Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Tο "Μέγα Αιολικό στον Καφηρέα" της ENEL- Κοπελουζος και η υπεροψία της εξουσίας

Αγαπητοί μου συμπολίτες. Παραθέτω απόσπασμα από το blog Energy Press και σας παρουσιάζω τις απορίες που μου δημιούργησε αυτή η ανάρτηση: "Enel: Επένδυση 300 εκατ. ευρώ για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο...
Η Enel, μέσω της ελληνικής θυγατρικής της Enel Green Power Hellas Α.Ε. (“EGPH”), η οποία δραστηριοποιείται στον ελληνικό κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ξεκίνησε την κατασκευή της συστοιχίας των αιολικών πάρκων του Καφηρέα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της νήσου Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Καρύστου. Με την ολοκλήρωσή του, το προαναφερθέν έργο θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 154 MW και θα αποτελεί τη μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων της χώρας.

«Η έναρξη της κατασκευής του Καφηρέα σηματοδοτεί ένα νέο βήμα αναφορικά με την παρουσία της Enel στην Ελλάδα, όπου έχουμε δεκαετή εμπειρία στον τομέα των ΑΠΕ», δήλωσε ο Antonio Cammisecra, Επικεφαλής της Enel Green Power. «Με το νέο αυτό έργο δεν δεσμευόμαστε μόνο ως προς την παροχή πράσινης και βιώσιμης ενέργειας στη χώρα, αλλά και ως προς την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, υιοθετώντας μια προσέγγιση για τη δημιουργία κοινής αξίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής όσο και λειτουργίας της συγκεκριμένης συστοιχίας αιολικών πάρκων».

Η Enel πρόκειται να επενδύσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή του Καφηρέα, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2019 και υποστηρίζεται από εικοσαετούς διάρκειας σύμβαση αγοράς ενέργειας (Power PurchaseAgreement-PPA) με το Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

1) Γνωρίζει κανείς πως θα προωθηθεί η κοινωνική και οικονομική αναπτυξη των τοπικών κοινοτήτων μέσα από αυτό το έργο?
Παρακαλώ συγκεκριμένες απαντήσεις αν ξέρει κάποιος.
Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι με τις πρώτες εκσκαφές οι μελισσοκόμοι πήραν τα μελίσσια τους από την περιοχή "γιατί ενοχλούσαν".

2) Γιατί δεν κατασκευάζουν αυτό το έργο στην πατρίδα τους την Ιταλία?Και εκεί έχουν βουνά.Τους ζήτησε κανείς να έρθουν στην Κάρυστο?
Φαίνεται όμως ότι για τα δικά τους τα βουνά έχουν άλλα πλάνα ανάπτυξης όπως τουρισμό, αγροτική οικονομία αυτά δηλ.που θα στερήσουν από τη Νότια Καρυστία με αυτό το έργο όπως και μέ τα άλλα που θα ακολουθήσουν.
Επιπλέον οι Ιταλοί έχουν υψηλά στανταρ αισθητικής.Γιατι να χαλάσουν την ομορφιά της δικής τους φύσης αφού μπορεί να κάνουν τη δουλειά τους στην φτωχή και υπόδουλη Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα?

Δείτε το "χαρτη της Ντροπής" με τις 200 ανεμογεννήτριες μέσα στην πανέμορφη Όχη:
























3)Εκείνο που δεν αναφέρει η εταιρία ENEL, είναι ότι δεν είναι μόνη της    στην περιοχή του Κάβο ντόρο.
Περιμένουν και άλλες αδειοδοτημένες εταιρίες από το ΥΠΕΝ να βρουν χρηματοδότη και να ξεκινήσουν εργασίες μέσα στη NATURA της Νότιας Καρυστίας.

Αλλά φαίνεται οτι ο κ.Κοπελουζος και η ENEL, κατάφεραν να βρουν χρηματοδότες με εγγύηση την απόλυτη υποστήριξη του ΥΠΕΝ καί της ελληνικής κυβέρνησης, την βουβή συγκατάθεση του Δήμου Καρύστου, την αδράνεια των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας και προφανώς τις καλές σχέσεις του κ.Κοπελουζου με την γερμανική κυβέρνηση.

Στην ζωή το " ένα χέρι νιβει τ' αλλο" όπως λέει η παροιμία και αφού ο κ.Κοπελούζος διάλεξε γερμανικές ανεμογεννήτριες ( ΕNERCON) για το αιολικό του Καφηρέα, αυτονόητα έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης.

Και επειδή όλοι λίγο ή πολύ έχουμε καταλάβει ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο η ENEL- Κοπελουζος καμαρώνουν σαν τα "γύφτικα σκερπανια" και με περισσή υπεροψία ξεκινούν το έργο τους ανενόχλητοι χωρίς να υπολογίζουν ότι τον Οκτώβριο θα εξεταστεί στο ΣτΕ η προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας με αιτημα την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης απο τον υπουργό ΥΠΕΝ του "Μεγάλου αιολικού στον Καφηρέα"λόγω παραβάσεων του ελληνικού και κοινοτικού δικαίου στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτής της εταιρίας.

Απορώ πάντως για τη σιγουριά τους.Μηπως έχουν προεξοφλήσει και την απόφαση του ΣτΕ?

Μήπως έχουν προεξοφλήσει και την ολοκληρωτική υποταγή των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας?

Δηλαδή πιστεύουν η ENEL και ο κ.Κοπελουζος ότι θα κάτσουν όλοι οι ιδιοκτήτες γης με σταυρωμένα χέρια και έτσι αδρανείς θα παρατηρούν την κατάληψη των πατρογονικων τους ιδιοκτησιών ?

Εγώ στη θέση τους θα ανησυχούσα λίγο. Ακομα και τα πρόβατα επαναστατούν.

Βαρελά Βασιλικη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...