Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Πλήρωσες με μετρητά αγορές άνω των 500 ευρώ ; 100 ευρώ πρόστιμο!

Πρόστιμο 100 ευρώ (!) θα πληρώνουν όσοι δεν εξοφλούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προϊόντα ή υπηρεσίες συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω.
Αυτό προβλέπει διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο προστίθενται νέες περιπτώσεις διαδικαστικών παραβάσεων σχετικά με την έκδοση ή λήψη παραστατικών για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ και ορίζονται, κατά περίπτωση, οι αντίστοιχες κυρώσεις.

Όπως αναφέρει ο Θανάσης Κουκάκης στο CNN Greece σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, «τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά».

Μάλιστα, για τους παραβάτες της διάταξης αυτής, δηλαδή για όσους χρησιμοποιούν μετρητά ή μη ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών για την εξόφληση αγαθών ή παροχής υπηρεσιών αξίας 500 ευρώ και άνω το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ για κάθε παράβαση!

Πρακτικά εκείνοι που θα εξακολουθήσουν να θέλουν να πληρώνουν με μετρητά δεν θα πτοηθούν από τη διάταξη αυτή, καθώς μπορούν να «μοιράσουν» το εκάστοτε ποσό για τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών με τέτοιο τρόπο που δεν θα υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Δηλαδή αντί για ένα περαστικό των 600 ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθεί με κάρτα ή μέσω τραπέζης θα εκδοθούν δύο αποδείξεις ή τιμολόγια αξίας 300 ευρώ έκαστο που θα εξοφληθούν με μετρητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...