Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Νησιωτικότητα, εξωστρέφεια και επιχειρείν στο επίκεντρο της Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ στη Σκύρο

Στην πανέμορφη Σκύρο κτύπησε, το διάστημα 5-7 Μαΐου, η καρδιά του επιχειρηματικού κόσμου των ελληνικών νησιών με τη διεξαγωγή της 41ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, ο οποίος συνεχίζει σταθερά και δυναμική το έργο του ως βασικό επιχειρηματικό κύτταρο της ελληνικής οικονομίας.

Το Επιμελητήριο Εύβοιας επέλεξε το με ιδιαίτερο χρώμα αιγαιοπελαγίτικο νησί μας ως τόπο φιλοξενίας του κορυφαίου ετήσιου ραντεβού των 19 Επιμελητηρίων μελών του ΕΟΑΕΝ, υλοποιώντας με απόλυτη επιτυχία την όλη εκδήλωση, με την αμέριστη συμπαράσταση και συμβολή του Δήμου Σκύρου. 

Τις διαδικασίες της Γ.Σ. παρακολούθησαν εκτός των συνέδρων και πολλοί εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επαγγελματικών και Επιστημονικών – Πολιτιστικών Φορέων, αλλά και επιχειρηματίες. 

Από πλευράς Επιμελητηρίου Εύβοιας παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Λιονάκης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Σταθόπουλος, η Γενική Γραμματέας κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη, οι Διοικητικοί Σύμβουλοι κκ. Νικόλαος Γεωργαλάς, Νικόλαος Φωκίτης, Νικόλαος Μώρος, και οι κυρίες Ανδρομάχη Κολούτσου και Βασιλική Ρόγκα οι οποίες είχαν από πλευράς του Φορέα, την συνολική επιμέλεια της διοργάνωσης και της φιλοξενίας. 


Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απεύθυνε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση στο έργο που έχει παράξει ο ΕΟΑΕΝ ως χρήσιμος σύμβουλος και συνεργάτης της πολιτείας, σχεδιάζοντας θετικές πολιτικές για την Νησιωτικότητα της οποίας η ύπαρξη είναι ζωτικής σημασίας. 

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης κ. Ιωάννης Λιονάκης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας τόνισε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας απαιτεί την επίτευξη επί μέρους στόχων, όπως επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, άνοιγμα νέων αγορών κλπ καθώς επίσης και συνέργειες τουριστικών δραστηριοτήτων με άλλες, όπως αυτές του Αγροδιατροφικού τομέα. 

Χαρακτήρισε ως κρίσιμο εργαλείο ανάπτυξης την καινοτομία, που συνίσταται κυρίαρχα στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος των ελληνικών νησιών με αυτό του ανταγωνισμού. Επεσήμανε δε, ότι κάθε νησί πρέπει να αναδείξει το συγκριτικό του πλεονέκτημα, ως έμβλημα της τουριστικής του ταυτότητας. 

Συμπερασματικά ανέφερε ότι τα νησιά πρέπει να αποκτήσουν πλήρως το αυτονόητο δικαίωμα στην ισοτιμία και την ισονομία, με την άσκηση κατάλληλων νησιωτικών πολιτικών και την υλοποίηση έργων και δράσεων τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των κενών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τόσο στο κομμάτι των έργων υποδομής, όσο και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας όλων των μορφών. 

Ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου τόνισε την ανάγκη ειδικής Νησιωτικής πολιτικής εστιάζοντας στην σύνδεση των νησιών μεταξύ τους με την χρήση υδροπλάνων. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ. Θράσος Καλογρίδης στάθηκε στην επί 24 και πλέον χρόνια διαρκή και αποτελεσματική δράση του Φορέα τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και ευρωπαϊκό. 

Επίσης στις εποικοδομητικές συνεργασίες αυτού, όπως αυτή με τον INSULEUR, για την καθιέρωση, προάσπιση και επέκταση της νησιωτικότητας καθώς και την οικονομική και εν γένει κοινωνική ζωή των νησιών της χώρας. Το ρόλο του INSULEUR στα θέματα επιχειρηματικότητας τόνισε ο Πρόεδρος του κ. Γιώργος Μπενέτος, που αναφέρθηκε στις σημαντικές και αποτελεσματικές προσπάθειες από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης - σε ευρωπαϊκό επίπεδο - για την επιχειρηματική ανάπτυξη των Νησιών. 

