Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

«Γιες μεν» σε πρόσθετα μέτρα

«Γιες μεν» είπε η ελληνική κυβέρνηση στην προνομοθέτηση μέτρων για ένα επιπλέον πακέτο για συντάξεις, φόρους και αγορά εργασίας...κτλ
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων
για το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες μεταδίδει η Καθημερινή.

Η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο αναμένεται να εκδοθεί στο Eurogroup.

"Θα επιστρέψει το κουαρτέτο πολύ σύντομα στην Αθήνα και θα δουλέψουν στις μεταρρυθμίσεις, στο εργασιακό, στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό", υποστήριξε λίγο μετά το τέλος του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Υπογράμμισε πως υπάρχει συμφωνία για ένα επιπλέον πακέτο για συντάξεις, φόρους και την αγορά εργασίας. 

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα. Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτά τα αποτελέσματα σήμερα». 

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα τόνισε ότι «Δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα, ωστόσο είναι αναγκαία η ενίσχυση της εμπιστοσύνης», και πρόσθεσε ότι θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία.

Η κυβέρνηση δέχθηκε τα μέτρα, πήρε και «αντίδωρα»

Ξεκλείδωσε η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα καθώς επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Επικεφαλής των Θεσμών. Σε αυτό το πλαίσιο τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο". 
Υποστηρίζουν παράλληλα πως η "Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για "ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα". 

Επίσης κάνουν σαφές ότι μετά από διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, ανοίγει ένα "παράθυρο" για το εργασιακό, αλλά και για την εξαίρεση 3 δισ. ευρώ δαπανών τόνωσης της απασχόλησης από τα πλεονάσματα. 

Εξηγούν ότι "πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση. Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος".

Επίσης κρίνεται ως πολύ σημαντική η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...