Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς

Φανταχτερές... χάντρες και καθρεφτάκια δεν μοιράζουν μόνο στην Νότια Εύβοια οι επιδοτούμενοι αεριτζήδες βαρόνοι της αιολικής ενέργειας. 
Θύματα  των πρακτικών τους, και της εταιρείας «Αιολική Καρύστου» (μετονομασμένη σε Αιολική Γλαύκου) και οι κάτοικοι στο Λιδωρίκι Φωκίδας,
και πιο συγκεκριμένα η περιοχή Μαραθιά, με τα αντιστάθμισμα για τα αιολικά πάρκα «αντιπλημμυρικά έργα», να βρίσκονται στο περίμενε και στις υποσχέσεις εδώ και και μια δεκαετία, με αποτέλεσμα;

Να προκαλούνται όχι μόνο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα κάθε χειμώνα, άλλα και μεγάλες καταστροφές στη περιοχή. 

Άλλα τα προβλήματα δεν σταματούν μόνο στα «αντιπλημμυρικά».....

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα ''Η Ώρα της Φωκίδας''

''Ο δρόμος Μαραθιά – Πύργου αποτέλεσε δέσμευση υλοποίησης ως αντισταθμιστικό όφελος της εταιρείας «Αιολική Καρύστου» από το 2007, όπου και έγιναν οι πρώτες συμφωνίες με τον τότε δήμο Ευπαλίου. Ο δρόμος μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί, με αποτέλεσμα κάτοικοι και αιρετοί να αναρωτιούνται τι έχει συμβεί.   Την πληρώνει ο Μαραθιάς

Η διάνοιξη του δρόμου χρησιμοποιήθηκε από τις δυο εταιρείες που σήμερα κατέρχουν αιολικά πάρκα στο Τρίκορφο, την Αιολική Γλαύκου που διαδέχθηκε την Αιολική Καρύστου και την Protergia ώστε να φτάσουν τα μηχανήματα και το προσωπικό τους στα σημεία εγκατάστασης και να μπορούν να συντηρούνται. Ωστόσο η διάνοιξη προκάλεσε αλλοιώσεις των πρανών με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, κάθε χειμώνα με μεγάλο θύμα το Μαραθιά, όπου έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλες καταστροφές. 

Το Τοπικό Συμβούλιο ουκ ολίγες φορές ήρθε σε δύσκολη θέση και ζήτησε τη βοήθεια του δήμου, ενώ το Σεπτέμβριο του 2014 είχε ζητήσει κοινή συνάντηση με το δήμαρχο και εκπροσώπους των εταιρειών. Η απόφαση αυτή του τοπικού ήταν επιβεβλημένη μετά τις τεράστιες καταστροφές που έγιναν λίγους μήνες πριν από πλημμύρες. 

Το πρόβλημα του Μαραθιά δε σταματά εκεί. Η αγωνία του προέδρου του κ. Νίκου Βαβάτσικου αποτυπώνεται και σε επιστολή που απέστειλε στον αντιδήμαρχο κ. Υφαντή τον Ιούνιο του 2016 με την οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Κατά την πρόσφατη νεροποντή, συνέβησαν στην Τοπική Κοινότητα Μαραθιά οι παρακάτω καταστροφές που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, τόσο προς αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν, όσο και για την πρόληψή τους σε μελλοντικές νεροποντές:

1)Λόγω της διαπλάτυνσης της επαρχιακής οδού Μαραθιά – Πύργου για τις ανάγκες κατασκευής των Αιολικών Πάρκων, συσσωρεύεται μεγάλος όγκος ομβρίων υδάτων (λόγω μη κατασκευής των απαραίτητων τεχνικών έργων τμηματικής παροχέτευσής του) που κατέληξαν στους πρόποδες του βουνού στο Μαραθιά με συνέπεια:

Α) το μπάζωμα των τσιμενταυλάκων άρδευσης και της δεξαμενής λόγω φερτών υλικών. 

Β)Ζημιές σε παρακείμενα αγροκτήματα από λάσπες, πέτρες και πτώση τοιχίων και μανδρών. 

