Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Βαρελά Βασιλική - Τι κι' αν κερδίσεις τον κόσμο όλο αλλά χάσεις την ψυχή σου.....

Αγαπητοί συμπολίτες της Νότιας Καρυστίας. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις σχετικά με την εξαγορά συνειδήσεων πού επιχειρείται στην πολύπαθη Νότια Καρυστία, τα τελευταία χρόνια.

Το βασικό επιχείρημα από πλευράς Δήμου Καρύστου και από όλους εκείνους που συμφωνούν με την εγκατάστασηβιομηχανικών αιολικών πάρκων στήν περιοχή μας, είναι η οικονομική ενίσχυση κυρίως τού Δήμου από αυτές τις

εταιρίες αιολικών πάρκων.
Διαδίδεται με κάθε τρόπο δε, ότι "οι εταιρίες αναγνωρίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Νότιας Καρυστίας" καί ότι θα επιχορηγηθεί ο Δήμος με αρκετά χρήματα τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη.

Βεβαίως δεν θα συζητήσω τις απόψεις των εταιριών για το ιδιοκτησιακό, καθόλου δεν με ενδιαφέρει η άποψή τους,υπάρχουν νόμοι ή θα έπρεπε να υπάρχουν για το ιδιοκτησιακό στη Νότια Καρυστία.

Είναι όμως σίγουρο ότι "κάτι θα πάρουμε" απο τις εταιρίες γιατί προφανώς "πολλά θα χάσουμε".

Όταν ο πλούσιος κάνει "νταραβέρι" με τον φτωχό, όταν ο λύκος συναλλάσσεται με την Κοκκινοσκουφίτσα ,νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ποιός είναι ο κερδισμένος.

Λοιπόν ας βάλουμε στη ζυγαριά τα οφέλη και τις απώλειες αυτής της επένδυσης:

1)Τι θα πάρουμε:

Ο Δήμος θα παίρνει κάποια χρήματα από τις εταιρίες αιολικών , σαν αντισταθμιστικά οφέλη λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τα έργα εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, μόνο βέβαια αν εκδίδεται απόφαση αρμόδιου υπουργού, αν οι συγκεκριμένες εταιρίες συνεχίσουν να υπάρχουν και αν ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να πληρώνει στις εταιρίες τις συμφωνημένες εγγυημένες τιμές!

Ο ΑΔΜΗΕ πάλι πληρώνει τις εταιρίες απο τα χρήματα πού εισπράττει απο το τέλος υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που επιβαρύνει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών! (τα συμπεράσματα δικά σας)

Αυτά τα χρήματα θα τα διαχειρίζεται η εκάστοτε δημοτική αρχή είτε σωστά είτε άσχημα , είτε έντιμα είτε ανέντιμα ανάλογα με το ποιοί βρίσκονται στην εξουσία.

Οι πολίτες τού Δήμου Καρύστου θα έχουν έκπτωση στο τιμολόγιο τού ηλεκτρικού ρεύματος (με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναφέραμε παραπάνω).

Επίσης θα υπάρξουν θέσεις εργασίας στη διάρκεια κατασκευής των έργων όπως και στη διάρκεια λειτουργίας των βιομηχανικών αιολικών πάρκων αλλά λίγες σε σχέση με τον άνεργο πληθυσμό της περιοχής.

2) Τι θα χάσουμε:

-Τήν ομορφιά τού τόπου μας, τη βλάστηση, τούς περήφανους αετούς μας .

-Τήν επάρκεια σε νερό γιά άρδευση και οικιακή χρήση.Με τις φαραωνικές εκσκαφές και επιχώσεις είναι πολύ επικίνδυνο να χαθούν πηγές.

-Την υγεία μας, λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όλων αυτών τών πυλώνων, υποσταθμών και καλωδίων μεταφοράς ρεύματος.

- Τις περιουσίες πολλών από εμάς λόγω της δραματικής αύξησης των πυρκαγιών από την επεκταση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για τη μεταφορά του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης πολλοί νυκοκυραίοι θα χάσουν τις περιουσίες τους από την υποχρεωτική εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις ιδιοκτησίες τους.

Είτε με γρήγορες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις είτε επειδή από σκόπιμο "λάθος" χαρακτηρίστηκε ο βοσκότοπος που κατέχουν,δασική έκταση.

-Την σχετική σταθερότητα των εδαφών τής Όχης με δραματική αύξηση σε πλημμύρες λόγω της διάβρωσης του εδάφους αφού τεράστιες εκτάσεις βλάστησης θα χαθούν λόγω των έργων .

Η σταθερότητα τού βουνού θα διαταραχτεί επίσης και λόγω των κατολισθήσεων πού θα προκύψουν απο τη διάνοιξη νέων δρόμων χωρίς πρόληψη για τεχνικά έργα στήριξης πρανών και αποστραγγιστικά έργα.

-Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Νότιας Καρυστίας θα πληγούν ανεπανόρθωτα.

Η μελισσοκομία, οι αγροτικές καλλιέργειες, η κτηνοτροφία δεν θα βρίσκουν τόπο να σταθούν.

- Ο ήπιος ορεινός φυσιολατρικός τουρισμός που κάνει τώρα τα πρώτα βήματα του ,θα εξαφανιστεί.

Το κυριότερο όλων ,από αυτά που ανέφερα παραπάνω, είναι ότι αυτή την επένδυση που καταλήγει σε φτηνό νταραβέρι, δεν την επέλεξαν οι πολίτες ,ούτε ερωτήθηκαν ούτε τους δόθηκαν εναλλακτικές λύσεις οικονομικής ανάπτυξης.

Όμως και εμείς σαν πολίτες έχουμε τεράστια ευθύνη αφού αφήσαμε άλλους να αποφασίσουν για την τύχη του τόπου.

Εαν παραδόσουμε γην καί ύδωρ έναντι κάποιων παροχών και επειδή αυτή είναι η εύκολη λύση, ας προσέξουμε γιατι μπορεί να απωλέσουμε ακόμη και αυτά τα 30 αργύρια της προδοσίας μας.

Μπορει η παραπάνω φράση να σας φαίνεται σκληρή, όμως αντικατοπτρίζει τη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε σήμερα.

Βαρελά Βασιλική
μέλος ΣΠΠΕΝΚ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πολιτών

6 σχόλια:

  1. Κα βασιλικη ,
    Πειτε μας το βιογραφικο σας και με τι ασχολειστε στην παρουσα φαση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με το να γεμίζει τις τσέπες της με μιζοευρουλάκια σίγουρα όχι, κύριε Εργολάβε!

      Διαγραφή
  2. Για το μόνο που προβληματίστηκες απ όλα όσα διάβασες είναι το βιογραφικό της Μηχανικού κας Βαρελά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα εχω να πω οταν θα ξεβρακωθουν καλα ειναι να εξαφανιστουν απο την περιοχη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυρία Βαρελά!Αντίσταση τώρα! Ειμαστε στο πλευρό σας και ΔΕΝ θα το βάλουμε κάτω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κυρία Βαρελά η πλειοψηφία της Καρύστου είναι μαζί σας.

    μην ασχολείστε με την ανώνυμη μειοψηφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...