Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

ΥΠΟΙΚ: Ποιες δαπάνες θα εξαιρούνται από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Η εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών, όπως εξηγείται από το υπουργείο Οικονομικών, κινείται στην λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών.


Σε κάθε περίπτωση, από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα εξαιρούνται ενδεικτικά, τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο στόχος του μέτρου των αποδείξεων συνίσταται στη φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογούμενων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δίχως παράλληλα, να χάσουν μέρους του αφορολόγητου.

Γι’ αυτό το λόγο, όπως αναπροσθέτει, έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών, ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει naftemporiki.gr, η το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι βασικές κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους, αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου.

Προς περαιτέρω κάλυψη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, θα συμπεριληφθούν και επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους - ηλεκτρονικά ή μετρητά -, ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...