Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Επέλαση του χιονιά στην Νότια Εύβοια

Η επέλαση του χιονιά έντυσε στα ήδη λευκά αρκετές περιοχές στο Νομό Ευβοίας, ενώ τις επόμενες μεσημβρινές ώρες ο χιονιάς αναμένεται να δείξει ακόμη περισσότερο τα δόντια του. 
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης πυκνές νυφάδες χωνιού άρχισαν να πέφτουν και να καλύπτουν τα βουνά σε Στυρα, Μαρμάρι, και νοτιότερα την Κάρυστο, ενώ στα χωριά της περιοχής με μεγαλύτερο υψόμετρο
υπάρχει χιονόστρωση.

Την δια ώρα οι υπηρεσίες του Δήμου άλλα και της Περιφέρειας Στερεάς δηλώνουν ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν.
Πολύ το χιόνι στο σημερινό συννεφιασμένο λόγω του χιονόνερου τοπίου της Όχης
Σύμφωνα με την σημερινή πρωινή ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνση Στερεάς

 Διακοπή κυκλοφορίας λόγω της χιονόπτωσης υπάρχει:  
- Ε.Ο. Λέπουρων – Καρύστου, από το 1ο έως το 44ο χλμ.

Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων χρειάζεται:
- Ε.Ο. Χαλκίδας - Αιδηψού, 35ο έως το 48ο  και 136 ο έως το 143ο χλμ.
- Ε.Ο. Γυμνό-Σέττας, Ερέτρια
- Ε.Ο. Χαλκίδας Αιδηψού από τη 16 Χ.Θ (Διασταύρωση Καστέλλας) μέχρι τη 35η Χ.Θ (Νέος Παγώντας)


Μικροπροβλήματα υπάρχουν  στο οδικό δίκτυο της Κύμης που χει ντυθεί στα λευκά από χτες βραδύ

- Γενικό απαγορευτικό απόπλου υπάρχει για το λιμάνι της Ραφήνας, ενώ δεν εκτελούνται και τα δρομολόγια  Αγία Μαρίνα – Νέα Στύρα.

Η εισβολή των πολύ ψυχρών αέριων μαζών με πυκνή χιονόπτωση θα συνεχιστεί και τις επόμενες 24 ώρες  σύμφωνα με την ΕΜΥ, ενώ παράλληλα θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 8-9 και τοπικά 10 μποφόρ θα σαρώσουν το Αιγαίο

Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας στις μετακινήσεις τους, αφού είναι πολύ πιθανό σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου του Ν. Ευβοίας να υπάρξει παγετός

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για χιονοπτώσεις και παγετό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

You might also like:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Χοντρό αλάτι... άλλα και τα φτυάρια στην εξώπορτα θα πρέπει να τοποθετήσουν οι πολίτες αν επαληθευτούν οι προβλέψεις  του καιρού, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για ιστορικό χιονιά που έρχεται... με το χιόνι να φτάνει το μισό μέτρο!. 
Σύμφωνα ομως με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε σημερα μεσημέρι Τρίτης (27/12) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες, εως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενω πυκνές αναμένονται κατά τόπους οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...