Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Φαινόμενο ανάπτυξης φυτοπλαγκτού στο Β. Ευβοϊκό κόλπο και άλλες θαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειας

Φαινόμενο ανάπτυξης φυτοπλαγκτού στο Μαλιακό, Β. Ευβοϊκό κόλπο και άλλες θαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειας

Τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της υπέρμετρης ανάπτυξης φυτοπλαγκτού (άνθηση φυτοπλαγκτού) στο Μαλιακό, Β, Ευβοϊκό και άλλες θαλάσσιες περιοχες της Περιφέρειας. 
Το φαινόμενο της άνθησης του φυτοπλαγκτού δεν περιορίζεται μόνο στη Περιφέρεια μας, η εμφάνισή του έχει προηγηθεί σε αρκετές περιοχές της Επικράτειας (Παγασητικό κόλπο, Αιγαίο πέλαγος, Θερμαϊκό κόλπο κ.α). 

Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που οφείλεται κατά βάση στα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν φέτος (αρκετές χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και έντονες βροχοπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους έως πρόσφατα), με αποτέλεσμα μεγάλοι όγκοι νερού να καταληξουν στη θάλασσα από τις λεκάνες απορροής των ποταμών και των ρεμάτων συμπαρασύρωντας σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι ενώσεις αζώτου και φωσφόρου, προερχόμενες βασικά από φυσικες αλλά και από ανθρωπογενείς διεργασίες (λίπανση αγρών αστικά λύματα κ.α.). 

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ευτροφικών συνθηκών στους κολπους και την παρακτια ζώνη, που ευνοούν την υπέρμετρη ανάπτυξη των φυτοπλαγκτονικών οργανισμών. 

Το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα έντονο οπτικά τις τελευταίες ημέρες διότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της πληθυσμιακής έκρηξης του φυτοπλαγκτού, έχει επέλθει ο μαζικός θάνατος και έχει αρχίσει η διαδικασία της αποσύνθεσης 

Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο αυτό θα πάψει να υφίσταται εντός λίγων ημερών, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η διαδικασία αποσύνθεσης των φυτοπλαγκτονικών οργανισμών και η απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τα θαλάσσια ρευματα.

Το φαινόμενο δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, πληροφορούμε τους λουόμενος ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ιδιαίτερη ανησυχία από την εμφάνιση του φυτοπλαγκτού και μπορούν να ασκούν αφοβα τις θαλάσσιες δραστηριότητές τους. 

Καλό βέβαια, είναι να αποφεύγεται η κολύμβηση σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υπολειμμάτων ιδίως από άτομα που είναι δερματολογικά ευαίσθητα και είναι σκόπιμο μετά το μπάνιο να ξεπλένονται οι λουόμενοι με γλυκό νερό.

Από το φαινόμενο έχει πλήξει περισσότερο τους επαγγελματίες αλιείς τα δίχτυα των οποίων γεμίζουν με αυτή την οργανική ουσία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ψαρέψουν ούτε να τα ανέλκυσουν και να τα καθαρίσουν.

Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Γενική Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοιν Μέριμνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...