Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Έρχεται ο "Mεγάλος Aδελφός" στις καταθέσεις

Ζήτημα ημερών είναι η παραλαβή από το υπουργείο Οικονομικών του ειδικού λογισμικού με το οποίο οι ελεγκτές θα συγκρίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις καταθέσεις και τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.

Πρόκειται για το λεγόμενο καταθεσιολόγιο που έχει βάλει σε εφαρμογή το ΥΠΟΙΚ σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τους ελέγχους για τη λεγόμενο αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Την παραλαβή του λογισμικού προανήγγειλε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής σε φορολογική ημερίδα του

Συνδέσμου και Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. 


Εκτός από τους ελέγχους του καταθεσιολογίου, στις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται:

-η προτεραιοποίηση των φορολογικών ελέγχων με εξειδικευμένα κριτήρια ανά ελεγκτική υπηρεσία, που ολοκληρώνεται σύντομα για τη φετινή χρονιά με τεχνική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

-η καταπολέμηση φαινομένων εικονικής μετεγκατάστασης σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για την οποία, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, αν χρειαστεί θα αναληφθούν και διεθνείς πρωτοβουλίες.

-η αύξηση των ελέγχων στα καύσιμα με πρόσθετη ιχνηθέτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2016 αυξήθηκαν κατά 40% οι έλεγχοι και κατά 325% τα πρόστιμα στο χώρο του καπνού, αλλά και των καυσίμων (12.018 έλεγχοι το 2016 έναντι 8.859 το 2015).

- η καταπολέμηση της "καθημερινής " μικρο-φοροδιαφυγής σε ΦΠΑ, αποδείξεις κλπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γρηγόρης Στεργιούλης αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του συστήματος ιχνηθέτησης των καυσίμων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και υποστήριξε ότι δεν αξιοποιούνται τα στοιχεία από το σύστημα εισροών εκροών που έχει εγκατασταθεί σχεδόν στο 100% των πρατηρίων της χώρας. Μάλιστα εκτίμησε ότι το δημόσιο χάνει από το λαθρεμπόριο καυσίμων ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης, ζήτησε να μην δίνονται παρατάσεις στην παραγραφή (όπως επιτάσσει και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ) και πρότεινε να θεσμοθετηθεί η θέση του γενικού εφόρου στην ΑΑΔΕ

Τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης ανέφερε οτι σε 7 χρόνια έγιναν 9 αυξήσεις φορων στα τσιγάρα - καπνά. Εκτίμησε πως το λαθρεμπόριο αποτελεί σήμερα το 20% της αγοράς και στερεί το κράτος από έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ελέγχους για το παρεμποριο στην εισαγωγή, στα δικτυα διακίνησης και στο πεζοδρόμιο ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κύριος Βασίλης Κορκίδης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...