Από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Φάνης Σπανός Εξήρε το έργο των Επιμελητηρίων και κατέθεσε τη εκτίμηση του στις ενέργειες του ΕΟΑΕΝ για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών χαρακτηρίζοντας τα νησιά ως ιστορικά σημαντική παράμετρο για την ελληνική οικονομία. Ο Δήμαρχος Σκύρου κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης τόνισε ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης ο τουρισμός κινείται με θετικούς δείκτες σημασία όμως δεν έχει αυτή καθ αυτή η τουριστική ανάπτυξη αλλά η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. 

Τέλος στα «αγκάθια» του νέου Νόμου για τα υδροπλάνα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου της Σκύρου κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι το νέο νομοσχέδιο «μπλοκάρει» τη λειτουργία των υδατοδρομίων και δε δίνει τη δυνατότητα για απευθείας επενδύσεις στους ιδιώτες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις εργασίες της ΓΣ πέραν των καταστατικών θεμάτων πραγματοποιήθηκαν και τα ακόλουθα : Παρουσίαση του Δικτύου Αειφόρων Νησιών – ΔΑΦΝΗ και σύναψη Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και Δικτύου ΔΑΦΝΗ. Παρουσίαση μελέτης της ΚΕΔΕ, σχετικά με τις υφιστάμενες υποδομές και τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιωτικών Δήμων. 

Παρουσίαση ηλεκτρονικής εφαρμογής Keeano, αναζήτησης και καταγραφής ακτογραμμών με εξατομικευμένα αποτελέσματα. Παρουσίαση βιώσιμων λύσεων για ρυθμίσεις των «κόκκινων » δανείων . Ενημέρωση για την διάδοση Ηλεκτρικών Σκαφών στα νησιά με δημιουργία σταθμών φόρτισης αυτών. Ενημέρωση για την ενίσχυση από την Κ.Ε.Ε.Ε. των Επιμελητηριακών φορέων στήριξης της νησιωτικότητας. 

Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκαν τα εξαιρετικά πάνελ των θεματικών ενοτήτων όπου και παρουσιάστηκαν εκτενώς πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν τα νησιά της πατρίδας μας, Πιο Συγκεκριμένα : 

Πάνελ με θεματική ενότητα την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Νησιωτικό Χώρο, με συντονιστή τον κ. Ιωάννη Λιονάκη και Εισηγητές : Tον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργο Τζιάλλα, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου Διευθυντή Εργαστηρίου Τοπικής & Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Γιάννη Σπιλάνη, τον Πρόεδρο, Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, και Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύου Μικρών Νησιών, κ. Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, τον Πρόεδρο Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλο ΕΤΕΑΝ κ. Κώστα Γαλιάτσο, τον Σύμβουλο Τουρισμού Ε.Ο.Α.Ε.Ν, κ. Χρήστο Πετρέα, τον Διευθυντή Διεύθυνσης Έρευνας & Μελετών Enterprise Greece, κ. Ρέτσα Ιωάννη. 

Πάνελ με θεματική ενότητα την στήριξη της εξωστρέφειας των νησιωτικών επιχειρήσεων, με συντονιστή τον Α' Αντιπρόεδρο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Νικόλαο Τσίπηρα και εισηγητές : Την κα Άννα Κρεμλή, ανάδοχο έκδοσης Οδηγού Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Ε.Ο.Α.Ε.Ν. 2017, την κα. Lena Kalinina, Μέλος Δ.Σ Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τον Δρ. Γιάννη Κριτσωτάκη Οικονομολόγο – Συγγραφέα. 

Εν κατακλείδι τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη μακρά και λίαν εποικοδομητική διαδικασία της Συνέλευσης αλλά και όλα όσα ακούστηκαν από τους έγκριτους - ο καθένας στον τομέα του - ομιλητές, θα χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση των θεμάτων που απασχολούν τόσο τα 19 επιμελητήρια μέλη τη Οργανισμού Ανάπτυξης καθώς και τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των ελληνικών νησιών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...