Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Επίκαιρη ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς-Εύβοιας για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης

''Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης είναι αναγνωρισμένο ιστορικό μνημείο της περιοχής, αλλά και πολύ χρήσιμο και αναγκαίο για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του 1ουΔημοτικού Σχολείου της Περιοχής και του αντίστοιχου νηπιαγωγείου.
Λόγω της καταστροφής που υπέστη τον Απρίλη του 2014 από την πυρκαγιά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εδώ και δυόμισι χρόνια και έτσι οι μαθητές του συστεγάζονται με το 2ο Δημοτικό. Αντίστοιχα συνέβη και με τα

νηπιαγωγεία.

Τα αποτέλεσμα της συγκεκριμένης εξέλιξης είναι η συσσώρευση πολλών μαθητών σε ένα χώρο, που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους και έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα..

Οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων 1ου & 2ου Δημοτικού Κύμης 1ου & 2ου Νηπιαγωγείου Κύμης δικαίως απαιτούν την επισκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης .

Καταθέτουμε το σχετικό έγγραφο των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και καλούμε την Περιφέρεια να παρέμβει για την λύση του προβλήματος, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Δήμο άμεσα.

10-4-17

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε στις 11/11/2016 ημέρα Παρασκευή, από τον Δήμο Κύμης- Αλιβερίου στο Δημαρχείο της Κύμης, τοπικό Συμβούλιο με θέμα ενημέρωση για το Δημοτικό Σχολείο. Ο σύλλογος μας μετά από προφορική πρόσκληση παρευρέθηκε. Στην παρουσίαση που μας έγινε, για τις ενέργειες του Δήμου στα 2,5 χρόνια που έχουν περάσει, τα σημαντικότερα σημεία έχουν ως έξης:

Όταν ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου η σημερινή Δημοτική Αρχή συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας της τότε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά για το θέμα του σχολειού. Στην μεταξύ τους συνάντηση αποφασίστηκε να χορηγηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό χρηματικό ποσό για το σχολείο της τάξεως των 800.000 ευρώ. Λόγω της πολιτικής αστάθειας πάγωσε αυτή η προοπτική. Μετά τις εκλογές και την αλλαγή της κυβέρνησης, σε συναντήσεις με το νέο κυβερνητικό σχηματισμό, ο Δήμος μας διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν.

Το επόμενο βήμα για να ξεκινήσει το έργο ήταν η γεωλογική και η στατική μελέτη. Λόγω έλλειψης χρημάτων του Δήμου για την ολοκλήρωση τους αυτός στράφηκε για χρηματοδότηση στην περιφέρεια. Οι μελέτες αυτές ολοκληρώθηκαν φέτος τον Αύγουστο και η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου τις παρέλαβε επίσημα 28 Σεπτεμβρίου 2016. Στις 15 Αυγούστου 2016 το Τεχνικό Γραφείο που είχε αναλάβει τις προαναφερθείσες μελέτες πληροφορήθηκε από τον Δήμαρχο για ένα πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. που έτρεχε με ημερομηνία λήξεις 5 Οκτώβριου 2016, για τα διατηρητέα μνημεία , στο οποίο ανήκει το ιστορικό σχολείο από το 2010.

Στις 28/9/2016 κατέθεσαν τις μελέτες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Στις 2 Οκτώβριου ο Δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και όλο το επιτελείο πηγαίνουν στα Νεότερα Μνημεία για να ρωτήσουν για την εξέλιξη των μελετών και του προγράμματος. Εκεί συναντούν κατά τα λεγόμενα τους μια έξαλλη Διευθύντρια που τους υποδέχτηκε με άσχημο τρόπο λέγοντας ότι ο φάκελος είναι ελλιπής. Και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε.Σ.Π.Α. ΧΑΝΕΤΑΙ.

Στις 18/10/16 στέλνεται από τα Νεότερα Μνημεία και η επίσημη απάντηση ότι ο φάκελος με τις μελέτες, παρουσίαζε σημαντικές ελλείψεις. Ενώ ανακαλύπτουν στην συνέχεια ότι δεν υπάρχει φάκελος που να εντάσσει το κτίριο στα Νεότερα Ιστορικά Μνημεία, οπότε χρειάζονται και επιπλέον μελέτες που θα έπρεπε να τις είχε κάνει το αρμόδιο υπουργείο. Σε όλο το παιχνίδι μεταφοράς ευθυνών εκατέρωθεν ο Δήμος υποστηρίζει τελικά έχει ολοκληρωθεί το 80% των μελετών και υπολείπεται το 20%.