Γ) Τα όμβρια ύδατα μαζί με τα φερτά υλικά κατέληξαν ως χείμαρρος στην παραλιακή άσφαλτο όπου έφραξαν τα φρεάτια απορροής προς τη θάλασσα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα χώματα που απέμειναν ν α δημιουργούν νέφη σκόνης από τη διέλευση των οχημάτων και αν κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Παρακαλώ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες προς την επίλυση των προβλημάτων», καταλήγει ο κ. Βαβάτσικος στην επιστολή του.

Τα αντισταθμιστικά, η ολιγωρία του δήμου και οι μελέτες φαντάσματα

Η βασική υποχρέωση της Αιολικής Λαύκου, όπου προέκυπτε από την συμφωνία με το δήμο Ευπαλίου ήταν η κατασκευή του δρόμου. Μάλιστα, το 2010 η Αιολική Καρύστου, πριν μετονομαστεί σε Αιολική Γλαύκου, αποστέλλει εγγράφως τις δεσμεύσεις της προς το δήμο Ευπαλίου, ενώ ειδικά για το δρόμο Μαραθιά – Πύργου επισημαίνει ότι θα κατασκευαστεί εντός διετίας, αρκεί να έχει εξασφαλιστεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ο δήμος Δωρίδας όμως που διαδέχθηκε το δήμο Ευπαλίου δεν εκπόνησε ποτέ τη μελέτη, ούτε και φρόντισε να λάβει τις αδειοδοτήσεις. Κάποιοι δε, αμφισβήτησαν ακόμη και τη χρησιμότητα του έργου, που προϋπολογίζεται στις 500.000 ευρώ!

Ερωτηματικά πάντως εγείρονται, γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί και άλλες δεσμεύσεις της εταιρείας, ενώ μεγάλη μερίδα κατοίκων επιρρίπτει σαφείς ευθύνες στο δήμο, υποστηρίζοντας ότι δεν επιδιώχθηκαν, όπως και άλλαξαν κάποια έργα που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία.

Το πιο περίεργο όμως αφορά δυο αναθέσεις που έγιναν για τη μελέτη από πλευράς δήμου και που τελικά τη μελέτη εκπονεί η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα τον  Μάιο του 2010 ο τότε δήμος Ευπαλίου ανέθεσε μελέτη για το έργο, αντί ποσού 4.000 ευρώ. Το 2012 όμως, ο διάδοχος ΟΤΑ του δήμου Ευπαλίου, δήμος Δωρίδας αναθέτει άλλη μελέτη με προϋπολογισμό 12.000 ευρώ για να ωριμάσει το έργο και να ζητήσει την εκτέλεσή του από την εταιρεία. Η τύχη των δυο μελετών όμως, φαίνεται να παραμένει αδιευκρίνιστη, αφού εντέλει τη μελέτη εκπονεί η εταιρεία με δικούς της πόρους!

«Ολοκληρώνεται η μελέτη και ξεκινάμε»...

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDF EN HELLAS SA στην οποία ανήκει η Αιολική Λαύκου κ. Λουκάς Λαζαράκης σε δηλώσεις του στην ΩτΦ εξηγεί ότι εντός του προσεχούς διαστήματος ολοκληρώνεται η μελέτη, την οποία εκπονεί η εταιρεία με δικούς της πόρους. «Όταν ολοκληρωθεί αμέσως θα ξεκινήσει το έργο, όπου σε πρώτη φάση θα εκτελεστούν τα τεχνικά. Μετά την ολοκλήρωσή τους και αφού δοθεί ένα χρονικό περιθώριο, ώστε να διαπιστώσουμε αν όλα  έγιναν όπως πρέπει, διαφορετικά θα επέμβουμε με επιπλέον παρεμβάσεις. Όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ολοκληρωθούν τα αντισταθμιστικά θα μπούμε στο κομμάτι της ασφαλτόστρωσης του δρόμου. Το ψηλότερο κομμάτι, θα το εκτελέσει η Protergia, οι οποία τον χρησιμοποιεί για τις δικές της εγκαταστάσεις», μας λέει.  Εντύπωση πάντως προκαλεί η απάντησή του, όταν ερωτάται από δημοσιογράφο της εφημερίδας για τις διαμαρτυρίες κάποιων αιρετών σχετικά με τις καθυστερήσεις στο έργο. «Δεν ξέρω τι σας λένε εσάς οι αιρετοί, ξέρω τι έλεγαν σε εμάς. 

