Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Μανώλης: Ο κ. Αποστόλου, καλείται να διορθώσει τις εξόφθαλμες αδικίες που βάζουν ταφόπλακα στον αγροτικό κόσμο

Δήλωση του Πολίτικου  Επιστήμονα και εκλεγμένου στη λίστα των 15 της ΝΔ Γιάννη Μανώλη σχετικά με τις κυβερνητικές πολιτικές ή ολιγωρίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδηγούν τον αγροτικό κόσμο, και ιδίως τους μικρούς αγρότες, στον αφανισμό: 

"Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης στην Εύβοια είναι οι αγρότες.
Πρόκειται -στην συντριπτική τους πλειοψηφία- για μικρούς και μικρομεσαίους αγρότες, που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα, αφενός, να διακόπτουν την ασφάλιση τους και, αφετέρου, να ψάχνουν τρόπους διαφυγής από την ύπαιθρο, καθώς η ενασχόληση με την γεωργία -ή/και την κτηνοτροφία- έχει γίνει ασύμφορη. 

Και σαν να μην έφτανε η παράλογη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που έφερε ο περιβόητος και εξοντωτικός νόμος Κατρούγκαλου, έρχεται μία ακόμη εξωφρενική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που βάζει ταφόπλακα στον αγροτικό κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠ.ΟΙΚ. τους επιβαρύνει αδίκως υπερβολικά -ιδίως τους μικρούς αγρότες- με το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ένταξη των αγροτών στο ειδικό ή κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκαλεί δύο εξόφθαλμες αδικίες: 

Α. Προσμετρώνται στο ανώτατο όριο των 5.000 Ευρώ αναδρομικές ενισχύσεις παρελθόντων ετών, που καταβλήθηκαν στους αγρότες το 2016, χωρίς βεβαίως να ευθύνονται οι ίδιοι για αυτήν την καθυστέρηση. 

Β. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση στόχευσε τους μικρούς αγρότες και τους υποχρέωσε να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για επιδοτήσεις που έλαβαν καθυστερημένα λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας. 

Ο συμπαθέστατος, κατά τα άλλα, Ευβοιώτης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελος Αποστόλου, δεν αντιλήφθηκε το αυτονόητο: η προθεσμία μετάταξης από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ έληξε στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς η κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Αντί λοιπόν να κωφεύει μπροστά σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, καλείται να κατέβει από το συννεφάκι του και να πράξει τα αυτονόητα:

Α. Να δοθεί παράταση για την προθεσμία της δήλωσης μετάταξης, και 

Β. Να φέρει άμεσα στη Βουλή ρύθμιση για την εξαίρεση των επιδοτήσεων παρελθόντων ετών από το όριο υπαγωγής στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, που λόγω ολιγωρίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταβλήθηκαν εκπρόθεσμα και με σημαντική μάλιστα καθυστέρηση. 

Η αγροτική παραγωγή στην Εύβοια -όπως και στην υπόλοιπη χώρα- αργοσβήνει και χρειάζεται μια νέα πολιτική η οποία θα στηρίζεται στη μείωση των φόρων, που θα προέλθουν μέσω της μείωσης των δαπανών, στην ανάπτυξη και χρησιμοποίηση νέων τάσεων και τεχνολογιών όπως είναι η "γεωργία ακριβείας", καθώς και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Επειδή, ωστόσο, τα παραπάνω είναι "ψιλά γράμματα" για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ας πράξουν τουλάχιστον τα ελάχιστα, διορθώνοντας τις εξόφθαλμες αδικίες που προκαλούν οι πολιτικές και η ολιγωρία τους. 

Με εκτίμηση, 
Γιάννης Μανώλης
Πολιτικός Επιστήμονας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...