Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Καταγγελία - Ψήφισμα Σωματείων της Εύβοιας για σπουδαστή στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βασιλικού

Καταγγελία-Ψήφισμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, και δεκαεννέα σωματείων της Εύβοιας για σπουδαστή στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βασιλικού:
''Καταγγέλουμε το απαράδεκτο περιστατικό που έλαβε χώρα την Παρασκευή 27/1/2017, όταν ο σπουδαστής στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βασιλικού
Οδυσσέας Πύθουλας, μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας και εκλεγμένο μέλος του 7μελούς μαθητικού συμβουλίου, απειλήθηκε από τη διεύθυνση της σχολής με 3ήμερη αποβολή γιατί ζήτησε το αυτονόητο:

Να του δοθεί ο κανονισμός και το καταστατικό λειτουργίας του συλλόγου μαθητών από τη διεύθυνση για να μπορεί να έχει γνώση αυτού και να εκπροσωπήσει τα πραγματικά συμφέροντα των σπουδαστών απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο μέσα στη σχολή, όσο και στο μεροκάματο και στην πρακτική. 

Η αιτία της απειλής, όπως ισχυρίζεται η διεύθυνση, ήταν το «ύφος» του συναδέλφου, ο οποίος παρά τις συνεχείς και επί μέρες αρνήσεις της διεύθυνσης επέμεινε σε αυτό το δικαίωμά του. Η απειλή της 3ήμερης αποβολής είναι συμπεριφορά αυταρχική και εκδικητική, όταν μάλιστα η διεύθυνση γνωρίζει ότι αν αυτή επιβληθεί τότε ο μαθητής θα «κοπεί» από τη σχολή καθώς θα φορτωθούν στην πλάτη του αδικαιολόγητες απουσίες με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το όριο που ορίζεται.

Μετά από παρέμβαση εκπροσώπων του σωματείου για να μην επιβληθεί η ποινή της αποβολής, ο αυταρχισμός από τη διεύθυνση συνεχίστηκε καθώς η απάντηση που δώθηκε ήταν ότι απαγορεύεται να παρεβρίσκονται στη σχολή εκπρόσωποι σωματείων και εκτοξεύστηκαν απειλές για κλήση της αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή που εμποδίζεται η δράση των σωματείων στη σχολή και ρίχνει αποβολές σε όσους αγωνίζονται, η διεύθυνση κάνει τα στραβά μάτια σε φασιστικές πρακτικές άλλων σπουδαστών που εκπροσωπούνται στο 7μελές συμβούλιο και έχουν φτάσει στο σημείο να σκίζουν ανακοινώσεις των σωματείων που καλούσαν σε οργάνωση του αγώνα και κινητοποίηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να καλούν τους σπουδαστές να μη διεκδικούν, να υπονομέυουν τη συλλογική δράση μέσα στη σχολή. 

Μάλιστα, όταν το σωματείο κατήγγειλε τις παραπάνω πρακτικές, η απάντηση ήταν ότι «δεν ζητούν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων». Βέβαια τις απειλές για αποβολή ήξεραν να τις απευθύνουν σε αυτόν που παλεύει για οργανωθούν και να διεκδικήσουν οι σπουδαστές τα δικαιώματα τους στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, στο μεροκάματο, στο καθεστώς της μαθητείας που έχει μετατραπεί σε τζάμπα εργασία για τους εργοδότες στο όνομα της «γνώσης του επαγγέλματος».  

Καλούμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της ΕΠΑΣ να πάρουν θέση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, να μην επιτρέψουν τη δίωξη αγωνιστών. 

Καλούμε τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να καταδικάσουν το απαράδεκτο και αυταρχικό περιστατικό, να υπερασπιστούν τη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, γιατί πολλοί από τους αυριανούς συναδέλφους μας θα είναι από τους απόφοιτους της ΕΠΑΣ του ΟΕΑΔ. 

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, τη διοίκηση του οργανισμού και τη διεύθυνση της σχολής, να εξασφαλιστεί η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση μέσα στις σχολές, γιατί οι σημερινοί σπουδαστές είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι και έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να επιλέξουν το δρόμο της συλλογικής οργανωμένης δράσης για να τα διεκδικήσουν.  

Τα σωματεία που υπογράφουν

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών, Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, Σωματείο Εργαζομένων Νηρέα, Σωματείο Εργαζομένων Κελαϊδίτη ΑΕ, Σωματείο Εργαζομένων Ζούρα, ΕΛΜΕ Εύβοιας, Σύλλογος Δασκάλων Χαλκίδας, Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Β. Εύβοιας, Ένωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας, Σωματείο Οικοδόμων Λουτρών, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κύμης, Σωματείο Εργαζομένων Αιγίς, Σωματείο Μετάλλου Βοιωτίας, Σωματείο Χημικής Βιομηχανίας, Δ.Ε.Σ. Ε.Α.Β., Ένωση Συνταξιούχν ΙΚΑ Νομού Εύβοιας, Σωματείο Συνταξιούχν Καρύστου, Σύλλογος Γυναικών Χαλκίδας ( μέλος ΟΓΕ), Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας ΤΕΙ, Ένωση Γονέων Χαλκίδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...