Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

Με απλή αναλογική οι Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019-Πλαφόν στις θητείες δημάρχων

Καλά νέα: Ανοίγει ο δρόμος για απλή αναλογική και ορίου στις θητείες των δημάρχων, στο πλαίσιο τόσο της συνταγματικής αναθεώρησης όσο και του ευρύτερου ανασχεδιασμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
"Είναι ώριμο πλέον να υιοθετήσουμε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση" αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Επένδυση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 όπως αναφέρει το localit.gr, επισήμανε ότι «είναι ώριμο πλέον να υιοθετήσουμε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, εάν θέλουμε να απελευθερώσουμε τοπικές δυνάμεις, να δώσουμε μια νέα ώθηση,  να ενθαρρύνουμε μια νέα δημοκρατική κουλτούρα συνεργασιών και συγκλίσεων. Όλα αυτά, βέβαια, θα τα συζητήσουμε πρώτα απ’ όλα με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης».

Η συνέντευξη στον Ανδρέα Ε. Παπαδόπουλο

Κύριε υπουργέ, με ποιον εκλογικό νόμο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019;

Στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναγκαίας μεταρρύθμισης του «Καλλικράτης» πρέπει να δούμε και το θέμα του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι ώριμο πλέον να υιοθετήσουμε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, εάν θέλουμε να απελευθερώσουμε τοπικές δυνάμεις, να δώσουμε μια νέα ώθηση, να ενθαρρύνουμε μια νέα δημοκρατική κουλτούρα συνεργασιών και συγκλίσεων. Ολα αυτά, βέβαια, θα τα συζητήσουμε πρώτα απ’ όλα με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα διαρκές θέμα συζήτησης. Πώς αποτιμάτε τη συμβολή σας στη στήριξή τους;

Υπάρχουν οι θεσμοθετημένοι πόροι για τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, όπως είπα, μιλώντας πρόσφατα στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, σκοπός μας είναι να σταματήσει από φέτος η πορεία μείωσης αυτών των πόρων, γιατί πράγματι οι ΟΤΑ έχασαν σημαντικό μερίδιο εσόδων από το 2010 και μετά. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε πρόσθετη δυνατότητα για να βοηθήσει οικονομικά τους ΟΤΑ. Αυτή την περίοδο υλοποιούμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Εχουν δεσμευτεί 326 εκατ. ευρώ γι’ αυτό τον σκοπό. Οι ενισχύσεις δίνονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με την υποβολή των απαραίτητων παραστατικών. Είναι μια ουσιαστική στήριξη των ΟΤΑ, αλλά με θετικά αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία, καθώς τα χρέη που καλύπτονται είναι προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αν και η ροή εξαρτάται από τους ίδιους τους δήμους, μέχρι τώρα έχουν αποδοθεί περίπου 60 εκατ. ευρώ και φροντίζουμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα το ταχύτερο δυνατό. Αναλόγως, προσπαθούμε να διεκπεραιώνουμε γρήγορα και αιτήματα κάλυψης δαπανών για εργασίες αποκατάστασης ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλες καταστροφές. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, δίνονται και άλλους είδους ενισχύσεις για εξειδικευμένες δράσεις. Το θέμα είναι μεγάλο. Να προσθέσω μόνο ότι με συγκεκριμένες διατάξεις δίνουμε πραγματική βοήθεια σε μικρούς δήμους και για την αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...