Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Μανώλης: Το αδιέξοδο της κυβέρνησης "πνίγει" την χώρα

Ο πολιτικός επιστήμονας, Γιάννης Μανώλης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στο briefingnews.gr , μιλάει μεταξύ άλλων για την ένταξή του στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, σχολιάζει την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα της χώρας ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση προσπάθησε και κατάφερε να μετατρέψει το δικό της αδιέξοδο σε αδιέξοδο για ολόκληρη τη χώρα.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η στιγμή των εκλογών έχει ήδη φθάσει και ταυτοχρόνως υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία ως ο μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός που θα στρίψει το «εθνικό καράβι» από την ανεξέλεγκτη πορεία που έχει πάρει, οδηγώντας το σε

ασφαλή νερά.

Εκκινώντας τη συζήτηση, θα ήθελα να μου πείτε σε ποιο τομέα δραστηριοποιείστε. 


Είμαι πολιτικός επιστήμονας, υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζομαι στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO ως Programme Manager, Υπεύθυνος για άντληση κεφαλαίων και διαχείριση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προγραμμάτων. 

Πως προέκυψε η εμπλοκή σας με την πολιτική και δη με τη Νέα Δημοκρατία;

Οταν είδα την ανακοίνωση του Προέδρου της ΝΔ, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανανέωση-μέσω του Μητρώου Στελεχών- συνδυαστικά και με την παρουσίαση του site ananeosi.nd.gr τον περασμένο Οκτώβριο, αποφάσισα να στείλω το βιογραφικό μου και μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα με κάλεσαν για συνέντευξη. 

Εμφανίσθηκα, λοιπόν, ενώπιον μιας 3μελους Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη και μετά το πέρας ενός μηνός κλήθηκα ξανά για ορισμένες ακόμη διευκρινιστικές ερωτήσεις. Εν τέλει, μερικές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα με ενημέρωσαν ότι συμπεριλαμβάνομαι στους πρώτους 15 που επιλέχθησαν στο σύνολο 1400 βιογραφικών. Δεν σας κρύβω ότι ήταν μεγάλη έκπληξη, αλλά και χαρά όσο και ευθύνη ταυτοχρόνως.

Έχουν περάσει 2 χρόνια από τη στιγμή που η παρούσα Κυβέρνηση ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Πως κρίνετε τις ενέργειες της σε συνδυασμό βέβαια και με την τωρινή κατάσταση της κοινωνίας;

Αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική, δε χρειάζεται να πω πολλά, διότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Οικονομικών, μόνο το Δεκέμβριο του 2016 οι οφειλές των Ελλήνων προς την Εφορία ανήλθαν στα 1,3 δις. Ευρώ. Βέβαια οι πολίτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με δυσβάσταχτα μέτρα και κατασχέσεις, καθώς μη έχοντας να καταβάλλουντις υποχρεώσεις τους, αυξάνονται δραματικές οι οφειλές τους. 

Η πολιτική υπερφορολόγησης του ελληνικού λαού που ακολουθεί η Κυβέρνηση δημιουργεί νέους οφειλέτες και οδηγεί χιλιάδες πολίτες κάθε μήνα σε αδιέξοδο. 

Επιπροσθέτως, το 2016 δημιουργήθηκαν νέα χρέη πολιτών προς το κράτος ύψους 14 δις ευρώ. Πρόκειται μάλιστα για τη χρονιά που η Κυβέρνηση επέβαλε 3,3 δις ευρώ νέους φόρους και έπεται το 2017 όπου θα προστεθούν άλλα 2,5 δις δίχως φυσικά να συνυπολογίζονται και τα μέτρα που θα επιβληθούν για το κλείσιμο της εκκρεμούσης αξιολόγησης. 

Είναι πασιφανές πως έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων. Και παρότι η φορομπηχτική τους πολιτική έχει γονατίσει την κοινωνία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να σπαταλά με προκλητικό τρόπο τους περιορισμένους πόρους. Δείτε, για παράδειγμα, το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο στο Παρίσι!

Όντας και εσείς ελεύθερος επαγγελματίας, ποια είναι η άποψη σας για το νέο ασφαλιστικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων;

Ένα ακόμη μεγάλο «success story» της Κυβέρνησης είναι οι νέες ασφαλιστικές εισφορές -και ιδίως το καθεστώς με τα «μπλοκάκια»- ελέω του νόμου Κατρούγκαλου,όπου αυτό θα έχει βέβαια άμεσες συνέπειες σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και στους νέους επιστήμονες. 

Είναι πασιφανές ότι ηκατάσταση αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Μόνο τον Ιανουάριο του 2017, 120.000 ασφαλισμένοι έκλεισαν τα μπλοκάκια. Χιλιάδες μορφωμένοι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό -εφόσον αδυνατούν να εργαστούν στην Ελλάδα- αναζητώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και καλύτερες απολαβές. 