Μας προέτρεπαν να ρίξουμε την άσφαλτο και ας πλημμυρίζει όλη  η περιοχή, αρκεί να φανεί ότι το έργο έγινε. Εμείς όμως δεν το κάναμε αυτό, γιατί μας ενδιαφέρει το έργο να παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό προς χρήση. Ο δρόμος που επιλέξαμε να κινηθούμε αυξάνει κατά πολύ το κόστος, υπολογίζουμε να ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ», τονίζει ο κ. Λαζαράκης.  

Πέρα από τις εκ του νόμου υποχρεώσεις της πλήθος έργων και παροχών από την Protergia
Επίσημα δηλώνει η Protergia τις δράσεις που υλοποιεί, πέρα από τις εκ του νόμου υποχρεώσεις της οι οποίες παρακρατούνται από τη ΛΑΓΗΕ, μεταξύ των οποίων είναι πολλά έργα σε Τοπικές Κοινότητες που γειτνιάζουν με το αιολικό πάρκο.

Η εταιρεία έχει δωρίσει στον Δήμο Δωρίδας όχημα πλύσης κάδων απορριμμάτων, και έχει υλοποιήσει στις Κοινότητες του, που γειτνιάζουν με το Αιολικό Πάρκο, πλήθος έργων υποδομής και ανάπλασης, όπως ασφαλτοστρώσεις, έργα φωτισμού, συντηρήσεις και ανακαινίσεις σε υπαίθρια θέατρα , σχολεία κλπ. Επιπλέον έχει ενισχύσει οικονομικά 15 πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία και συλλόγους της περιοχής. 

Αναλυτικά στην επίσημη τοποθέτησή της η εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου αναφέρει τα εξής:
«Η Protergia, πιστή στις αξίες που διέπουν το σύνολο του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, προάγει την εταιρική υπευθυνότητα και επιστροφή προστιθέμενης αξίας σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. 

Ειδικότερα, στον Δήμο Δωρίδας, όπου λειτουργεί από το 2015 Αιολικό Πάρκο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 14MW, στη θέση «Τρίκορφα», στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας με τον Δήμο, έχει προβεί σε ποικίλες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, με στόχο τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες. 

Συγκεκριμένα, η Protergia έχει δωρίσει στον Δήμο Δωρίδας όχημα πλύσης κάδων απορριμμάτων, και έχει υλοποιήσει στις Κοινότητες του, που γειτνιάζουν με το Αιολικό Πάρκο, πλήθος έργων υποδομής και ανάπλασης, όπως ασφαλτοστρώσεις, έργα φωτισμού, συντηρήσεις και ανακαινίσεις σε υπαίθρια θέατρα , σχολεία κλπ. Τέλος έχει ενισχύσει οικονομικά 15 πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία και συλλόγους της περιοχής. 

Οι δράσεις αυτές, είναι ανεξάρτητες από τα εκ του νόμου ανταποδοτικά τέλη που παρακρατεί ο ΛΑΓΗΕ από την Protergia, και ανέρχονται από τον Ιούνιο του 2015 (έναρξη λειτουργίας του πάρκου) μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, στο ποσό των €106.698,70, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποδίδεται στον Δήμο για την εκτέλεση περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών δράσεων και στους κατοίκους του, μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την προσήλωση της Protergia του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στην ουσιαστική οικειοθελή απόδοση αντισταθμιστικών οφελών, που συνολικά ξεπερνούν κατά πολύ τις εκ των νόμων υποχρεώσεις της». 

Τα έσοδα

Τα έσοδα του δήμου από το επίσημο τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι σεβαστά σε ετήσια βάση, όπως προκύπτει από την απάντηση της Οικονομικής Υπηρεσίας σε έγγραφη αίτησή μας.

