Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Κούλα Βρανά: Η σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως και οι προηγούμενες, δεν είναι άμοιρες ευθυνών

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Την Τρίτη 31/1/2017 στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου, ανάμεσα στα άλλα θέματα συζητήθηκε και το θέμα «Προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού (δημοσίου δικαίου), κατηγορίας ΔΕ και ΥΕ, σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου Καρύστου, για το

έτος 2017».


Με αφορμή το θέμα αυτό η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κούλα Βρανά, ανέδειξε την άμεση ανάγκη για προσλήψεις προσ7ωπικού στο Δήμο Καρύστου, σε μόνιμες θέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην τοποθέτησή της η Κούλα Βρανά τόνισε:

Με βάση τα στοιχεία που μας έδωσαν οι υπηρεσίες του Δήμου αυτή τη στιγμή ο Δήμος Καρύστου έχει 82 εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας (ΔΔ και ΙΔΑΧ) από τις 123 οργανικές θέσεις που προβλέπει το Σχέδιο Λειτουργίας του Δήμου. Δηλαδή, καλύπτεται το 66,6% των θέσεων.

Εδώ πρέπει να πάρουμε υπόψη μας πως τα προηγούμενα χρόνια οι οργανικές θέσεις των Δήμων όλης της χώρας πετσοκόπηκαν με Κυβερνητικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα για το Δήμο Καρύστου οι οργανικές θέσεις μειώθηκαν από 164 σε 123 (-25%). Έτσι με το παλιό οργανόγραμμα η κάλυψη θα έφτανε μόλις στο 50%!

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΕ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Για την εξοικονόμηση ζεστού χρήματος προς τα μονοπώλια (επιχορηγήσεις, αναπτυξιακός νόμος, φοροαπαλλαγές κλπ) οι Κυβερνήσεις περικόπτουν κάθε χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, παιδεία κλπ), προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις, μεταβιβάζουν υποχρεώσεις στους Δήμους μειώνοντας ταυτόχρονα τη χρηματοδότηση.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες έχουν απαγορεύσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με σχέση δημοσίου δικαίου. -

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή καθώς ακολουθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά και την επιθυμία του κεφαλαίου για να αναλάβει μέρος των υπηρεσιών που προσφέρουν ως τώρα οι Δήμοι με σκοπό το κέρδος (τομείς όπως η καθαριότητα, η ύδρευση-αποχέτευση, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.α.).

Μάλιστα η Κυβέρνηση πήρε πίσω και την πρόσφατη κατάκτηση των εργαζομένων (μόνιμων και συμβασιούχων) στους Δήμους για παράταση των συμβάσεων ως το τέλος του 2017!

Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει:

α) Στη δημιουργία εργαζομένων «πολλών ταχυτήτων» στους Δήμους. Στο Δήμο Καρύστου αυτή τη στιγμή εργάζονται: 69 εργαζόμενοι Δημοσίου Δικαίου, 13 Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) και 9 Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ (στο «Βοήθεια στο Σπίτι»). Ακόμη ο Δήμος μέσω διαφόρων προγραμμάτων προσλαμβάνει κατά καιρούς συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (από μεροκάματο ως 8 μήνες) οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 12. 

β) Στη μη κάλυψη στοιχειωδών λειτουργιών του Δήμου προς τους κατοίκους (σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της κρατικής επιχορήγησης). Έτσι δημιουργούνται δυσκολίες στη συντήρηση του οδικού δικτύου, στη συντήρηση και ανανέωση του δικτύου ύδρευσης. Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση μελετών και έργων απαραίτητων για το Δήμο.

Επιδίωξη των κυβερνήσεων είναι η μείωση του εργασιακού «κόστους» και η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι πως οι μόνες προσλήψεις που επιτρέπονται είναι στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. 

Δηλαδή, εκεί όπου οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να βάλουν άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη για αναγκαίες υποδομές και υπηρεσίες. 

Έτσι, είτε θα αυξηθούν κι άλλο τα τέλη σε υπηρεσίες όπως η ύδρευση-αποχέτευση, όπου ήδη αρκετοί αδυνατούν να πληρώσουν, είτε θα αποδυναμωθούν κι άλλο οι υπηρεσίες αυτές με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται πιο συχνά προβλήματα στην υδροδότηση, στην ποιότητα του νερού, στην αποχέτευση.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως και οι προηγούμενες, δεν είναι άμοιρες ευθυνών καθώς υλοποιούν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική των Κυβερνήσεων που υπονομεύει τη λειτουργία των Δήμων και καταργεί της κατακτήσεις των εργαζομένων.

Έχουν ευθύνη γιατί δε διεκδικούν την κάλυψη των οργανικών κενών με μόνιμο προσωπικό, πλήρους απασχόλησης.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι Δημοτικές Αρχές όπου πλειοψηφεί η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός του ΚΚΕ.

Για παράδειγμα στην Πάτρα η δημοτική αρχή επανειλημμένα έχει διεκδικήσει από τα αρμόδια υπουργεία την κάλυψη των αναγκών του Δήμου. 

Έχουν επιδοθεί υπομνήματα, έχουν γίνει παραστάσεις στους υπουργούς. 

Μάλιστα, με απόφαση του Δήμου έχουν παραταθεί οι συμβάσεις που έληγαν στις 31/12/2016 ως το τέλος του 2017. Αποκορύφωμα ήταν η πορεία από την Πάτρα στην Αθήνα, που διοργάνωσε ο δήμος και συμμετείχαν δεκάδες φορείς της Πάτρας και άλλων πόλεων. 

Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Δήμο Καρύστου, μόνιμους και συμβασιούχους, να διεκδικήσουν:
  • Να πάρει πίσω η Κυβέρνηση την αναστολή της ΠΥΣ που δίνει ετήσια παράταση στις συμβάσεις που έληξαν στους δήμους στις 31/12/2016.
  • Εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
  • Καμία κατάργηση των ευνοϊκών διατάξεων για τα βαρέα και ανθυγιεινά στην καθαριότητα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες-κτηνοτρόφους, και επαγγελματίες της περιοχής μας να στηρίξουν τα παραπάνω δίκαια αιτήματα, που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. 

Να παλέψουν επίσης να μην αυξηθούν περαιτέρω τα δημοτικά τέλη και τα τέλη προς τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (ύδρευση - αποχέτευση και καθαριότητα) καθώς ήδη οι λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να τα φέρνουν βόλτα με τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, την κυβερνητική φοροληστεία.

Κάρυστος, 3 Φεβρουαρίου 2017
Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...