Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Επιστολή στον Περιφερειάρχη Στερεάς για τα Αιολικά Πάρκα

''Κύριε Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Λέγομαι Βαρελά Βασιλική είμαι δημότης Δήμου Καρύστου καί πολιτικός μηχανικός. Είμαι μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ν.Καρυστίας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα που προέκυψε από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 12/2/2017 στην Κάρυστο με θέματα:


Α) την ανάρτηση απαράδεκτων δασικών χαρτών καί

Β)  τα σχέδια για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του πανέμορφου βουνού Όχη καί τής ευρύτερης περιοχής τής Νότιας Καρυστίας-Κάβοντόρο με δικαιολογία την εγκατάσταση αιολικών σταθμών. 

Πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή τού καταλόγου ΝΑΤURA 2000 της ΕΕ με αριθμό GR2420001, "Special Area of Conservation".

Καί δικαιολογημένα.Το τοπίο είναι απίστευτης ομορφιάς,το φυσικό περιβάλλον παρθένο με 10 περίπου ποταμούς και ρέματα που έχουν νερό όλο το χρόνο,με πολλά ενδημικά φυτά καί 800 διαφορετικά είδη βοτάνων.

Στην ψηλότερη κορυφή τής Όχης υπάρχουν τα μυστηριώδη δρακόσπιτα πού ανήκουν στίς μεγαλιθικές κατασκευές καί ήταν μάλλον ναός τού Δια και της Ήρας .

Ο ήπιος φυσιολατρικός τουρισμός κάνει τα πρώτα δειλά βήματα σε αυτό το μέρος τόσο κοντά στήν Αθήνα και όμως απείραχτο απο την άναρχη τουριστική ανάπτυξη . Ο κόσμος του βουνού είναι κυρίως αγρότες καί κτηνοτρόφοι όσοι βέβαια δεν έχουν μεταναστεύσει σε αστικά κέντρα αναζητώντας καλύτερη ζωή. Σέ αυτό τό μέρος το ξεχασμένο από κρατική μέριμνα ,αποφάσισαν κάποιες εταιρίες με τη συναίνεση του επίσημου κράτους να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα.

Οί δυσκολίες που συνάντησαν στο διάστημα της αδειοδοτικής διαδικασίας δεν τούς πτόησαν.Διότι βεβαίως δύσκολα πήραν τις εγκρίσεις ,γνωμοδοτήσεις και άδειες εγκατάστασης. Οι δυσκολίες ήταν πολλές,οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών ήταν απρόθυμοι να συνεναίσουν στο έγκλημα ,απρόθυμοι να υπογράψουν.

Ζητούσαν συμπληρωματικά στοιχεία συνέχεια ,έβαζαν νέους περιβαλλοντικούς όρους αλλά οι πιέσεις ήταν πολλές και έτσι υπέκυψαν στο θηρίο.

Μόνο το δασαρχείο Αλιβερίου φυλάει ακόμη Θερμοπύλες και συνεχίζει να απαγορεύει την επέμβαση μέσα στήν προστατευόμενη περιοχή τού βουνού Όχη.

Καί έτσι μετά από 10 χρόνια αγώνα κατάφεραν 3 εταιρίες να πάρουν την πολυπόθητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων για να στήσουν τα επιδοτούμενα τερατουργήματά τους στίς κορυφές τού ιερού βουνού με τα χρήματα του Ελληνικού Λαού που θα πληρώσει πάλι για μία επένδυση αμφιβόλου χρησιμότητας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος,πού δεν θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας αλλά πού θα στερήσει θέσεις εργασίας και θα πλήξη καίρια την παραπαίουσα οικονομία της Νότιας Καρυστίας

Παραθέτω στοιχεία από τις μελέτες Αιολικών Πάρκων Εταιριών :

1)ΕNEL- Κοπελούζος 2)ΤΕΡΝΑ 

3)RF ENERGY. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ καί για τις 3 επενδύσεις:

A) 27 Αιολικά Πάρκα

Β) Σύνολο ανεμογεννητριών 203.Υψος κάθε ανεμογεννήτριας 100-115 μέτρα!(όσο ένα κτίριο 30 ορόφων) 400 μετρα κυβικά σκυρόδεμα για κάθε βάση ανεμογεννήτριας.

