Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Στα κάγκελα... οι Δήμαρχοι για την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»

Την αντίδραση της ΚΕΔΕ προκάλεσε η δημοσιοποίηση των προτάσεων της πολυμελής επιτροπής που ασχολείτο με την μεταρρύθμιση του ''Καλλικράτη''. 

Οι προτάσεις να εκλέγονται οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με απλή αναλογική, η εκλογή δημάρχου να γινετε με 50%+1, άλλα και η μείωση της θητείας δημάρχων κ.τ.λ, ...δεν ακούστηκαν καλά στα αυτιά των
αυτοδιοικητικών. 


Η ΚΕΔΕ ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ''να τα πάρει όλα πισω'' ενώ προγραμματίστηκε Έκτακτη Κοινή Συνεδρίαση ΚΕΔΕ ΕΝΠΕ την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017 με κεντρικό θέμα τις αλλαγές στον Καλλικράτη

Σε ανακοίνωση της αναφέρει.

''Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να διαψεύσει άμεσα το περιεχόμενο των διαρροών που με δική της αποκλειστικά ευθύνη, διοχετεύτηκαν στον Τύπο.

Δείχνει ασέβεια προς την Αυτοδιοίκηση η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών , με την οποία δήθεν χαρακτηρίζει ως ευπρόσδεκτη στο διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη, την ΚΕΔΕ.

Κι είναι ασέβεια γιατί η ΚΕΔΕ είναι εκείνη που εδώ και μήνες συμμετέχει ουσιαστικά στο διάλογο που ξεκίνησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, καταθέτοντας μάλιστα μια σειρά από τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. 

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει δημόσια καμία πρόταση, πλην της θέλησης της να αλλάξει το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και να διορίσει εκτελεστικούς γραμματείς- επιτρόπους, σε κάθε Δήμο, περιορίζοντας τις εξουσίες των αιρετών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών.

- Σε Βόλο και Θεσσαλονίκη παρουσιάσαμε τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού

Τόσο στο θεματικό Συνέδριο του Βόλου που έγινε τον Οκτώβριο του 2016, όσο και στο τακτικό συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παραδώσαμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναλυτικά τις θέσεις μας για τη Μεταρρύθμιση. Τις θέσεις αυτές έχουμε επίσης παρουσιάσει κατά καιρούς και στις επιτροπές διαλόγου που έχουν συσταθεί , με αντικείμενο την αλλαγή του Καλλικράτη.

Είναι λοιπόν προφανές ποιος επιθυμεί πραγματικά τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο και ποιοι προφασίζονται τον διάλογο , για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

- Ας ψάξουν αλλού πρόθυμους υποστηρικτές

Αν η Κυβέρνηση ψάχνει «πρόθυμους» υποστηρικτές των σχεδίων της για άλωση της Αυτοδιοίκησης και μετατροπή των Δήμων σε κομματικά παραμάγαζα, ας τους ψάξει αλλού, όχι στην ΚΕΔΕ. Εμείς δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, από τις οποίες δεν κάνουμε πίσω ούτε εκατοστό.

Η ΚΕΔΕ επιθυμεί το διάλογο και είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε αυτόν, αρκεί να είναι διάλογος κι όχι κοροϊδία.

- Το Υπουργείο ευθύνεται για τις διαρροές. Να τις διαψεύσει άμεσα.

Αν ενοχλήθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών από το γεγονός ότι σχολιάσαμε το περιεχόμενο των όσων διέρρευσαν σήμερα στον Τύπο , αναφορικά με τις προτάσεις της Επιτροπής του Υπουργείου, ας αναζητήσει τις ευθύνες σε αυτούς που έκαναν τις διαρροές. 

Δεν ευθυνόμαστε εμείς για το ότι κάποιοι συνεργάτες τους προτίμησαν την «πολιτικάντικη οδό» , αντί την οδό της συνεννόησης και της συνεργασίας , συζητώντας μαζί με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης τις θέσεις αυτές στις επιτροπές διαλόγου. Το κλίμα το δυναμιτίζουν οι διαρροές επί του περιεχομένου των αλλαγών και όχι η τοποθέτηση της ΚΕΔΕ στις συγκεκριμένες διαρροές.

Η αποχώρηση μας από την Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής εμμονής και τακτικής να μην αποκαλύπτει τις θέσεις και τις προτάσεις της και οι σημερινές διαρροές, δικαιώνουν την απόφαση μας.

- Λέμε ΝΑΙ στο διάλογο με «ανοιχτά χαρτιά»

Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στο διάλογο, αρκεί η κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους να δημοσιοποιήσει επίσημα τις θέσεις της.

Ευχόμαστε πολύ σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να σχολιάζουμε επίσημες κυβερνητικές θέσεις και όχι διαρροές. Μέχρι να γίνει αυτό , καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να διαψεύσει άμεσα το περιεχόμενο των όσων διέρρευσαν στον Τύπο. Αν δεν το κάνει, ομολογεί έμμεσα ότι οι διαρροές προήλθαν από δικούς του «κύκλους».

Ας γνωρίζουν τέλος, ότι θεσμική επικοινωνία και συνεννόηση με διαρροές και υποκριτικούς διαλόγους, δεν μπορεί να υπάρξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...