Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τους Αιολικούς Σταθμούς στη Νότια Καρυστία και η στάση της παράταξης "Η Στερεά σε Νέα Τροχιά"

''Αγαπητοί μου συμπολίτες Με αφορμή την απάντηση του κ.Στουπή στην κριτική που υπήρξε για τη λευκή ψήφο της παράταξης " Η Στερεά σε Νέα Τροχιά" στην ψηφοφορία του Περιφερειακού Συμβουλίου για τους δασικούς χάρτες και το ιδιοκτησιακό στη Νότια Καρυστία θέλω να αναφερθώ στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα των αιολικής ενέργειας στην περιοχή μας και γενικότερα σε όλη τη χώρα.

Πιστεύω ότι ο κυριότερος λόγος που ψήφισε η παράταξη του κ.Αποστόλου λευκό, ήταν το τελευταίο αίτημα της πρότασης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος που αφορούσε την αναστολή κάθε επενδυτικής  δραστηριότητας στη Νότια Καρυστία ( άρα και της εγκατάστασης αιολικών σταθμών), μέχρι την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος στην περιοχή μας.

Η απάντηση του κ.Στουπή ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης η οποία συνεχίζει την τακτική πλήρους υποταγής στις εντολές των Ευρωπαίων δανειστών μας όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Μέσα σε αυτές τις εντολές περιλαμβάνεται και η υποχρέωση αγοράς και εγκατάστασης στην χώρα μας των ανεμογεννητριών που παράγουν οι ευρωπαϊκές χώρες με πρωτοπόρα την Γερμανία, άσχετα με την αποτελεσματικότητα της αιολικής ενέργειας σε μαζική κλίμακα η οποία σήμερα πλέον αμφισβητείται.
Επιπλέον λόγω του γεγονότος ότι αυτή η δραστηριότητα επιδοτείται, πολλές ελληνικές και ξένες εταιρίες συνωστίζονται εδώ και χρόνια στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που χορηγεί και τις άδειες παραγωγής αιολικής ενέργειας, διεκδικώντας ένα κομμάτι από την πίτα πριν σταματήσει η επιχορήγηση αυτής της επένδυσης, πράγμα που θα γίνει σύντομα.
Με την προκαταβολή της επιδότησης που λαμβάνουν αυτές οι εταιρίες από τα χρήματα του Ελληνικού Λαού , έχουν την οικονομική άνεση να κινηθούν , έτσι ώστε να  "υπάρξουν ευκολίες" στην έκδοση εγκριτικών αποφάσεων για τις συγκεκριμένες επενδύσεις και να παραμεριστεί τό εμπόδιο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τις εργασίες για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.
Στα πλαίσια αυτών των " διευκολύνσεων " λοιπόν , μέσα στις μελέτες των εταιριών οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις χαρακτηρίζονται κομψά ως " μέτριες" ή "χαμηλές", εξαφανίζονται προστατευόμενα είδη φυτών (όπως οι ψευδοστέππες με θερόφυτα) απο τις δασικές περιοχές και αλλάζουν θέση φωληές αρπακτικών πτηνών έτσι ώστε να φαίνεται ότι είναι  μακρυά από την περιοχή εγκατάστασης αιολικών πάρκων.
Επίσης κατά παράβαση κάθε αρχής προφύλαξης από πυρκαγιές, προτείνεται από τους μελετητές των εταιριών, η εναέρια μεταφορά ρεύματος από τα αιολικά πάρκα στους υποσταθμούς  μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Οχη και μία ανάσα από κατοικημένες περιοχές( βλ.  χωριά Καλύβια, Σχίζαλι, Αντιά, Ευαγγελισμός, Καλύβια , Πλατανιστος κλπ)
Φυσικά όλες αυτές οι παραβάσεις του περιβαλλοντικού δικαίου οφείλονται στους μελετητές των εταιριών αλλά οι αδειοδοτούσες αρχές τις παραβλέπουν και εγκρίνουν τα έργα. Στις σπάνιες περιπτώσεις πού αδιάβλητοι υπάλληλοι αντιδρούν, αναγκάζονται στο τέλος να εγκρίνουν τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εφόσον υπάρχει "εντολή άνωθεν" και κανείς δεν θέλει δυσμενή μετάθεση ή στην χειρότερη περίπτωση να χάσει τη δουλειά του.

Η κυβέρνηση λοιπόν στηρίζει με κάθε τρόπο την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραβλέποντας όλες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις οπότε και η παράταξη του κ.Ευάγγελου Αποστόλου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος δεν θα μπορούσε να ψηφίσει ναι σε μία πρόταση που ζητά την αναστολή όλων των επενδύσεων μέχρι επιλύσεως του ιδιοκτησιακού προβλήματος στη Νότια Καρυστία.
Όπως ήταν επίσης αναμενόμενη μέσα στην πρόταση της παράταξης του κ.Ευάγγελου Αποστόλου και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς  για τήν άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας και μαλιστα  μέσα σε ιδιόκτητες  εκτάσεις υποχρεωτικά και με καμμία δυνατότητα να διώξουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τον ανεπιθύμητο νοικάρη σε περίπτωση που το θελήσουν.

Όσον αφορά δε τα υπονοούμενα του κ.Στουπή  για δήθεν προβοκατόρικη τακτική υποκινούμενη από "άλλα συμφέροντα" αυτών που έκαναν κριτική στη στάση της παράταξης του κ.Αποστόλου στους οποίους περιλαμβάνομαι και εγώ, να μας εξηγήσει  πρώτα τι εννοεί σε απλά ελληνικά και μετά θα έχει την κατάλληλη απάντηση.

Αυτό το τελευταίο δεν ήταν αναμενόμενο διότι  είμαι βέβαια  συνηθισμένη όπως και όλα τα μέλη του ΣΠΠΕΝΚ στην ανώνυμη λασπολογία από φίλους των εταιριών αιολικών σταθμών, αλλά δεν περίμενα να υπάρξει καί  επώνυμη από την παράταξη του κ.Ευάγγελου Αποστόλου.
Καί εις ανώτερα....

Βαρελά Βασιλική
Μέλος ΣΠΠΕΝΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...