Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Η Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με την δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στο Δήμο Κύμης –Αλιβερίου

Έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6/9/16 ο Δήμαρχος Κύμης- Αλιβερίου κ. Μπουραντάς, προχωράει στη δημιουργία Κέντρου Κοινότητας υλοποιώντας πιστά τους σχεδιασμούς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και ΕΕ.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση με αυτά τα κέντρα προωθεί με πιο οργανωμένο τρόπο ορισμένες παροχές για τους εξαθλιωμένους μέσα από τα παντός είδους ληξιπρόθεσμα ευρωπαϊκά προγράμματα που διαχειρίζονται την ακραία φτώχεια, ενώ φαίνεται ότι θεσμοθετεί τα
«κοινωνικά» ιατρεία, φαρμακεία, παντοπωλεία κ.λπ. 


Στη σχετική υπουργική απόφαση (Δ 23/ΟΙΚ.14435-1135/2016 - ΦΕΚ 854/Β/30 - 3 - 2016), στην οποία ανάμεσα σε άλλα καθορίζονται και οι φορείς υλοποίησης, η λειτουργία και η στελέχωση της δομής αυτής - η οποία προβλέπεται στο νόμο της κυβέρνησης του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» - ορίζει ότι «ως φορείς υλοποίησης των "Κέντρων Κοινότητας" ορίζονται οι Δήμοι και όλοι οι φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από αυτούς (ΝΠΔΔ, κοινωφελείς επιχειρήσεις και λοιποί δημοτικοί φορείς», ενώ προβλέπεται και η ...«προσέλκυση εθελοντών». 

Με άλλα λόγια, «όλοι μέσα», από ΜΚΟ έως διάφορους ιδιωτικούς φορείς. 

Όσο για τη στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας, στην ίδια υπουργική απόφαση αναφέρονται η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις έργου, ακόμα και κατ' αποκοπή δηλαδή δουλειά μιας μέρας.

Η πρόταση ψηφίστηκε και από την αντιπολίτευση , ενώ την καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης Αλιβερίου»

Ο Δήμος Χαλκιδέων και ο κ. Παγώνης, στα πλαίσια υλοποίησης αυτών των σχεδιασμών «αναλαμβάνει» να υπογράψει συμφωνία με το Δήμο Κύμης –Αλιβερίου ως δήμος έδρα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 20/2/17 η πρόταση πέρασε ομόφωνα από όλες τις άλλες παρατάξεις εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που καταψήφισε.

Η σύσταση Κέντρου Κοινότητας στους Δήμο αποτελεί μία άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης των Κοινωνικών Υπηρεσιών, αφού όλες οι αρμοδιότητες του Κέντρου Κοινότητας αποτελούν ξεκάθαρη και πιστή αντιγραφή του συνόλου των αρμοδιοτήτων της Κοινωνικής Υπηρεσίας. 

Το Κέντρο Κοινότητας είναι ουσιαστικά για ένα ακόμη εργαλείο υλοποίησης της γενικότερης πολιτικής που θέλει την πρόνοια και την κοινωνική μέριμνα να απευθύνονται σε ομάδες συνανθρώπων μας που βιώνουν την ακραία φτώχεια, στο όνομα της κοινωνικής συνοχής και ταυτόχρονα επιβάλλουν την ανταποδοτικότητα σε όσους ακόμη μπορούμε να πληρώσουμε για τις εν λόγω υπηρεσίες. 

Καθήκον της Δημοτικής αρχής που θέλει να εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα είναι να μην προχωρήσει στη σύσταση Κέντρου Κοινότητας, αλλά άμεσα να διεκδικήσει, να στελεχώσει την Κοινωνική Υπηρεσία με το αναγκαίο επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. 

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση “εξαρτά” το έργο των Κέντρων Κοινότητας από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα συνεχισθεί η ιστορία να λυμαίνονται ευρωπαϊκά κονδύλια και εθνικούς πόρους, ιδιώτες, ΜΚΟ, Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα η “μαύρη ανασφάλιστη εργασία να βαπτίζεται εθελοντισμός”. 

Να απασχολούνται άτομα από τις ίδιες τις ευπαθείς ομάδες για να ωφεληθούν από τις όποιες υπηρεσίες με ψίχουλα. 

Παράλληλα, η στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας θα γίνει με κάθε τύπου ελαστικής, κακοπληρωμένης σχέσης εργασίας. Πλήρους ή μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου αλλά και κατ΄ αποκοπή. 

Ζωντανό παράδειγμα η απληρωσιά των εργαζομένων στις δομές του δήμου Χαλκιδέων όπως επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος κ. Μπαντούνας! Ισοπεδώνουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα δικαιώματα στη σταθερή και μόνιμη εργασία και τις συλλογικές συμβάσεις.

Κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι προχωρούν τα μέτρα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας ξέροντας ότι θα ενταθεί και με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα , με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Θα τα χρησιμοποιήσουν σαν «καθρεφτάκια», αποσπασματικές παρεμβάσεις, για να περνά με τις λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις το σύνολο της επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Τα λαϊκά νοικοκυριά που τσακίζονται κάθε μέρα, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, πρέπει να βγάζουν συμπεράσματα. Η πείρα τους, η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια να δίνουν ώθηση αντίστασης, αντεπίθεσης στις πολιτικές που γεννούν φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Να αγωνιστούν για τις σύγχρονες εργατικές- λαϊκές ανάγκες, για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

Χαλκίδα 28/2/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...