Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Η δημόσια υγεία ως κοινωνικό αγαθό ή ως πεδίο συναλλαγής και παραγωγής σκανδάλων;

Άρθρο του Βουλευτή Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιου (Τάσου) Πρατσόλη, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα ,31/03/2017, στην εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ":

ʻʻΗ ομιλία του Πρωθυπουργού την Παρασκευή 17/03/2017 με αφορμή ερώτηση του κ. Λεβέντη για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, ανέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο τις ουσιαστικές διαφορές των προηγούμενων Κυβερνήσεων με τη σημερινή, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.  Επιπλέον, με την εξαγγελία προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση πιθανών σκανδάλων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στο «Ερρίκος Ντυνάν» και στην υπόθεση Novartis, έκανε σαφές ότι υπάρχει ακλόνητη πολιτική βούληση να αποδοθούν  ευθύνες  αν αποδειχθούν απόπειρες αθέμιτου πλουτισμού  διαφθοράς και ευνοιοκρατία στις πλάτες ενός χειμαζόμενου λαού.

Είναι κοινή παραδοχή ότι ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας στα χρόνια της κρίσης δέχτηκε μεγάλο πλήγμα. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων, δείχνει ότι στην πενταετία 2010-2014, ενώ ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% του ΑΕΠ, μειωμένη δηλαδή κατά 0,8%, καθώς το 2009, λίγο πριν την κρίση, ήταν στο 6,8%, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε  τη δημόσια δαπάνη για την Υγεία στο 4,7% του ΑΕΠ! Πολύ χαμηλότερα δηλαδή από ό,τι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν, για να αποδείξουν φαίνεται οι Κυβερνήσεις αυτές το δόγμα τους ότι ήταν «μνημονιακότερες των μνημονίων».

Αμέσως μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το ποσοστό αυτό ανέβηκε το 2015 στο 5,1% του ΑΕΠ, λαμβανομένου υπόψιν και του ασφυκτικού δημοσιονομικού τοπίου της χρονιάς αυτής, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση κατά 200 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον δαπανήθηκαν το 2016.

Θα πρέπει να αναφερθεί ακόμα ότι τον Δεκέμβρη του 2014 τα δημόσια νοσοκομεία είχαν έλλειμμα 936 εκατομμύρια ευρώ, ενώ  σήμερα δεν δημιουργούνται νέα χρέη και τον Δεκέμβρη του 2016 τα νοσοκομεία είχαν και ένα πλεόνασμα 36 εκατομμυρίων ευρώ.

Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 6.256 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 2.200 είναι μόνιμο προσωπικό, όταν το διάστημα 2010-2014 δε έγινε καμία πρόσληψη, παρά μόνον απολύσεις.
Άλλοι 3.600 αναλαμβάνουν υπηρεσία το αμέσως επόμενο διάστημα, έχουν ήδη προκηρυχθεί 1.974 θέσεις και θα προκηρυχθούν άλλες 3.200.

Εν κατακλείδι, έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις, ενώ αυτές που πρόκειται να καλυφθούν ανέρχονται σε 12.000, εκ των οποίων οι 8.000 θα είναι μόνιμο προσωπικό.


Στην Εύβοια ειδικότερα, πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν 72 προσλήψεις και συγκεκριμένα:

  • Νοσοκομείο Χαλκίδας: 7 θέσεις μόνιμων γιατρών, 17 θέσεις κοινωφελούς εργασίας, 8 θέσεις υγειονομικού και λοιπού προσωπικού από ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
  • Γ.Ν.-Κ.Υ. Καρύστου: 20 θέσεις κοινωφελούς εργασίας
  • Γ.Ν.-Κ.Υ. Κύμης: 20 θέσεις κοινωφελούς εργασίας.
Εντάχθηκαν 2,5 εκατ. Ανασφάλιστοι στο ΕΣΥ. Περίπου το 1/3 απ’ αυτούς, έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από 437 κλίνες το 2014, σήμερα λειτουργούν 568 κλίνες με προοπτική τον Ιούνιο του 2017 να φτάσουν τις 670 κλίνες.
Έχουν ήδη παραδοθεί στις περιφέρειες 90 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Προβλέπονται άλλα 120 με νέο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί σύντομα. Στα νησιά θα δοθούν 17 ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα.

Η λίστα των προγραμματισμένων χειρουργείων θα αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του κάθε Νοσοκομείου και η χρονική σειρά των εγχειρήσεων θα καθορίζεται με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα της κάθε περίπτωσης και όχι ανάλογα με τις παρεμβάσεις κομματικών παραγόντων.

Ως τον Ιούνιο προβλέπεται το άνοιγμα 50 μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας σε αστικές περιοχές. Στόχος ως το τέλος του 2017 άλλες 237 μονάδες.

Τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας είναι πολλά και σύνθετα. Χρειάζονται συνεχείς και επίπονες προσπάθειες για να αμβλυνθούν και να απολαμβάνουν κάποια στιγμή οι πολίτες αυτής της χώρας ποιοτικές υπηρεσίες και να μη νοιώθουν ανασφάλεια και φόβο κάθε φορά που πρέπει να διαβούν το κατώφλι ενός νοσοκομείου. Δεν υποστηρίζουμε λοιπόν  ότι όλα αυτά που ανέφερε ο Πρωθυπουργός αρκούν. Κάθε άλλο. Απλώς δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στη σημερινή πραγματικότητα που στο πλαίσιο ενός πολύ σφικτού δημοσιονομικού τοπίου υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα και στις παρελθούσες πρακτικές όπου εκτός από τις υπερβάλλουσες, αχρείαστες μειώσεις για την Υγεία, στηνόταν παράλληλα και πάρτυ αθέμιτου πλουτισμού και παράνομων δοσοληψιών.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΠΡΑΤΣΟΛΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...