Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Αντιμέτωποι με νέο γύρο αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας θα έρθουν άμεσα εκατομμύρια καταναλωτές, καθώς η ΔΕΗ διεκδικεί αναδρομικά 735 εκατ. ευρώ για δαπάνες Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφελείας.

Η εταιρία υποστηρίζει πως το ποσό αυτό είναι η διαφορά μεταξύ του κόστους που έχει καταβάλει για την ηλεκτροδότηση των νησιών και των τιμολογήσεων που έχουν γίνει. Παράλληλα, σημειώνει στη σχετική της ανακοίνωση πως η επιβάρυνση στους λογαριασμούς θα είναι μικρή και προσωρινή. 

Η προσωρινή επιβάρυνση ωστόσο μεταφράζεται με απλά λόγια σε υπέρογκα αυξημένους λογαριασμούς που θα κληθούν ξανά να πληρώσουν οι πολίτες και αυτή τη φορά όχι εξαιτίας των θερμαντικών μέσων που χρησιμοποίησαν για να ζεσταθούν, αλλά για να ανακτήσει η Επιχείρηση τα χρήματα που διεκδικεί. Σύμφωνα με όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. 

«Προφανώς δεν μπορεί να γίνει άπαξ και δεν μπορεί να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» και πρόσθεσε ότι «εγώ νομίζω ότι η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε μια απόφαση ούτως ώστε να ανακτηθούν αυτά τα χρήματα σε ένα βάθος χρόνου π.χ. 2-3 χρόνια, με μια πολύ μικρή επιβάρυνση προς τους καταναλωτές, η οποία μπορεί να είναι έως και δέκα ευρώ το χρόνο.Αν επιβαρυνθεί ο καταναλωτής με ένα ευρώ το μήνα, τότε θα ανακτηθούν αυτά τα χρήματα και θα είναι και ένα ποσό απολύτως προσβάσιμοκαι προσεγγίσιμο από το σύνολο των καταναλωτών». 

Επιπλέον, τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνει δεν αφορά μονομερώς την εταιρία αλλά θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την ΡΑΕ και την κυβέρνηση. Ειδικότερα, η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της προσπαθεί να εξηγήσει που οφείλονται οι αυξημένοι λογαριασμοί που καλούνται να πληρώσουν σήμερα όλα τα νοικοκυριά και προσθέτει ότι αυτά τα ποσά επιστρέφονται αμέσως στην πραγματική οικονομία. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο λογαριασμός των ΥΚΩ καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες καθώς και το κόστος των τιμολογίων των πολυτέκνων και του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. 

Ωστόσο, το συντριπτικά μεγαλύτερο κονδύλι αφορά τα νησιά. Τα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ (όπως και το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας) μέσω των λογαριασμών ρεύματος, έχουν καθοριστεί με το νόμο 4067/2012, με βάση τα δεδομένα του 2011. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που επικαλείται η Επιχείρηση, αυτά τα ποσά υπολείπονται κατά 735 εκατ. ευρώ της πραγματικής επιπλέον δαπάνης που κατέβαλε για την ηλεκτροδότηση των νησιών στο διάστημα 2012 -2015. 

Δηλαδή, η υποανάκτηση ανά έτος είναι 190 εκατ. για το 2012, 260 εκατ. για το 2013, 152 εκατ. για το 2014 και 131 εκατ. για το 2015. 
«Το αντάλλαγμα των ΥΚΩ είναι οι επιπλέον πραγματικές δαπάνες της ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο. 

Το αίτημα της ΔΕΗ για ανάκτηση των ΥΚΩ των προηγούμενων ετών δεν “έρχεται για να καλύψει τις απώλειες της εταιρίας από τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών”, αλλά για να ανακτήσει τις δαπάνες τις οποίες έχει υποστεί για επενδύσεις και για λειτουργικά έξοδα που αφορούν στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ώστε η τιμή του ρεύματος να είναι με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας» τονίζει η ΔΕΗ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...