Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την μονάδα παραγωγής βιοαερίου στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων

Στις 10/5/2017 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Διρφύων- Μεσσαπίων για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) σχετικά με την εγκατάσταση στην θέση ΄΄ΣΤΕΡΝΑ΄΄ της Τ.Κ Πισσώνα, μονάδας παραγωγής βιοαερίου από την επεξεργασία αποβλήτων και γεωργικών υπολειμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας , ισχύος 999KW , της εταιρίας ΄΄ΔΙΡΦΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε΄΄» και την Τρίτη 23/5/17 συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στερεάς Ελλάδας η έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Βασικός συνεργάτης της
«ΔΙΡΦΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» είναι η επιχείρηση ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ.


Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης και στο Δήμο και στην επιτροπή περιβάλλοντος καταψηφίσαμε τη μελέτη.

Γιατί αποτελεί περίπτωση ιδιωτικοποίησης της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας.

Γιατί διαφωνούμε με την εγκατάσταση στην θέση ΣΤΕΡΝΑ, μονάδας παραγωγής βιοαερίου από την επεξεργασία αποβλήτων και γεωργικών υπολειμμάτων, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διότι είναι ήδη επιβαρυμένη η περιοχή περιβαλλοντικά από τις διαφόρων ειδών μονάδες που είναι εγκαταστημένες στην ευρύτερη περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Πισσώνα και Τριάδας.

Ήδη υπάρχουν αρνητικές αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου Πισσώνας και της επιτροπής ποιότητας ζωής. 

Ακόμα και η κατά πλειοψηφία θετική απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου δείχνει μία «βιασύνη» να εξασφαλίσει την έγκριση αφού, ενώ καταγράφεται η ανάγκη «ειδικής μελέτης- έρευνας για τυχόν περιβαλλοντικά προβλήματα ρύπανσης στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες», ζητά να γίνει …εκ των υστέρων!!!!!

Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τις θεωρούμε όμως λαϊκή περιουσία ενώ και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες τις προσφέρουν «φιλέτο» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Κι ενώ αυτοί βλέπουν να «φουσκώνουν» τα κέρδη τους, τα λαϊκά στρώματα βλέπουν να «φουσκώνει» ο λογαριασμός του ρεύματος, να γίνεται δυσβάσταχτος για τα πετσοκομμένα, πενιχρά εισοδήματά τους.

Ούτε είμαστε αντίθετοι στη διαχείριση των αποβλήτων των επιχειρήσεων, με την αξιοποίηση της εξέλιξης της επιστήμης, της τεχνολογίας. Άλλωστε με κάθε τρόπο διεκδικούμε να επιβάλλεται στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, να στελεχωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες ώστε να υπάρχει τακτικός και ουσιαστικός έλεγχος κ.λ.π.

Έχουμε πείρα, όσο το κριτήριο λειτουργίας μιας επιχείρησης είναι το κέρδος μπορεί στο βωμό του να θυσιαστεί και η υγεία του λαού και η προστασία του περιβάλλοντος και τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των ίδιων των εργαζομένων. Ακόμα και στις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις καύσης Βιοαερίου που στηρίζονται σε απόβλητα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στη βάση αυτή επιγραμματικά σημειώνουμε ότι :

Η πρώτη ύλη μπορεί να περιέχει χημικούς, βιολογικούς και φυσικούς μολυσματικούς παράγοντες, διάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών.

Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι ρύπανσης του εδάφους και των νερών.

Η παραγωγή μεθανίου και διοξειδίου το άνθρακα περικλείουν κινδύνους έκρηξης –πυρκαγιάς.

Προκαλείται έντονο πρόβλημα όχληση λόγω οσμών , μυγών κλπ αλλά και από την αυξημένη κυκλοφορία των φορτηγών για τη μεταφορά των αποβλήτων και των υπολειμμάτων που προορίζονται για εδαφοβελτιωτική χρήση.

Κτηνιατρικά ερευνητικά προγράμματα στη Δανία ερεύνησαν την επιβίωση των βακτηριδίων, των ιών και των αυγών των παρασίτων στα απόβλητα ενώ στη Γερμανία ανιχνεύτηκαν είδη σαλμονέλας σε πάνω από το 90% των δειγμάτων των αποβλήτων.

Τέλος θεωρούμε αποπροσανατολιστικά τα όσα ακούγονται από την εταιρεία, τους συνεργάτες της, το Δήμο και την Περιφέρεια περί ανάπτυξης ( θέσεις εργασίας για να κατασκευαστεί το έργο, δωρεάν λίπασμα στους αγρότες, εξυγίανση του περιβάλλοντος…) !!!!

Η ανάπτυξή τους, σε αυτό το σύστημα ταυτίζεται με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, για τα οποία προϋπόθεση είναι η φτώχεια των εργαζόμενων, της φτωχής αγροτιάς, των λαϊκών στρωμάτων.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Ντούρου Σοφία , Γκικόπουλος Γιώργος

Η Δημοτική Σύμβουλος
Πύθουλα Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...