Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Ενας στους τρεις δεν πλήρωσε την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος

Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογουμένους δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, 671.000 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 340 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που δημιουργεί έντονες ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι εάν οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τον Ιούλιο θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την καταβολή των φόρων σε 12 μηνιαίες δόσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν πληρώσουν καθόλου τους φόρους που τους αναλογούν, τότε η «τρύπα» για τα ταμεία του Δημοσίου θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Πάντως η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών είναι πλέον ορατή στους ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν μείωση της εισπραξιμότητας σε φόρους που μέχρι τώρα στήριζαν τον προϋπολογισμό (ήταν υψηλότερη από 85%). Οι υψηλοί φόροι και οι αυξημένες προκαταβολές φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στα νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όχι μόνο προς την εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στις τράπεζες γενικότερα. Πάντως, η ίδια κατάσταση είχε καταγραφεί και το περυσινό έτος και συγκεκριμένα 659.000 δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι σε όσους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση στην εφορία, εκτός της προσαύξησης 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης, μπορεί να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα και συγκεκριμένα κατάσχεση μισθού ή σύνταξης και δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού. Οσοι, δε, είναι ενταγμένοι σε κάποια από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα αυτή των 100 δόσεων, μπορεί να τη χάσουν, καθώς ο νόμος προβλέπει την εμπρόθεσμη καταβολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία φέτος:

• 2.431.000 φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν έως τις 31 Ιουλίου 1.114.509.000 ευρώ.

• 1.760.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν 775.031.000 ευρώ.

• 671.000 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 339,4 εκατ. ευρώ.

Aντίστοιχα, πέρυσι:

• 2.230.000 φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν 1,145 δισ. ευρώ (πρώτη δόση).

• 1.571.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν 793 εκατ. ευρώ.

• 659.000 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 352 εκατ. ευρώ.

Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος....

Τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν τον Σεπτέμβριο καθώς θα πρέπει να καταβληθούν η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλουν 14,8 δισ. ευρώ (συνυπολογίζεται και η πρώτη δόση του εισοδήματος). Ειδικότερα:

• Φόρος εισοδήματος. Τον Ιούλιο πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, με αρκετούς φορολογουμένους, όπως προαναφέρθηκε, να μην καταφέρνουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου καταβάλλεται η δεύτερη δόση και τον Νοέμβριο η τρίτη και τελευταία δόση.

• ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου 2018. Το ποσόν που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ

• Tέλη κυκλοφορίας. Στα τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2018, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...