Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Ο Δήμος Χαλκίδας να επανασχεδιάσει την διαχείριση των Αστικών Απορριμάτων

Δήλωση του Νίκου Σιόλια για την χωροθέτηση της ΜΕΑ Χαλκίδας: Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με το άρθρο της «Ευβοικής Γνώμης» για την δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμάτων (ΜΕΑ) στο Δήμο της Χαλκίδας.
Είναι πια προφανές ότι η απόφαση της Δημοτικής αρχής, για την χωροθέτηση και δημιουργία ΜΕΑ, στο οικόπεδο δίπλα στο Νέο Κοιμητήριο Χαλκίδας, στην περιοχή Αλιβέρι- Πέι Δοκού, δημιουργεί προβλήματα και κοινωνικές αντιδράσεις. Έγκαιρα επισημάναμε, με τον προβληματισμό μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο και τελικά την έκφραση αρνητικής γνώμης, για την συγκεκριμένη προβληματική
χωροθέτηση.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η αντίθεσή μας δεν είναι για την δημιουργία, αλλά για την χωροθέτηση.


Είναι δεδομένη η θέση μας: την ορθολογική διαχείριση των αστικών απορριμάτων, κάθε δήμος ή διαδημοτική σύμπραξη, να διαχειρίζεται τα απόβλητά του… δεν είμαστε της λογικής «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα»…

Κατανοώ πλήρως την ανησυχία των πολιτών της γύρω περιοχής, αλλά και τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι για την επίλυση του προβλήματος, που όμως δεν το μεταφέρουν σε άλλη περιοχή. 

Δεν θεωρώ ότι κάθε προσπάθεια επίλυσης κρίβει σκοπιμότητες και δόλο. Όμως να είμαστε σαφείς: στον ψηφισμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο «Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμάτων» - ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας, στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου, προβλέπεται η δημιουργία ΜΕΑ στην περιοχή της Χαλκίδας, του μεγαλύτερου παραγωγού απορριμάτων. Αυτό αλλάζει μόνο με αιτιολογημένη αναθεώρηση της απόφασης του Π.Σ.

Το ζήτημα της χωροθέτησης είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου της Χαλκίδας. Είναι εύλογο ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ΜΕΑ δίπλα στο Νεκροταφείο της Χαλκίδας και στα όρια του Αστικού Ιστού.

Έχουν πέσει κατά καιρούς διάφορες προτάσεις για το θέμα της χωροθέτησης και καλό θα ήταν να επανεξετασθούν.

Ο Δήμος της Χαλκίδας οφείλει να επανασχεδιάσει, αξιοποιώντας και την εμπειρία άλλων Δήμων, την διαχείρηση των Αστικών Απορριμάτων: Διαλογή στην Πηγή με πέντε γραμμές - Πράσινα σημεία επαναχρησιμοποίησης – μηχανική διαλογή με ΜΕΑ – ταφή των υπολυμμάτων σε ΧΥΤΥ. 

Είναι στις ευθύνες του Δήμου να διαμορφώσει οικολογική συνείδηση και να διαβουλεύται με τους δημότες. Αλλά και των μέσων ΜΕ να ενημερώνουν σωστά τους πολίτες για τα θέματα της οικολογικής διαχείρισης.

Στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, δεν χάνεται ούτε δράμι ανακυκλώσιμου υλικού και παράγονται πιστωποιημένα, με αυστηρές προδιαγραφές, εναλλακτικά καύσιμα, απ’ τα μη ανακυκλώσιμα υλικά.

Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία άλλων χωρών και να προχωρήσουμε στο επόμενο πολιτισμικό βήμα: να ανακτήσουμε όλα τα χρήσιμα υλικά από τα απορρίματά μας. Είναι το καλύτερο για το περιβάλλον, την ποιότητα του νερού και της οικονομίας.

Νίκος Σιόλιας - Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου της Χαλκίδας
Συντονιστής Ν.Ε. Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...