Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Άρθρο- πολιτική παρέμβαση του Τάσου Πρατσόλη

Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η σύνδεση της ιστορικής περιόδου που διανύουμε με αυτές που έχουν προηγηθεί στο πρόσφατο παρελθόν δεν είναι μόνο αναγκαία συνθήκη για να αποσαφηνιστεί η σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά και προϋπόθεση για τη στρατηγική στόχευση του
μέλλοντος.


Στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της απάντησής του σε ερώτηση του κ. Λεβέντη για το σύστημα Υγείας στη χώρα, την Παρασκευή 17 Μαρτίου, υπήρχε σ΄ένα δεύτερο επίπεδο, κάτι που ξεπερνά τις τρέχουσες πολιτικές αντιπαραθέσεις και επιχειρεί να ρίξει άπλετο φως στις γκρίζες ζώνες που τέμνουν οριζόντια τους πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας και οδήγησαν στην κρίση.

Δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη αυτή η συζήτηση για να αναδειχτούν οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Η Υγεία και η Παιδεία είναι οι βασικοί πυλώνες του Κράτους Πρόνοιας και η συστηματική αποδόμησή τους τα τελευταία χρόνια, μαζί με το πάρτυ της διαφθοράς και το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, οδήγησαν σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη βίαιη αναδιανομή εισοδήματος ακόμα και πριν από την κρίση. 

Η αναφορά του Πρωθυπουργού στην περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη -χωρίς να κατονομάζεται- αποτελεί μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Δείχνει τη μεγάλη εικόνα, συνδέοντας την κατάρευση της οικονομίας της χώρας με καταστάσεις που προηγήθηκαν και σε μεγάλο βαθμό την προκάλεσαν.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η «άνθηση» του Ιδιωτικού τομέα εκείνης της εποχής δεν βασίστηκε στην υγιή επιχειρηματικότητα, στις καινοτόμες ιδέες ή στην εξωστρέφεια, αλλά στην οικονομική αφαίμαξη του Δημοσίου. Όλοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες ήταν κρατικοδίαιτοι. 

Για να καταστεί αυτό εφικτό, τροφοδοτήθηκαν επαρκώς όλα τα κανάλια διαπλοκής και φούντωσε η διαφθορά. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τότε ακούσαμε δια στόματος Πρωθυπουργού για πρώτη φορά τον όρο «απασχολήσιμος», για να θεσμοθετηθούν ευέλικτες μορφές εργασίας και να αποδομηθούν εργασιακά δικαιώματα.

Είναι λοιπόν εύλογη η απορία που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός: «πως είναι δυνατόν να αναδύονται συνεχώς σκάνδαλα εκείνης της εποχής στα οποία εμπλέκονται στενοί συνεργάτες του τότε Πρωθυπουργού και Υπουργοί του και ο ίδιος όχι μόνο να μένει στο απυρόβλητο αλλά και σήμερα ακόμα να επιχειρεί χρησμούς περί Grexit από τους Δελφούς;»

Οι απόφασεις για σύσταση προανακριτικών επιτροπών για τα εξοπλιστικά (Παπαντωνίου), για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας (Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερρίκος Ντυνάν), αλλά και όσες ακόμα αποφασιστούν απο δω και πέρα, δεν θα λειτουργήσουν μόνο εξυγιαντικά και λυτρωτικά για το πολιτικό προσωπικό της χώρας και την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας, αλλά θα καθορίσουν και τις πιθανές μελλοντικές συμμαχίες.

Από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, κάποιοι φλερτάρουν ανοιχτά με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλοι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν πολιτικό σχηματισμό που θα στηρίξει τον Μητσοτάκη και κάποιοι παραμένουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ταυτόχρονα, στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι ενστερνίζονται απολύτως τον χαρακτηρισμό που είχε απευθύνει ο Κώστας Καραμανλής στον Σημίτη όταν τον είχε αποκαλέσει «αρχιερέα της διαπλοκής».

Η στρατηγική στόχευση επομένως του Αλέξη Τσίπρα, όταν αναδεικνύει τις πραγματικές επιλογές της περιόδου Σημίτη και τους συντελεστές που τις υλοποίησαν, είναι συνδέοντας τη δράση τους με τη γενεσιουργό αιτία της κρίσης να απευθυνθεί στους πολιτικούς σχηματισμούς να ξεκαθαρίσουν την ήρα από το σιτάρι επανακαθορίζοντας αξίες και αρχές ώστε να τεθεί το σωστό πλαίσιο για μεταγενέστερες συζητήσεις και πιθανές συνεργασίες. 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΠΡΑΤΣΟΛΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...