Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση της ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ για αιολικά πάρκα, την ενέργεια, και τη θέση του ΚΚΕ

Ενέργεια για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών. 
Το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή μας, στον κλάδο της αιολικής ενέργειας από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ (Μυτιληναίος), ΕNEL (Κοπελούζος) και RF Energy (Ρέστης- Φειδάκης), με 20 νέα αιολικά πάρκα και 222 ανεμογεννήτριες, ισχύος περίπου 500MW.


Θα προστεθούν στα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 254MW που αποτελούν το 12,4% της συνολικής ισχύος (2.053MW) των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για επενδύσεις που έχουν ως στόχο να ανοίξουν νέα κερδοφόρα πεδία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δηλαδή, για σχεδιασμούς που βρίσκονται σε αντιπαράθεση από την ανάγκη η ανάπτυξη και η αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών να υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών για  επαρκή και φθηνή κατανάλωση, δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.   

Εύλογα υπάρχει ανησυχία σε πολλούς κατοίκους της περιοχής μας για την μεγάλη επέμβαση που απαιτείται να γίνει στα βουνά της περιοχής με πιθανές συνέπειες: την αποσάθρωση του εδάφους και τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές, προβλήματα με πηγές της περιοχής που υπάρχει κίνδυνος να χαθούν από τις εκρήξεις κατά τη διάνοιξη των δρόμων, από το δίκτυο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος που μόνο πέρυσι το καλοκαίρι προκάλεσε 12 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή Καρύστου-Μαρμαρίου.

Την ανησυχία αυτή εκμεταλλεύονται διάφορες πλευρές που τα συμφέροντά τους είτε συμβαδίζουν, είτε αντιτίθενται με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Τελευταία οι αντιθέσεις αυτές εκδηλώνονται με αφορμή το νόμο της Κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες. Ενός νόμου που δεν έχει σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών αλλά αντίθετα την αλλαγή χρήσης γης και τη συγκέντρωσή της ώστε να παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο (εταιρείες ΑΠΕ, ξενοδόχοι κλπ) για επενδύσεις. Παρά την προσπάθεια για να επικρατήσει κλίμα εφησυχασμού από την Κυβέρνηση, με την κατάθεση της τελευταίας τροπολογίας ενισχύεται η παραπάνω κατεύθυνση, επιτρέποντας επενδύσεις σε εκτάσεις όπου είναι χαρακτηρισμένες ως χορτολιβαδικές. Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή βοσκοτόπια χαρακτηρίζονται ως δασικά.

Έτσι, από τη μία βρίσκονται οι εταιρίες αιολικής ενέργειας παρασέρνοντας με το μέρος τους και όσους προσβλέπουν να αποκομίσουν κάποιο όφελος από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Από την άλλη βρίσκονται όσοι οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στην περιοχή, βασικά όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Η όλη συζήτηση που διεξάγεται, επί της ουσίας, αφορά ποιο επιχειρηματικό σχέδιο θα επικρατήσει για να έρθει η λεγόμενη ανάπτυξη στην περιοχή. Όμως τα λαϊκά στρώματα που βιώνουν τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή τους, θα συνεχίσουν να ζουν την αντιλαϊκή πολιτική καθώς η ανάπτυξη για την οποία κάνουν λόγο η Κυβέρνηση, η ΕΕ, οι βιομήχανοι και οι ενώσεις τους (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κλπ) δεν αφορά τη βελτίωση της ζωής τους αλλά την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών ομίλων. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των εκατοντάδων αντιλαϊκών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια αποτελούν στρατηγική του κεφαλαίου για να ξεπεράσει την κρίση και να περάσει στη φάση της ανάπτυξης, μεγαλύτερης κερδοφορίας γεγονός που προϋποθέτει τσακισμένα τα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη είναι η κατάσταση των εργαζομένων αλλά και των μικρών επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου παρά τα απανωτά ρεκόρ κερδών στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Τα ρεκόρ αυτά έχουν επιτευχθεί πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών σχέσεων, στα χαμηλά μεροκάματα, στην ανασφάλιστη εργασία, την κατάργηση του εποχικού επιδόματος ανεργίας. Επίσης, τα ρεκόρ αυτά δεν έχουν επηρεάσει καθόλου τους μικρούς επιχειρηματίες του κλάδου, όπως είναι οι περισσότεροι στην περιοχή μας, που δουλεύουν μερικούς μήνες την καλοκαιρινή σεζόν και με αυτούς προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα του προηγούμενου έτους. Για αυτό τον τουρισμό μιλούν οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου και όχι για τη δυνατότητα των εργαζομένων να κάνουν φθηνές διακοπές ή για δουλειά με δικαιώματα και μισθό που να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Οι επιδιώξεις της αστικής τάξης και του κράτους της στον κλάδο της ενέργειας

Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν τοπική ιδιαιτερότητα, όσο κι αν εμφανίζονται ιδιαίτερα οξυμμένες στην περιοχή μας. Ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί κλάδο στρατηγικής σημασίας για την αστική τάξη της χώρας, κατ’ επέκταση και όλων των Κυβερνήσεων ως τώρα, για τον οποίο υπάρχουν διακηρυγμένοι στόχοι και επιδιώξεις.

Βασικοί άξονες της στρατηγικής της αστικής τάξης στην ενέργεια είναι η λεγόμενη «απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας» και η ανάδειξη της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» στης ευρύτερης περιοχής.

Με τη στρατηγική αυτή επιδιώκεται η άμεση είσοδος των μονοπωλιακών ομίλων στην παραγωγή και διανομή της ενέργειας και όχι έμμεσα μέσω του κράτους όπως γίνονταν ως τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, επιδιώκεται η απαλλαγή από ρυθμίσεις που προστάτευαν σε κάποιο βαθμό τις εργασιακές σχέσεις και την υγεία των εργαζομένων στον κλάδο και το περιβάλλον στο όνομα όπως πάντα της ανταγωνιστικότητας.

Έτσι η στρατηγική της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» περιλαμβάνει:

• Την ανάπτυξη και συντήρηση του δικτύου με γνώμονα τα συμφέροντα των διάφορων μονοπωλιακών ομίλων, τη ρύθμιση του ανταγωνισμού μεταξύ τους και όχι με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

• Την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας της ΔΕΗ και την πώληση τμημάτων της.

• Την πολιτική για την «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ (αιολική, φωτοβολταϊκά, βιοαέριο), στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο να βρουν επενδυτική διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια και να αποτελέσει το όχημα για την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο στόχος της ανάδειξης χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» εντάσσεται στη συνολικότερη επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας στην περιοχή. Αυτό σημαίνει πιο δραστήρια συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου τόσο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας και αλλού, όσο και στη δημιουργία υποδομών (αγωγοί, δίκτυα κλπ) για τη μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τις χώρες παραγωγής τους (Μ. Ανατολή, Αν. Μεσόγειο κ.α.) προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Η αστική πολιτική στην ενέργεια σημαίνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, που υπηρετεί πιστά η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είναι ήδη σε ένα βαθμό ορατές. Το ρεύμα έχει μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες, με συνέπεια την ένταση της ενεργειακής φτώχιας για το λαό. Ήδη το 30% των νοικοκυριών αδυνατεί να ζεστάνει επαρκώς το σπίτι του. Οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν για τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενέργειας με εντατικοποίηση, μείωση μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας και ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν υπάρχει καμία πρόληψη για την όσο το δυνατό μικρότερη παρέμβαση στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Ενδεικτικό των συνεπειών της αστικής πολιτικής στην ενέργεια και πιο ειδικά στην ηλεκτρική ενέργεια, αποτελεί η ενεργειακή κρίση του περασμένου Δεκέμβρη 2016 – Γενάρη 2017 όπου το σύστημα έφτασε στα όριά του απειλώντας με διακοπές ρεύματος την ώρα που οι εταιρείες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας έβγαζαν μεγάλα κέρδη εξάγοντας ρεύμα σε άλλες χώρες λόγων των προνομιακών τιμών αγοράς - πώλησης.

Ο στόχος της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» εμπλέκει το λαό σε επικίνδυνες εξελίξεις. Έχει ως συνέπεια την όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα κέρδη του κεφαλαίου, για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων μεταφοράς της ενέργειας που είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών. 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήρια και σε αυτόν τον τομέα. Έχει προσκαλέσει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα το προσφυγικό, προωθεί τη δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο, ετοιμάζει νέα μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης της βάσης της Σούδας που αποτελεί ορμητήριο για τις επιθέσεις στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.