Στο ερώτημα γονέα προς τον υπεύθυνο των μελετών πως γίνεται να θέλετε να ενταχτείτε σε πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. χωρίς να έχει ρωτηθεί το αρμόδιο υπουργείο για το τι χρειάζεται, η απάντηση του ήταν ότι δεν φανταζόμασταν ότι θα χρειαζόταν τόσες πολλές μελέτες ούτε ότι θα ήταν ελλιπής ο φάκελος των Νεότερων Μνημείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γνωρίζουμε από το 2014 μετά την εφαρμογή των Καλλικρατικών Δήμων, πως υπεύθυνος για τα σχολεία είναι αποκλειστικά ο Δήμος (απάντηση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας στον προηγούμενο Σύλλογο Γονέων). Η αποτυχία επομένως να ενταχθεί το έργο της ανακατασκευής του σχολείου στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. υποδηλώνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζετε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Μετά το τραγικό γεγονός που εκτυλίχθηκε την Παρασκευή 4 Απρίλη 2014 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης γονείς, κηδεμόνες και παιδιά έχουμε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Για να μην χάσουν ώρες μαθημάτων τα παιδιά μας δεχτήκαμε την προσωρινή λύση να συστεγαστούμε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης. Έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση (2,5) χρόνια, και δεν έχει αλλάξει τίποτα αντιθέτως η όλη κατάσταση σιγά- σιγά παγιώνεται και μονιμοποιείται.

Ο προαύλιος χώρος είναι μικρός και τα ατυχήματα συχνά. Εκεί συλλειτουργούν και τα δύο νηπιαγωγεία με άλλους 65 μαθητές. ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ 270. Υπάρχουν και άλλα δύο (κοντέινερ- αίθουσες) στο προαύλιο που γίνονται και εκεί μαθήματα. Οι αίθουσες μαθημάτων που έχουν διαμορφωθεί για την φοίτηση των μαθητών είναι μικρές 10-15 τ.μ. περίπου και οι ιώσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο, με πολλαπλές επιπλοκές(όπως πρόπερσι) κρουσμάτων πνευμονίας. Αποτέλεσμα να χάνονται πάρα πολλές ώρες διδασκαλίας.

Υπάρχουν τρεις τουαλέτες για 205 παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξωτερικός χώρος του σχολείου είναι σε άθλια κατάσταση από τα χωμάτινα χαντάκια και από τύχη δεν έχουμε ατυχήματα. Στα άσχημα καιρικά φαινόμενα π.χ. βροχή γίνεται κυκλοφοριακή συμφόρηση για την παραλαβή των μαθητών.

Καλούμαστε για άλλη μια σχολική χρόνια να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες που τις γνωρίζει πολύ καλά ο Δήμος. Ωστόσο το δικαίωμα των παιδιών μας να έχουν ένα αξιοπρεπές σχολείο από ότι φαίνεται θα αργήσει. Είμαστε όμως έτοιμοι να το διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια με την κρίση, οι φόροι που πληρώνουμε έχουν πολλαπλασιαστεί και συγχρόνως οι παροχές από το κράτος έχουν ελαττωθεί δραματικά. Η συνεχόμενη μετατόπιση των ευθυνών του Δήμου θα μας αναγκάσει να κλιμακώσουμε την στάση και την μορφή του αγώνα μας με κάθε μέσο ενόψει της διαφαινόμενης υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που κυοφορείται. Άλλωστε αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο των οικογενειών μας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αγγίζει όλη την περιοχή μας και είμαστε σίγουροι πως θα βρούμε συμπαραστάτες σε αυτόν τον αγώνα. 

Σε κάθε περίπτωση έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα σαν γονείς και ΖΗΤΑΜΕ:


Να ενημερωθούμε γραπτώς από το Υπουργείο Παιδείας εάν όντως υπάρχουν τα χρήματα, που υποσχέθηκαν στην Δημοτική Αρχή, για την ανακατασκευή του Σχολείου .
Να συνεργαστούν αρμονικά Δήμος & και Υπουργείο Πολιτισμού και όλοι οι αρμόδιοι ώστε να ολοκληρωθεί ο ελλιπής φάκελος για να προχωρήσουν οι μελέτες.
Να ενημερωθούμε γραπτώς από τον Δήμο για το πότε θα υλοποιηθεί το 20% των μελετών που υπολείπονται.
Απαιτούμε από τον Δήμο την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων που απορρέουν από την συστέγαση των δυο σχολείων.

Εκ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων
Γραμματείς Πρόεδροι Αντιπρόεδροι Μέλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...