Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ρυθμίσεις δανείων μέσω ...εφορίας

Ισχυρό κίνητρο για «μαγείρεμα» του περιεχομένου των φορολογικών δηλώσεων, τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των επιχειρήσεων δίνουν οι δρομολογημένες διαδικασίες για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανειακών υποχρεώσεων. Ιδιώτες με κόκκινα στεγαστικά

κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να εμφανίζονται όσο το δυνατόν φτωχότεροι ενώ επιχειρήσεις «προετοιμάζουν» τον ισολογισμό του 2016 με τέτοιο τρόπο ώστε να ανοίξει η πόρτα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ξεκινάει από τον Αύγουστο. Οι ιστορίες απόκρυψης ή «ωραιοποίησης» οικονομικών αποτελεσμάτων γίνονται πλέον καθημερινό φαινόμενο με τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων να έρχεται να προστεθεί ως κίνητρο φοροδιαφυγής στο φορολογικό περιβάλλον των υψηλών φορολογικών συντελεστών.

Υπάλληλος σε minimarket ο πρωταγωνιστής της ιστορίας –ένας από τους χιλιάδες που ομολογούν αντίστοιχες ιστορίες το τελευταίο χρονικό διάστημα- «κρατάει» το μαγαζί του αφεντικού από τις 4 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. Συνειδητά επέλεξε να εμφανίζεται ότι δουλεύει «4ωρος», από τις 16:00 μέχρι τις 20:00 το βράδυ σε συνεννόηση φυσικά με τον εργοδότη του. Οι λόγοι; Ουκ ολίγοι:

1. Βάζει «κάτι παραπάνω» στην τσέπη του. Το αφεντικό, γνωστός από χρόνια, αναγνωρίζει ότι έχει όφελος από το γεγονός ότι δεν πληρώνει το 41% των εισφορών επί του συνολικού μισθού όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν μπλέκει με την εφορία για να καταβάλλει φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και εισφορά αλληλεγγύης. Έτσι, σε αναγνώριση της «συνεργασίας» δίνει ένα 100άρικο στον υπάλληλό του κάτω από το τραπέζι. Άλλωστε, με «χαρτονόμισμα» κινείται τοminimarketκαι δεν το αγγίζουν ταcapitalcontrolsούτε ταPOS.

2. Προϋπηρεσία δεν χάνει. Τι 25 ένσημα που δίδονται στην πλήρη απασχόληση, τι 21 ένσημα που κατανέμει ο ΕΦΚΑ σε όποιον εργάζεται «μερικώς». Ουσιαστικά, χάνεται ένα συντάξιμο έτος στην εξαετία. Σε έξι χρόνια από σήμερα, ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Και ύστερα είναι και το άλλο: ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων «πριμοδοτεί» τους χαμηλόμισθους λόγω εθνικής σύνταξης των 386 ευρώ. Έτσι, είτε δουλέψει κάποιος με αποδοχές 800 ευρώ, είτε εμφανιστεί με αποδοχές 400 ευρώ κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου, μικρή θα είναι η ζημιά για το ύψος της σύνταξης

3. Ο μερικώς απασχολούμενος εμφανίζεται «φτωχός» στα αρχεία της εφορίας. Μεγάλο πλεονέκτημα για την περίοδο που διανύουμε. Δεν είναι μόνο η πρόσβαση στα οικογενειακά επιδόματα, η δυνατότητα μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η ελεύθερη πρόσβαση των παιδιών ακόμη και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ ή ακόμη και η προοπτική είσπραξης επιδόματος στέγασης (100 ευρώ τον μήνα), μικρής ή μηδενικής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη κλπ που προβλέπει το «καλό πακέτο» του 2019 (αν ποτέ ενεργοποιηθεί. Ο κυριότερος λόγος είναι να ρυθμιστεί ή να κουρευτεί το δάνειο. Διότι εκεί τα λεφτά είναι πολλά και… μαζεμένα.
Ο υπάλληλος του minimarket γνωρίζει ότι έχει αναλάβει έναν τεράστιο κίνδυνο να εκθέσει τον εργοδότη του, να του φορτώσει ένα τεράστιο πρόστιμο 10.500 ευρώ και ουσιαστικά να χάσει τη δουλειά του. Είναι προφανές ότι αν ο ελεγκτής του ΕΦΚΑ ή της επιθεώρησης εργασίας εντοπίσει τον υπάλληλο να τακτοποιεί τσιγάρα στα ράφια εκτός του δηλωθέντος ωραρίου, θα καταλογίσει αμέσως το πρόστιμο. Για τον υπάλληλο, και για τον εργοδότη του, το ρίσκο μοιάζει… λελογισμένο: «δύσκολα γίνονται έλεγχοι σε minimarket μέσα στη νύχτα. Προτιμούν τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα» είναι το λογικοφανές επιχείρημα. Άλλωστε και για τους δύο, το οικονομικό κίνητρο είναι πολύ μεγάλο. Ο εργοδότης γλιτώνει εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα από εισφορές, και ο εργαζόμενος έχει μια ελπίδα να «κόψει» αρκετές εκατοντάδες ευρώ από τη δόση του δανείου του ακόμη και για 20 χρόνια. Αυτή και αν είναι «αύξηση» στο εισόδημα.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...