Διέξοδο για τους εργαζόμενους αποτελεί η πρόταση του ΚΚΕ

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι «ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα». Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Δηλαδή, αν ο κλάδος της ενέργειας θα έχει ως σκοπό την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ή την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών και της εγχώριας παραγωγής.

Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Διαθέτει έμπειρο πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές που μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών και της παραγωγής.

Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίηση των παραπάνω δυνατοτήτων είναι η εκμετάλλευση και λειτουργία τους με κριτήριο το κέρδος.

Οι παραγωγικές δυνατότητες και στον κλάδο της ενέργειας, όπως και σε άλλους κλάδους, δείχνουν πως είναι σήμερα αναγκαίο να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία. Μόνο η εργατική εξουσία, η εξουσία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και να τις θέσει σε λειτουργία με σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η εργατική εξουσία μπορεί να το πετύχει αυτό με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την λειτουργία τους στα πλαίσια του πανεθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής.

Ο κεντρικός σχεδιασμός θέτει ως στόχους:
• την ανάπτυξη υποδομής για τη μείωση του βαθμού της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας,
• την εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης,
• την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, καθώς και των οικιστικών ζωνών,
• την εξοικονόμηση ενέργειας και υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης.
• Την προστασία της δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ενεργειακή πολιτική έχει ως άξονες: Την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας (π.χ., λιγνίτη, υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, πετρέλαιο και φυσικό αέριο κ.λπ.), τη συστηματική έρευνα και εξεύρεση νέων πηγών, την επιδίωξη διακρατικής αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας για όσο διάστημα δε μπορούν να καλυφθούν επαρκώς οι εγχώριες ενεργειακές ανάγκες.

Αυτή την πολιτική πρόταση έχουν συμφέρον να υιοθετήσουν και να παλέψουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, οργανώνοντας την πάλη τους με προσανατολισμό την κατάργηση της εκμετάλλευσης, την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού. Μόνο έτσι θα γίνει το αποφασιστικό βήμα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για τη βελτίωση όλων των πτυχών της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Πάλη για ενέργεια που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες που σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί για τα καθημερινά προβλήματα, παλεύει δραστήρια ώστε οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να ανακόψουν την αντιλαϊκή επίθεση, να αποσπούν κατακτήσεις με προοπτική τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και ζωής τους. Για αυτό μέσα από το λαϊκό κίνημα παλεύει ώστε να αξιοποιείται και η πιο μικρή δυνατότητα να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων, γνωρίζοντας ότι το σύστημα που ζούμε σήμερα, ο καπιταλισμός, δε μπορεί να γίνει ανθρώπινο, δε διορθώνεται, γι’ αυτό και πρέπει να ανατραπεί.

Στην παραπάνω βάση πιστεύουμε πως η πρόσθετη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας δε γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, με σημαντικές συνέπειες και το περιβάλλον της περιοχής.

Το κυνήγι του κέρδους και η προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί, θα βάλουν σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την ασφάλεια ορεινών χωριών, λόγο κατολισθήσεων, όσο και πηγές που βρίσκονται στην Όχη, με πιθανές συνέπειες για την ποιότητα και την επάρκεια της υδροδότησης της Καρύστου. Θα επιφέρουν άλλο ένα σημαντικό πλήγμα, μετά και τις πυρκαγιές, στο οικοσύστημα στης περιοχής.

Για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, διεκδικούμε να υπογειοποιηθεί άμεσα το δίκτυο σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς τις ΔΕΗ. Να συντηρηθεί και να ανανεωθεί το δίκτυο μεταφοράς ώστε να μην αποτελεί αιτία για καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτές το καλοκαίρι του 2016.

Υποστηρίζουμε ότι η πάλη των κατοίκων και των φορέων της περιοχής πρέπει να στρέφεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, καθώς αυτή θα γίνει το μέσο για πιο άγρια εκμετάλλευση τόσο των εργαζομένων του κλάδου όσο και των εργαζομένων-πελατών. Να διεκδικεί πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...