Η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση είναι αδιέξοδη αλλά κυρίως απαράδεκτη καθώς χρησιμοποιεί την ασφάλιση ως μέτρο συλλογής φόρων, δίχως να υπάρχει ανταποδοτικότητα είτε μιλάμε για την περίθαλψη είτε για το συνταξιοδοτικό σκέλος. Οπότε μιλάμε κυριολεκτικώς για άδικη και, εν τέλει, αναποτελεσματική φοροεπιδρομή.

Ποιο είναι το πλάνο της Νέας Δημοκρατίας και ποιες οι ενέργειες που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα μειωθεί άμεσα ο ΕΝΦΙΑ 30% και σταδιακά η φορολογία, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια μεγάλη ανάσα στην ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό καθεστώς όσο και η πορεία της ελληνικής οικονομίας χρειάζονται νέες θέσεις εργασίες, οι οποίες όμως θα προκύψουν από επενδύσεις. 

Ωστόσο, η προσέλκυση επενδύσεων προϋποθέτει σταθερό, δίκαιο και λελογισμένο φορολογικό πλαίσιο. Προϋποθέτει, επίσης, μείωση διοικητικώνβαρών και αποτελεσματικό κράτος. 

Οι 3 άξονες της συμφωνίας αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας είναι λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, καλύτερο κράτος. Για να καταφέρουμε, λοιπόν,να φέρουμε το αναγκαίο «οξυγόνο» τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και οικονομία δεσμευόμαστε για λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και καλύτερο κράτος. 

Και κρατείστε το εξής: ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία ως ο μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός που θα στρίψει το «εθνικό καράβι» από την ανεξέλεγκτη πορεία που έχει πάρει προς τα βράχια της καταστροφής, οδηγώντας το σε ασφαλή νερά.

Θα θέλατε να ασχοληθείτε πιο ενεργά με την πολιτική στο μέλλον;

Θα ήθελα φυσικά να εμπλακώ στην πολιτική ζωή του Νομού Ευβοίας. Θα επιθυμούσα να είμαι υποψήφιος της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και γνωρίζοντας τις ανάγκες του τόπου, να συμβάλλω όσο το δυνατόν μπορώ περισσότερο στην ανάπτυξή του. 

Αυτό βέβαια βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του προέδρου και προσωπικά θα αγωνιστώ για την νίκη της ΝΔ στις εκλογές από όποιο πόστο και αν μου ζητηθεί. Μπαίνω στο χώρο της πολιτικής με όνειρα, φιλοδοξίες, και διάθεση προσφοράς.

Όταν αποχωρήσω το μόνο που επιθυμώ είναι να έχω ήσυχη την συνείδηση μου για το ότι άφησα πίσω κάτι θετικό τόσο για την Εύβοια όσο και για την Ελλάδα.

Έχοντας, λοιπόν, καταγωγή από την Εύβοια, γνωρίζεται καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχει ο Νομός. Που εντοπίζεται τις μεγαλύτερες δυσκολίες και ποιες ενέργειες κρίνετε ότι θα δώσουν ώθηση στην εξέλιξη της περιοχής;

Την περίοδο αυτή η ανεργία –και κυρίως στην κεντρική Εύβοια και στο Μαντούδι- είναι στο ζενίθ της, για αυτό κύριο μέλημα είναι η μείωση της, η οποία δε θα έρθει ούτε με ευχές ούτε με προσευχές παρά με επενδύσεις που θα φέρουν και νέες θέσεις εργασίας. 

Θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε να μπορεί κάποιος να επενδύσει στην Εύβοια, μια περιοχή με πλούσιες δυνατότητες. 

Ειδικότερα, έχει απεριόριστες δυνατότητες στον αγροτικό τομέα,στον τουρισμό, αλλά και στην παραθεριστική κατοικία και στη βιομηχανία. 

Ας μη λησμονούμε άλλωστε πως κάποτε η Χαλκίδα, το Μαντούδικαι οι Ροβιές είχαν βιομηχανικό τομέα. Χρειαζόμαστε επιπλέον υποδομές, οδικό δίκτυο,βελτίωση των λιμανιών. Το βασικότερο όμως που χρειάζεται η Εύβοια είναι η εξωστρέφεια. 

Το τελευταίο διάστημα βέβαια και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προσπαθεί να προσδώσει μια αίσθηση εξωστρέφειας στην περιοχή. Αν γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και αξιοποιηθούν οι πόροι που διαθέτει η περιοχή, θα κατορθώσει η Εύβοια σε μια δεκαετία από τώρα να γίνει μια 2ηΚρήτη. 

Πιστεύω στην Εύβοια. 'Εχει τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Διαθέτει φυσικές ομορφιές, αγροτική παραγωγή, ιστορικό και πολιτισμικό κεφάλαιο. Κυρίως, όμως, διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο, που μπορεί να μετατραπεί σε ατμομηχανή της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Της Μαρίας Αρετής Ζιαζιά
briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...