Γ) Νέοι δρόμοι πρόσβασης στις κορυφές της Όχης και εσωτερική οδοποιία μέσα στά αιολικά πάρκα 132 χιλιόμετρα! Πλάτος δρόμων 8-10 μέτρα σε απόκρημνες πλαγιές με κίνδυνο κατολισθήσεων λόγω του ασταθούς εδάφους. Μεγάλη καταστροφή δασικής βλάστησης ,από τις εκσκαφές και επιχώσεις.

Δ) Κατάληψη δημόσιας δασικής γής :7.588 στρέμματα για τουλάχιστον 25 χρόνια. Να σταθούμε λίγο εδώ .Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα.

Όλες οι βουνοκορφές μας καταλαμβάνονται από αιολικές εταιρίες συνήθως κοινοπραξίες Ελλήνων με ξένους.Στίς περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι εταιρίες αλλάζουν χέρια με αποτέλεσμα οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες να είναι αγνώστου ταυτότητας. Νομιζω ότι ειναι τουλάχιστον ανησυχητική η κατάληψη των ελληνικών βουνοκορφών από ιδιώτες και πόσο μάλλον ξένους!

Ε) Σύνολο εκσκαφών:3.653.129 μέτρα κυβικά μπάζα που πρέπει κάπου να αποτεθούν. Δηλαδη θα σκάψουν ζωντανή γη που αντιστοιχεί σε 243.000 χιλιάδες φορτηγά!!

Στ) Μήκος εναερίων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος: 31 χιλιόμετρα .Ο κίνδυνος  πρόκλησης πυρκαγιών από σπινθήρες είναι μεγάλος με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί όσο δάσος απομείνει μετά το τέλος των εργασιών. 

Ζ) Πυλώνες 109 -Υποσταθμοί 8.

ΓΙΑΤΙ όλα αυτά; Ένας Άγγλος που δραστηριοποιείται στην περιοχή με εναλλακτικό τουρισμό, σε γράμμα διαμαρτυρίας του πρός τήν ΕΕ χαρακτήρισε αυτή την επένδυση "αρρωστη"  ιδέα. Γιά ιδέα όμως δείχνει πολύ πραγματική και αν δεν αντισταθούμε θα δούμε εικόνες αποκάλυψης να ξετυλίγονται μπροστά μας.

Θέλω λοιπον να περιγράψω τις περιβαλλοντικές ,οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις αυτής της "επένδυσης".

1) Η αλλαγή τού τοπίου της Όχης θά είναι δραματική.Νομίζουν οι επενδυτές ότι μπορούν να κατεδαφίσουν ένα βουνό και να το ανασκευάσουν από την αρχή.Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές του βουνού δεν κρύβονται με κανένα τρόπο.Επίσης πολλοί αιολικοί σταθμοί σχεδιάζονται νά εγκατασταθούν σε κορυφές τής Όχης με υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα . Με την κατασκευή των νέων δρόμων θα αλλάξει τελείως η εικόνα τού βουνού πόσο μάλλον πού οι εταιρίες αρνούνται να εκπονήσουν κοινή οδοποιία παρά τις εντολές τού Δασαρχείου Αλιβερίου, μέ αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι διαφορετικών εταιριών να διασταυρώνονται ή να διανοίγονται ο ένας δίπλα στόν άλλο δημιουργώντας χαοτική κατάσταση.Βεβαίως η κάθε εταιρία θέλει τούς δικούς της δρόμουςλόγω αύξησης τού ποσού της επιδότησης πού θα πάρει χωρίς να υπολογίζει την καταστροφή που προκαλείται.

2) Οι επιπτώσεις στον τουρισμό είναι προφανείς.Με αυτή τη φαραωνική επένδυση δημιουργείται ένα βιομηχανικό τοπίο μη επισκέψιμο και χωρίς ενδιαφέρον γιά τούς φυσιολάτρες,ορειβάτες πού αγαπούν το μέρος εξαιτίας της παρθένας, φυσικής του ομορφιάς.

3)
Επιπτώσεις υπάρχουν και στη μελισσοκομία.Επι 10 χρόνια ανά τακτά χρονικά διαστήματα το βουνό θα είναι ένα εργοτάξιο.Η σκόνη από τη διαρκή κίνηση φορτηγών καί σκαπτικών μηχανημάτων θα αιωρείται μόνιμα στην περιοχή.Επίσης λόγω της καταστροφής της ορεινής θαμνώδους βλάστησης η τροφή των μελισσών θα υποβαθμιστεί και θα περιοριστεί στο ελάχιστο.

