Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών - Ποιος κλείνει τα εργοστάσια

Ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού αποτελεί η απόφαση της πολυεθνικής PEPSICO να κλείσει το εργοστάσιο στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Η PEPSICO είναι ένας από τους μεγαλύτερους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου παγκόσμια και ο συγκεκριμένος σχεδιασμός γίνεται προφανώς για να αποδώσει ακόμα περισσότερα κέρδη.


Έτσι, χάνονται 120 θέσεις εργασίας και αρκετές ακόμα από εργασίες που γίνονταν εξωτερικά. Τα προϊόντα της πολυεθνικής θα παράγονται σε άλλη χώρα με μικρότερο κόστος από εργαζόμενους με λιγότερα δικαιώματα. Πιο φτηνοί θα είναι και οι εργαζόμενοι στην εταιρία Logistic μέσω της
οποίας θα συνεχίσουν να διακινούνται τα προϊόντα της PEPSICO στην ελληνική αγορά.

Οι αυξημένες αποζημιώσεις που έδωσε η πολυεθνική δεν μπορούν να ισοσταθμίσουν τις κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι της PEPSICO ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πάλης όλης της εργατικής τάξης. Η πολυεθνική για να μπορέσει να προχωρήσει ανεμπόδιστα τα σχέδιά της χρησιμοποίησε ακόμα και την απειλή ότι όποιος δεν υπογράψει άμεσα θα πάρει πολύ λιγότερα. Αυτή η ενέργεια δείχνει και το φόβο της για τυχόν κινητοποιήσεις που ενδεχόμενα να επεκτείνονταν και πέρα από τα Οινόφυτα, στο σύνολο του ομίλου.

Την ίδια στιγμή η PEPSICO επιδιώκει να διατηρήσει το «κοινωνικό της προφίλ» με ψευδή δελτία τύπου που λένε ότι δήθεν έχει ήδη βρει άλλη δουλειά στους απολυμένους. Η αλήθεια είναι ότι η μόνη διασφάλιση για τους περισσότερους είναι ότι θα δοθούν τα ονόματά τους σε εργολαβική εταιρία που έχει κακοπληρωμένους εργαζόμενους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που γίνεται πάντοτε με κριτήριο το κέρδος και που δεν λογαριάζει καμία ανθρώπινη ανάγκη. Ο κάθε όμιλος σχεδιάζει για την μεγιστοποίηση του δικού του κέρδους. Αποτέλεσμα είναι η πλήρη αναρχία στην συνολική παραγωγική διαδικασία, οι συγκρούσεις συμφερόντων που οδηγούν όχι μόνο σε τέτοιες ενέργειες αλλά ακόμα και σε πολέμους για το ποιος τελικά θα επικρατήσει.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όχι απλά διευκολύνει τέτοιους σχεδιασμούς αλλά σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κτλ. Από την άλλη η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζεται χωρίς σταματημό. 

Όμως σοβαρές ευθύνες έχει και ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός που έχει θεό την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα και εκφράζεται από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου και της εργασιακής ειρήνης έχει συμφωνήσει στην αφαίρεση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν λυτρωμό στη λογική του μικρότερου κακού που έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε μεγαλύτερο κακό. Ούτε μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερη διαχείριση ή σε κανόνες που δήθεν μπορούν να μπουν στο κυνήγι του κέρδους.

Ο μόνος δρόμος για όλη την εργατική τάξη είναι να πάρει τη ζωή της στα χέρια της. Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς, με οργάνωση στον κλάδο να βάλει εμπόδια στην επίθεση που δέχεται και να θέσει αιτήματα αντίστοιχα με τον τεράστιο πλούτο που παράγει σήμερα.

Να αξιοποιηθεί το όπλο της ταξικής αλληλεγγύης. Να αξιοποιηθεί η συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες του κλάδου που τους εκμεταλλεύονται εξίσου το ίδιο με τους εργαζόμενους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου με αφορμή το συγκεκριμένο παράδειγμα να εντείνουμε τους ρυθμούς για να αυξηθεί ο βαθμός οργάνωσης που περνά μέσα από τα συνδικάτα. Να συγκεντρώσουμε όλο και περισσότερες δυνάμεις για ολομέτωπη σύγκρουση με αυτή την πολιτική. Κοινή λύση δεν μπορεί να βρεθεί ανάμεσα σε εργάτες και βιομήχανους.

Να αποκαλυφθεί ότι αυτοί και το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους κλείνει τα εργοστάσια και όχι οι αγώνες των εργαζομένων όπως με συκοφαντίες διαδίδουν.

Καλούμε τους απολυμένους συναδέλφους της PEPSICO να συνεχίσουν από όποιο μετερίζι και αν βρεθούν την πάλη και τον αγώνα για την τελική δικαίωση.

Τέτοιες εξελίξεις είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν και στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στις 19 και 20 Νοέμβρη όπου σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις ο κλάδος θα συμμετέχει μαζικά.

Μαζική απαιτείται να είναι και η συμμετοχή μας στην πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη η προετοιμασία και οργάνωση της οποία έχει ξεκινήσει.

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ-ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...