Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Επίκαιρη Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς - Εύβοιας για την Αντιπυρική Προστασία

Τα τελευταία χρόνια οι έντονες ανησυχίες μας πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δυστυχώς σχεδόν πάντα επιβεβαιώνονται. Οι ανησυχίες αυτές σχετίζονται με την ολοκληρωμένη προετοιμασία για την προστασία των δασών, τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, την αντιπυρική προστασία της λαϊκής περιουσίας, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως η Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Στην περιοχή μας, στο νομό της Εύβοιας ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι τις συνέπειες αυτών των πολιτικών με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές στη Λίμνη και την Κάρυστο.

Η φετινή έναρξη της αντιπυρικής περιόδου βρίσκει τη Δασική
Υπηρεσία σε δυσμενέστερη κατάσταση, υποστελεχωμένη, σχετικά με την περσινή αντιπυρική περίοδο, αφού με το ελάχιστο επιστημονικό δυναμικό που τη στελεχώνει, καλείται να ανταποκριθεί στα πρόσθετα καθήκοντα όπως η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται επίσης και το Πυροσβεστικό Σώμα. Ήδη έχουν προχωρήσει στη μείωση των οργανικών των κλιμακίων από 17 άτομα στα 12 ενώ τα κενά πανελλαδικά φτάνουν τις 4.000. Στην ήδη άσχημη κατάσταση που υπήρχε και επιδεινωνόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έρχονται να προστεθούν νέα προβλήματα που γεννά η πολιτική της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα για το Πυροσβεστικό Σώμα, η κυβέρνηση με προεδρικά διατάγματα και τροποποιήσεις (σε συνέχεια μέτρων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) επιδεινώνει τον Κανονισμό Μεταθέσεων των πυροσβεστών. 
Έτσι άνοιξε ο δρόμος για σωρεία μεταθέσεων, χωρίς τη θέληση των πυροσβεστών, για την κάλυψη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα περιφερειακά αεροδρόμια της FRAPORT, στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια στους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητό­δρο­μους στο οδικό δίκτυο της χώρας , αλλά και των κενών θέσεων σε όλη τη χώρα από όσους έχουν προσληφθεί μετά το έτος 2006.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με καταγγελίες και συνδικαλιστικών φορέων, οδηγεί την κυβέρνηση να απεργάζεται σενάρια διπλασιασμού του χρόνου εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, μέσω των προληπτικών επιφυλακών και της περικοπής ρεπό και αδειών.

Σύμφωνα μάλιστα και με εκφρασμένες σκέψεις της κυβέρνησης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίσπευσης της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, μέσω της μαζικής κατάργησης ή συγχώνευσης Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων. Ήδη συζητιέται η συγχώνευση των κλιμακίων Κύμης και Αλιβερίου.

Η κυβέρνηση με την κάλυψη των αναγκών πυρασφάλειας των ιδιωτικοποιημένων υποδομών μεταφοράς από το υπάρχον προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος αποδυναμώνει το ήδη συρρικνωμένο προσωπικό του και αυξάνει τους κινδύνους για την πυρασφάλεια της χώρας και κατ΄ επέκταση την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του ελληνικού λαού.

Η ήδη μειωμένη σύνθεση των πληρωμάτων που οδηγεί στην εντατικοποίηση των συνθηκών εκτέλεσης της υπηρεσίας, εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των πυροσβεστών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των κινδύνων και των δυστυχημάτων κάτι που επισημάνθηκε και κατά τον περσινό απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πυροσβεστών έχουν σωρευμένα δεκάδες ρεπό και άδειες ο καθένας, που δεν τους χορηγούνται γιατί δεν φτάνει το προσωπικό. Έτσι στην πράξη συρρικνώνεται ο χρόνος ανάπαυσής τους.

Είναι δεδομένο ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό τόσο στη Δασική Υπηρεσία όσο και στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών που έχουν γίνει διαχρονικά στις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού και στην κατάργηση αναγκαίων θέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία του λαού μας και την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των πυροσβεστών.

Όπως επίσης ότι διαχρονικά οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, ιδιαίτερα από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα, είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και τις απαιτήσεις. Βρίσκονται σε επίπεδο που δεν εξασφαλίζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ύπαρξης του αναγκαίου προσωπικού με σταθερές και μόνιμες σχέσεις στην υπηρεσία αλλά και την ύπαρξη σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας και πυροπροστασίας του λαού μας.