Ειδικότερα οί μελισσοκόμοι  αγωνιούν μήπως καταστραφούν οι εκτάσεις από ρείκι από τη γύρη του οποίου παράγεται ένα εξαιρετικό μέλι της περιοχής.

4) Η αγροτοκτηνοτροφία πλήττεται επίσης.Πολλα βοσκοτόπια θα καταστραφούν καί η έλλειψη μελισσών θα πλήξει τις καλλιέργειες. 5)Αναρωτιόμαστε όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι πού έχουν σχέση με τη νότια Καρυστία ,με ποιά λογική  ανακηρύσσεται μία περιοχή προστατευόμενη και μετέπειτα  αιολικής προτεραιότητας! Αυτές οι δύο κατηγορίες με κανένα τρόπο δεν είναι συμβατές.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής θα πληγεί ανεπανόρθωτα,οι σπιζαετοί οι μπούφοι καί όλα τα άλλα σπάνια αρπακτικά της περιοχής θα εξαφανιστούν.Είναι γνωστό ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν θανάτους στα αρπακτικά όπως επίσης και στα μεταναστευτικά πτηνά
.
Άν θεωρεί το επίσημο κράτος ότι πρέπει να τηρήσει τη μνημονιακή υποχρέωση τού 20% της ηλεκτρικής εθνικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, γιατί δεν εξέτασε εναλλακτικές λύσεις εκτός περιοχών Natura ; Επίσης καί εκτός κορεσμένων περιοχών ,διότι σήμερα μαζί με τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα και τα σχεδιαζόμενα, η περιοχή της παληάς Κοινότητας Καφηρέα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το επιτρεπόμενο από το νόμο ποσοστό ανεμογεννητριών  ανά 1000 στρέμματα.

Η Αυστρία έχει χωροθετήσει τα αιολικά της πάρκα κατά μήκος τμήματος του εθνικού της δρόμου και τελείωσε με αυτή την επένδυση. Δέν χάλασε τα υπέροχα βουνά της στα οποία στηρίζεται η τουριστική της κίνηση. Εμείς γιατί; Ποιός αποφάσισε την κατάληψη των περήφανων βουνών μας;

Άς μην ξεχνάμε επίσης ότι το γερμανικό κράτος ωφελείται από την αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη χώρα μας λόγω της εξαγωγής ανεμογεννητριών πού είναι βασικό δικό του βιομηχανικό προϊόν.
Η αντίσταση τών Ελλήνων πολιτών σε αυτή την άνευ όρων κατάληψη μέγάλου μέρους της ελληνικής επικράτειας με καίρια συμβολική και ούσιαστική σημασία δηλ.των βουνοκορφών της χώρας μας, με την δικαιολογία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, έχει από πολλού ξεκινήσει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κατάληψης ελληνικού εδάφους από λίγες ξένες κυρίως εταιρίες καί τήν απαξίωση τής αγροτικής οικονομίας εντάσσεται και η ανάρτηση τών δασικών χαρτών που στην περιοχή μας, ξεσήκωσε διαμαρτυρίες από όλους σχεδόν τους φορείς τού Δήμου Καρύστου όπως και από την πλειοψηφία των πολιτών. Σύμφωνα λοιπόν με τους δασικούς χάρτες,σχεδόν όλη η περιοχή της Νότιας Εύβοιας θεωρείται δασική άρα καί κατά τεκμήριο δημόσια έκταση.Αυτό είναι αναληθές και εξυπηρετεί τα συμφέροντα τών εταιριών αιολικών πάρκων.Φυσικά στην περιοχή μας υπάρχει δασική γη όπως και δασωμένοι αγροί καί καθαρά γεωργική γη καί επίσης βοσκοτόπια..

Όμως σύμφωνα με το ιδιόρρυθμο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Νότιας Εύβοιας,όλες οι εκτάσεις ακόμη και τα καθαρά δάση είναι ιδιωτικά από την εποχή της τουρκοκρατίας βάσει κάποιων συμβολαίων πού είχαν γίνει τότε. Αυτό το γεγονός,  κάποιοι βουλευτές Ευβοίας προσπάθησαν να το περάσουν από τη βουλη ετσι ώστε να αναγνωριστεί επίσημα το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής ,αλλά για διάφορους λόγους δεν έγινε δεκτό.

