Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας: Ενημέρωση για Δώρο Πάσχα

Δώρο Πάσχα δικαιούνται να λάβουν, από τον εργοδότη τους, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Ο εργοδότης που δεν το καταβάλλει για οποιοδήποτε λόγο είναι παράνομος, ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία.
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη, ενώ παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Επίσης, δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε
χρήμα.


Απέναντι σε περιπτώσεις εργοδοτών που ισχυρίζονται ότι λαμβάνεται το Δώρο στο μισθό μας, ή δεν το καταβάλλουν, ή ακόμη ζητάνε τα λεφτά από τους εργαζομένους πίσω, να μην πάμε πίσω από τα ελάχιστα δικαιώματα μας! Έγκαιρα πρέπει να ενημερώνουμε το σωματείο.

Επιπλέον, ενημερώνουμε ότι για την Κυριακή του Πάσχα ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και για την Δευτέρα του Πάσχα είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας. 

Έτσι, όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και λοιπές αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:

· Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% για όσες ώρες απασχοληθούν.

· Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

· Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας. 

· Επίσης στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Συνάδελφοι,

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας είναι το όπλο μας και μπορούμε να το δυναμώσουμε! Είναι προς το συμφέρον μας να οργανωθούμε στο σωματείο και να συμμετέχουμε στη ζωή και στη δράση του. 

Για να γίνει το σωματείο μας πιο μαζικό, πιο ικανό να παρεμβαίνει στον κλάδο μας. Για την ανάπτυξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Με τη συλλογική δράση μπορούμε να δώσουμε απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη αγώνων για την ικανοποίηση των σύγχρονών αναγκών μας.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΨΗΦΙΣΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΤΕΤΑΡΤΗ 19/4, 13:00 - 18:00
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...