Αναλυτικά σημειώνουν τα εξής:

•Το Τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (άρθρο 38 Ν 2773/99, άρθρο 25 Ν 3468/06), που βεβαιώθηκε στο ταμείο του Δήμου μας από την 01.01.2011 μέχρι και σήμερα είναι τα παρακάτω και αφορούν το 1ο Αιολικό Πάρκο (Αιολική Λαύκου Α.Ε.):

Οικονομικό έτος Ποσό
2011 ---------
2012 61.166,61
2013 30.571,46
2014 87.915,30
2015 27.001,32
2016 --------

Οι εταιρίες που έχουν υλοποιήσει και λειτουργούν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρινής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές  και η θέση των  αντίστοιχων αιολικών  πάρκων , στο Δήμο Δωρίδος, είναι οι παρακάτω:

Α. ‘ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΥΚΟΥ Α.Ε.’ (πρώην ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ Α.Ε), θυγατρική της εταιρίας EDF EN GREECE A.E., θέση ‘Τρίκορφο’ , εντός των ορίων των Τοπικών Κοινοτήτων Μαραθιά, Πύργου και Σεργούλας  Δ. Δωρίδος, ισχύος 22,5 ΜW. 

Β. ‘ΑΙΟΛΙΚΗ ΤΡΙΚΟΡΦΩΝ Α.Ε. ‘ , θυγατρική της εταιρίας PROTERGIA A.E. του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ , θέση ‘Τρίκορφα’, εντός των ορίων των Τοπικών Κοινοτήτων Ποτιδάνειας, Μαραθιά, Πύργου και Σεργούλας   Δ.Δωρίδος, ισχύος 13 ΜW.

Δυσαρέσκεια στους προέδρους που φέρονται να μην έχουν εισπράξει το νόμιμο τέλος
Κάθετος ήταν ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μαραθιά κ. Νίκος Βαβάτσικος ότι στα σχεδόν δυο χρόνια της προεδρίας του δεν του έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ, αν και φιλοξενεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο από την «Αιολική Καρύστου» όσο και από την “Protergia” συμφερόντων Μυτιληναίου . «Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από όταν ανέλαβα την προεδρεία στο χωριό και μέχρι σήμερα δεν μας έχουν πιστώσει απολύτως τίποτε» θα ξεκινήσει τη δήλωσή του ο κ. Βαβάτσικος και θα συνεχίσει τονίζοντας ότι «αυτά τα χρήματα , μαζί με τη ΣΑΤΑ, τα θέλαμε για να κάνουμε κάποιες ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή μας αλλά δυστυχώς μας κοροϊδεύουν . Όλο μας λένε ότι οι εταιρίες δεν έχουν καταβάλλει τα χρήματα στο δήμο αλλά από ότι ξέρουμε αυτό δεν ισχύει» 

Επιπλέον, στην ερώτηση αν το έχει συζητήσει με τον αντιδήμαρχο Ευπαλίου κ. Αντωνόπουλο ο κος Βαβάτσικος θα μας απαντήσει: «Για να το συζητήσεις πρώτα πρέπει να τον βρεις. Όταν παλιότερα το είχαμε συζητήσει μας είχε πει ότι θα καταβληθούν. Ακόμη περιμένουμε όμως» 

Ούτε όμως και ο πρόεδρος της Σεργούλας κ. Ι. Λουκόπουλος έχει πάρει χρήματα για το χωριό του.«Για το 2015 δεν έχουμε πάρει τίποτε αν και από όσο γνωρίζω ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό. Όμως δεν τα πήραμε γιατί όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή έγινε κάποιο μπέρδεμα με την αύξηση του ΦΠΑ . Ελπίζουμε να τα πάρουμε σύντομα διότι έχουμε προγραμματίσει με αυτά τα χρήματα να φτιάξουμε κάποιους δρόμους και να αλλάξουμε κάποια φώτα 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ποτιδάνειας κ. Άθ. Παπαγεωργίου θα μας πει ότι για το 2016 δεν έχουν πάρει ακόμη χρήματα γιατί απλά δεν έχει κλείσει χρόνο λειτουργίας η “Protergia” στο χωριό. Θα μας αποκαλύψει ωστόσο ότι η εταιρία , μετά από κεντρική συμφωνία με το Δήμο, έχει καταβάλλει εφάπαξ 160.000 ευρώ όταν εγκαταστάθηκε και με αυτά τα χρήματα ήδη έχουν γίνει αρκετά έργα όπως ο εξωραϊσμός του σχολείου, του θεάτρου, διάφοροι δρόμοι κλπ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...