Οι πολίτες της Νότιας Καρυστίας συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 12/2/2017 στο πολιτιστικό κέντρο τού Δήμου Καρύστου για να ζητήσουν την απόσυρση των δασικών χαρτών και την διόρθωσή τους όπως επίσης και την ακύρωση όλων των νέων αδειοδοτήσεων γιά την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στον ήδη κορεσμένο Δήμο Καρύστου αφού μέχρι σήμερα λειτουργούν ήδη 352 ανεμογεννήτριες πού αντιστοιχούν σε 34 εγκατεστημένα αιολικά πάρκα.

Έχει συσταθεί συντονιστική επιτροπή αγώνα από πολλούς συλλόγους τού Δήμου Καρύστου καί μεταξύ αυτών είναι ο περιβαλλοντικός σύλλογος της περιοχής ΣΠΠΕΝΚ.

Συντάχθηκε επίσης ψήφισμα και μαζεύουμε υπογραφές για να ενισχύσουμε την προώθηση τών αιτημάτων μας όπου χρειαστεί.

Ο ΣΠΠΕΝΚ έχει προσφύγει στο ΣτΕ για να ακυρώσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τών πρώτων 8 αιολικών πάρκων μέ προχωρημένη αδειοδότηση εταιρίας ΕΝΕL-  Κοπελούζος διότι κατά τη γνώμη μας περιέχει λάθη και παραλείψεις σε βαθμό ψευδούς βεβαίωσης.

Όμως τα έσοδα τού ΣΠΠΕΝΚ είναι λίγα και ο αγώνας άνισος.Επονται και άλλες εταιρίες για τις οποίες πρέπει πάλι να προσφύγουμε στα Δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιά το περιβάλλον, έχει ειδοποιηθεί από τον  ΣΠΠΕΝΚ για την παραβίαση τού άρθρου 6 παρ.3.τής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ όσον αφορά τον κίνδυνο των στόχων διατήρησης και της ακεραιότητας της προστατευόμενης περιοχής καί έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή πρός τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο .

Κύριε  Περιφερειάρχη

Το ήθος σας καί η αγάπη σας  γιά τήν πατρίδα είναι γνωστά σε μας.

Εκ μέρους της επιτροπής αγώνα, εκ μέρους τών πολιτών της περιοχής μας, σας απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια με όποιον τρόπο μπορείτε. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας με σκοπό την  αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής στους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού,της αγροτικής οικονομίας ακόμα και της λατομικης δραστηριότητας με σωστούς περιβαλλοντικούς όρους. Οι προτεινόμενες επενδύσεις αιολικών σταθμών θα υποβαθμίσουν οριστικά και αμετάκλητα όλους αυτούς τούς τομείς.

Σύμφωνα με το ψήφισμα τών πολιτών τού Δήμου Καρύστου ζητούμε την παρέμβασή σας με σκοπό την εκπλήρωση των κάτωθι αιτημάτων:

Α)Τήν άμεση ανάκληση των δασικών χαρτών όπως αναλυτικά αναφέρει το ψήφισμα πού σας έχει επιδοθεί από την επιτροπή αγώνα  πολιτών, στήν συνεδρίαση τού Περιφερειακού Συμβουλίου στον Ορχομενό στίς 13/2/2017.

Β) Τήν απαγόρευση αιολικών σταθμών στην περιοχή ΝΑΤURA της Ν.Καρυστιας για τους λόγους πού ανέφερα παραπάνω, σέ όλο το  Δήμο Καρύστου διότι είναι πλέον κορεσμένη περιοχή σύμφωνα με το Χωροταξικο Σχεδιασμο για τίς ΑΠΕ, όπως και την εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε κορυφές βουνών άνω των 800 μέτρων,σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδα.

Η φύση της Νότιας Καρυστίας και οι άνθρωποί της αξίζουν καλύτερη μεταχείρηση. Θα στείλω ενημερωτικό υλικό προς τεκμηρίωση τών παραπάνω .

Μέ τιμή
Βαρελά Βασιλική/Πολιτικός Μηχανικός -Μέλος ΣΠΠΕΝΚ και μέλος συντονιστικής επιτροπής αγώνα της 12/2/2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...