Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Το Καράκας εξάπτει τη φαντασία

Η Ελλάδα απέχει γεωγραφικά από τη Βενεζουέλα περίπου 9.500 χιλιόμετρα.
Η τεράστια αυτή απόσταση, που μεταφράζεται σε εντελώς διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις
και ισχνές διμερείς σχέσεις, δεν σταματά ορισμένους δημοσιολόγους να αναζητούν αντιστοιχίες και ομοιότητες ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Εχουν φτάσει δε στο σημείο να εξυφαίνουν σενάρια που αγγίζουν τη συνωμοσιολογία, επιχειρώντας να εξομοιώσουν εντελώς ανόμοιες καταστάσεις.

Συντάκτης: Νίκος Σβέρκος efsyn.gr

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διαρκής επίκληση της δύσκολης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στη Βενεζουέλα από ορισμένα πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης και μέσα ενημέρωσης.

Εσχατο «κρούσμα» το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με το οποίο ο νυν υπουργός Επικρατείας και ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμιος Αρτεμίου ταξίδεψαν μαζί στο Καράκας της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής τον Αύγουστο του 2013.

Ο συντάκτης ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας «και με στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονταν στη χώρα».

Ο υπουργός Επικρατείας επιβεβαίωσε την επίσκεψη στη Βενεζουέλα μιλώντας για «διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό» (Real Fm).

Σαράντα έξι βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, ζητώντας να μάθουν τι σχέσεις έχει Κύπριος δικηγόρος με τον υπουργό Επικρατείας και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρόσθετες πληροφορίες, που συγκεντρώνει η «Εφ.Συν.», δίνουν όμως μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή της όλης υπόθεσης.

Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό το σύνθετο πλέγμα των συνθηκών εκείνης της εποχής, αξίζει να θυμηθούμε την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας, τις αποφάσεις της τότε ελληνικής κυβέρνησης και τις προσπάθειες συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εκτός Ευρώπης και Μεσογείου.

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2013, λίγους μήνες αφότου έχει φύγει από τη ζωή ο εμβληματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Τα οικονομικά προβλήματα, που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα ήδη από την προεδρία του, γίνονται εντονότερα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας υπό τον Νικολάς Μαδούρο να αποφασίζει να προχωρήσει άμεσα σε επαφές για την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου βορείως του ποταμού Ορινόκο.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση της χώρας έδωσε εντολή να αναζητηθούν οι πιο ανταγωνιστικοί «παίκτες» στη διεθνή σκακιέρα της αγοράς πετρελαίου.

Ευκαιρίες στη Λατινική Αμερική

Η αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα «βοούσε» εκείνη την περίοδο για «διάφορες επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Λατινική Αμερική οι οποίες έμεναν ανεκμετάλλευτες λόγω πολιτικών επιλογών».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κανενός είδους συνεννόηση ή συνέργεια με την κυβέρνηση και με κρατικές επιχειρήσεις της Βενεζουέλας, γεγονός λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το επιτελείο του τότε πρωθυπουργού Σαμαρά είχε ξεκινήσει διαδικτυακό «πόλεμο» ενάντια στην Αριστερά και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Αυτή η επιλογή, όμως, δεν θεωρούνταν ευνοϊκή για τις εγχώριες εταιρείες, με αποτέλεσμα να αναζητούν τρόπους για να «παρακάμψουν» τη «γενική απαγόρευση» συνεργειών με κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Μια πολύ μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ελλάδας, η οποία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην εξόρυξη πετρελαίου, έδειξε ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη Βενεζουέλα.

Ο συγκεκριμένος ελληνικός κολοσσός έχει μάλιστα έντονη διεθνή δραστηριότητα στις διεθνείς αγορές και έχει επεκτείνει τις εργασίες του σε χώρες που πρόσφατα «ανοίχτηκαν» στη διεθνή αγορά.

Εκδηλώθηκε τότε, το 2013, ενδιαφέρον από το Καράκας για να εξετάσει τις διάφορες εναλλακτικές επιλογές. Κρίθηκε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ακόμα μία «πόρτα» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα έχει συνάψει ή επιχειρεί να συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων με την Ισπανία και την Ιταλία εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε τότε, με ευθύνη της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, ακόμα μία αποστολή πολιτικών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών παραγόντων στο Καράκας.

Υπενθυμίζεται ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πλέον «κυβέρνηση εν αναμονή». «Τέτοιες αποστολές γίνονται συνέχεια και από όλες τις χώρες διεθνώς. Ούτε που μπορώ να θυμηθώ για ποιο ταξίδι με ρωτάτε ακριβώς» έλεγε διπλωματικός παράγοντας στην «Εφ.Συν.».

Στο πλαίσιο του ταξιδιού προσκλήθηκαν, λοιπόν, εκπρόσωποι επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας, των φαρμάκων και των αγροτικών προϊόντων, καθώς και στελέχη του «αδελφού» κόμματος του κυβερνητικού Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους ο Νίκος Παππάς.

Με ποια ιδιότητα βρέθηκε, όμως, ο Αρτέμιος Αρτεμίου στο Καράκας;

Το ερώτημα είναι εύλογο, αλλά και η απάντησή του απλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελληνικός κολοσσός των πετρελαιοειδών αναζήτησε έναν πεπειραμένο δικηγόρο που θα μπορούσε να εξετάσει και να αξιολογήσει τις προοπτικές επένδυσης στη Βενεζουέλα.

Ο Αρτέμιος Αρτεμίου ήταν το κατάλληλο πρόσωπο, καθώς φέρεται να έχει επισκεφθεί τη Βενεζουέλα πολλάκις στο παρελθόν με την ιδιότητα του δικηγόρου που εκπροσωπεί μεγάλες ελληνικές και κυπριακές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες της ελληνικής εταιρείας που εκπροσώπησε ο Αρτεμίου δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα, ενώ διεκδίκησαν εσχάτως να καταλάβουν μέσω Κύπρου και άλλες ισχυρές επιχειρηματικές θέσεις στην Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι εάν οι 46 βουλευτές της Ν.Δ. που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση προς τον Νίκο Παππά γνώριζαν τις ακριβείς συνθήκες του ταξιδιού του Αρτέμιου Αρτεμίου, που συνέπεσε με την παρουσία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Καράκας.

Εάν δεν τις γνώριζαν, τότε πιθανότατα παρασύρθηκαν μέσα στον αντιπολιτευτικό του οίστρο.

Εάν τις γνώριζαν, τότε μοιάζει λογική η εξήγηση που δίνουν ορισμένοι παράγοντες της αγοράς που μιλούν για έναν υπόγειο, αλλά ανηλεή, πόλεμο επιχειρηματικών ομίλων, που αγγίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...