Και κατά τη φετινή χρονιά η κυβέρνηση διατήρησε στις Πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού, διαφορά 120 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, από τους ήδη πετσοκομμένους προϋπολογισμούς προ κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάζει συρρίκνωση των δαπανών για τις αμοιβές των εποχικών πυροσβεστών κατά 1.571.000 ευρώ, μείωση των δαπανών για υπερωρίες, νυχτερινή υπηρεσία, εργασία αργιών και εξαιρέσιμων ημερών για πενταετείς και εποχικούς πυροσβέστες 500.000 ευρώ.

Επίσης εμφανίζεται μείωση των δαπανών για προμήθεια ειδών συντήρησης 2.391.000 ευρώ, ιματισμού 1.417.000 ευρώ, υπόδησης 148.000 ευρώ, ελαστικών - ανταλλακτικών 981.000 ευρώ, αλλά και τηλεπικοινωνιακών μέσων 1.200.000 ευρώ.

Συνέπεια των συρρικνωμένων προϋπολογισμών είναι και η κατάσταση που βρίσκεται ο πεπαλαιωμένος εναέριος στόλος, εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής του ιπτάμενου προσωπικού.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και τους φόβους μας για την ύπαρξη όλων αυτών των αρνητικών παραγόντων συνδυαστικά, σχετικά με την προετοιμασία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών.

Όπως επίσης εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για παντελή αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τα προβλήματα στέγασης και σίτισης που αντιμετωπίζουν οι δεκάδες πυροσβέστες που ξεσπιτώθηκαν με μεταθέσεις στα αεροδρόμια της FRAPORT.

Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τους Δήμους:

1. Να λάβουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να ενισχυθούν οι πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

2. Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις.

Μονιμοποίηση τώρα όλων των πυροσβεστών τριετούς, πενταετούς θητείας και των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους, τριετούς, πενταετούς θητείας, συμβασιούχους πυροσβέστες.

3. Να παρθούν πρόσθετα - ενισχυτικά μέτρα για την αντιπυρική περίοδο.

4. Να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των πυροσβεστών που μετακινούνται σε περιοχές για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ώστε αυτοί να έχουν αξιοπρεπή μεταφορά, διαμονή, σίτιση.

5. Να μη γίνει καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε ποια μέτρα αποκατάστασης και πυροπροστασίας έχουν προχωρήσει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2016.

Η εικόνα που έχουμε για την περιοχή της Λίμνης:

1.- Αντιπλημμυρικά μικρής κλίμακας έγιναν μόνο από το Δασαρχείο (3 - 4 φράγματα με σκυρόδεμα ή πέτρα και "κορμοδέματα" ) σε δύο σημεία πάνω από τη Λίμνη.

2.- Δενδροφύτευση 600 περίπου δένδρων το Φλεβάρη, στα προαναφερόμενα σημεία με τα κορμοδέματα.

3-. Δεν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις για καταστροφές σε κτίσματα, κτηνοτροφικές υποδομές, στους ρητινινοσυλλέκτες για την απώλεια της παραγωγής και των δένδρων που καλλιεργούσαν και σε κτηνοτρόφους για τροφές.

4.- Η ξυλεία δόθηκε σε έμπορους και όχι σε δασικούς συνεταιρισμούς, όπως διεκδικούσαν οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες της περιοχής.

5.- Τα έργα του Δασαρχείου δεν δόθηκαν στους δασικούς συνεταιρισμούς, επειδή δεν είχαν "τεχνική επάρκεια". Τελικά τα πήραν εργολάβοι που χρησιμοποίησαν ως προσωπικό τα μέλη των συνεταιρισμών.

Στη Νότια Εύβοια σοβαρό είναι το ζήτημα των πυρκαγιών που προκαλούνται από το δίκτυο μέσης τάσης της ΔΕΔΔΗΕ. Για την περσινή περίοδο ήταν η κύρια αιτία των πυρκαγιών στην περιοχή. 

Θεωρούμε αναγκαίο να ζητήσει η Περιφέρεια ενημέρωση από τη ΔΕΔΔΗΕ για:

1) τι μέτρα έχει πάρει για τη συντήρηση του δικτύου της,

2) αν υπάρχει μελέτη (σε τι φάση βρίσκεται κλπ) για την υπογειοποίηση του δικτύου και

3) για τη μεταφορά του υποσταθμού που βρίσκεται στον κάμπο της Καρύστου σε περιοχή πιο κοντά στα αιολικά πάρκα.

Αναφέρουμε επίσης την πυρκαγιά στο Δάσος Σουτσίνι στην Κύμη. Δεν έχει προχωρήσει ακόμη κανένα μέτρο για αναδάσωση.


8/5/2017
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...