Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Στο 10% η εισφορά στα «μπλοκάκια»

Η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των
εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι») προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις. 


Η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη, προβλέπει τα εξής:

1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους- εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό.

Η συνέντευξη Πετρόπουλου

Διορθωτικές κινήσεις προσωρινού χαρακτήρα μελετά το υπουργείο Εργασίας υπό το βάρος του κύματος διακοπής εργασιών από χιλιάδες εργαζόμενους με «μπλοκάκι». 

Όπως είπε στο «Πρακτορείο 104,9» ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, «θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος ενός ή δύο μηνών για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί».

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένου) μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και έως ότου υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς.

«Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» είπε ο κ. Πετρόπουλος και αναφέρθηκε σε διαμαρτυρίες και εκπλήξεις από δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είχαν πάρει απαλλαγή, από τον ΟΑΕΕ, και βρέθηκαν τώρα να χρωστούν στο ασφαλιστικό σύστημα από 5.000 έως 50.000 ευρώ. 

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός ανέφερε ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό και με χαμηλότερη επιβάρυνση από το προηγούμενο ενώ αναφερόμενος στους επαγγελματίες που επιλέγουν να κλείσουν το μπλοκάκι τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έναν ασφαλή τρόπο στις συνθήκες αγοράς, με στόχο να τελειώσει την μαύρη εργασία καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα να επιβαρύνονται διαρκώς.

Εγκύκλιος για τις εισφορές

Εν τω μεταξύ, καθορίστηκαν οι διαδικασίες είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών όπως προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ. 

Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με ενεργό Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ-μπλοκάκι) από 01/01/2017 και μετά. 

Όλοι οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν εισφορές με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015. 

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στο ΔΠΥ Ιανουαρίου ότι έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας για να καταβάλουν το 6,67% των εισφορών στον κλάδο σύνταξης για να μεταφέρουν το υπόλοιπο 13,33% στους εργοδότες. Εάν οι τελευταίοι δεν δεχτούν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, τότε τον τελικό λόγο θα έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ που θα αποφανθούν ποιοι θα επιβαρυνθούν από τις εισφορές. Εως τότε το 20% θα επιβαρύνει στο σύνολό του τον ασφαλισμένο.

Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο, η κοινοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πραγματοποιείται:

Με ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ στην ιστοσελίδα www.efka.gov.grΣημειώνεται ότι το ειδοποιητήριο είναι ατομικό και περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές μόνο για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται σε αυτό.

Από 01/01/2017 η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών πραγματοποιείται μηνιαία, με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. 

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οι εισφορές επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Το ειδοποιητήριο περιλαμβάνει στοιχεία εισοδήματος του έτους ελέγχου, ανάλυση της μηνιαίας εισφοράς, εκκρεμείς απαιτήσεις ή καταβολές, πίνακα πρόσθετων προσαυξήσεων ή μειώσεων και στοιχεία που απαιτούνται για την πληρωμή των εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...