Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Μανώλης: "Άμεση απόσυρση των δασικών χαρτών, επαναξιολόγηση και διόρθωση των λαθών

Το Δασολόγιο -όπως και το Κτηματολόγιο που ακολουθεί- είναι δύο σοβαροί θεσμοί που θα έπρεπε να είχαν εγκατασταθεί στη χώρα εδώ και καιρό.

Σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία αυτά τα δύο θεσμικά εργαλεία είναι απαραίτητα -τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από αναπτυξιακής σκοπιάς- προκειμένου να ξέρει, αφενός, ο κάθε ιδιοκτήτης τι του ανήκει, πώς του ανήκει, καθώς και τι επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να κάνει στο ακίνητο του και, αφετέρου, να γνωρίζει η περιβαλλοντική διοίκηση τι καλείται να
προστατεύσει. 

Ωστόσο, ο τρόπος που έγινε η σύνταξη και ανάρτηση των δασικών χαρτών ακυρώνουν, επί της ουσίας, αυτήν την μεταρρύθμιση στην πράξη. 

Με αεροφωτογραφίες του 1945 -και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα νεότερα δεδομένα- το Κράτος χαρακτηρίζει ως δασικούς ακόμη και χαρακτηρισμένους οικισμούς που ουδέποτε ήταν δάσος. 

Καλεί δε τους ιδιοκτήτες -σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο- να υποβάλουν αιτήσεις αντιρρήσεων, καταβάλλοντας μάλιστα υπέρογκα ποσά για να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους. 

Πρόκειται για ένα ακόμη "χαράτσι" που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, ώστε να διασφαλίσουν το αυτονόητο (την περιουσία τους). Αυτή τουλάχιστον είναι η εμπειρία από την Νότια Εύβοια, αλλά και από άλλους δήμους της επικράτειας. Λόγω έλλειψης χρημάτων, αρκετοί -μη μπορώντας να πληρώσουν- θα χάσουν τις περιουσίες τους. 

Περιουσίες για τις όποιες έχουν καταβάλει υψηλές φορολογικές εισφορές στο Κράτος (φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, ΕΝΦΙΑ κτλ). Επειδή είναι ανήκουστο να καλείται να πληρώσει ο πολίτης τα λάθη της Πολιτείας κρίνεται απαραίτητη η άμεση απόσυρση των δασικών χαρτών, η επαναξιολόγηση του θέματος, η διόρθωση των λαθών και η κατάρτισή τους, με βάση τα νεότερα δεδομένα και σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης." 

Γιάννης Μανώλης 
Πολιτικός Επιστήμονας 
Στέλεχος ΝΔ

1 σχόλιο:

  1. Έτσι είναι όπως τα λες δυστυχώς.
    Μια χώρα μπανανία σε όλα
    Σε πιο οργανωμένο κράτος θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα
    Αι σιχτίρ με δαύτους πια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...