Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Αλλάζουν τα πάντα στα οικογενειακά επιδόματα και φοροαπαλλαγές

H ...επιτυχία να διασωθεί η συντριπτική πλειονότητα των προνοιακών επιδομάτων κατά το επόμενο έτος, διαρκεί λίγο. 
Μετά τους πανηγυρισμούς του υπουργείου Εργασίας, έρχεται η προσήλωση στις απαιτήσεις των θεσμών,
που απαιτούν αναπροσαρμογή των επιδομάτων, ενόψει του 2018, με συνέπεια να θέτουν υπό αμφισβήτηση ξανά τα οικογενειακά και τα επιδόματα αναπηρίας

Πάντως η επιτυχία του υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με το επόμενο έτος, παραμένει. Η μνημονιακή υποχρέωση που υπήρχε για εξοικονόμηση από προνοιακά επιδόματα, ύψους έως 0,5% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), διαγράφηκε. Τα 760 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για την καθολική εφαρμογή του από 1.1.17 και μετά θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μοναδική παραχώρηση του υπουργείου Εργασίας για το 2017, είναι η κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων που εξοικονομούν δαπάνη έως 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, κινδυνεύουν φοροαπαλλαγές ύψους έως 180 εκατ. ευρώ, ανάμεσά τους και το επίδομα θέρμανσης.

Τα προνοιακά επιδόματα που καταργήθηκαν και θα ενσωματωθούν στο ΚΕΑ, είναι τα εξής:

*Επίδομα Ένδειας: Το χορηγούσαν οι Δήμοι, σε συνδυασμό με το επίδομα φυσικών καταστροφών (έχει να δοθεί σχεδόν δύο χρόνια). Αφορούσε 500-1300 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ.

*Επίδομα απροστάτευτων τέκνων: Αφορούσε 13.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό για το 2016 στα 5,268 εκατ. ευρώ. Τα 3,952 εκατ. ευρώ μεταφέρονται το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018.

*Επίδομα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής: Αφορούσε 5.000 ωφελούμενους για παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ. Στο εξής οι δικαιούχοι ΚΕΑ θα πρέπει υποχρεωτικά να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, για να λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή.

*Επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε 5.500 ωφελούμενους με μεταφερόμενο προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ (1,5 εκατ. ευρώ από το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018).

- Επιδόματα τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων. Στο στόχαστρο των αλλαγών μπαίνουν τα οικογενειακά επιδόματα τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων που θα καταβληθούν για τελευταία φορά με τη σημερινή τους μορφή και κριτήρια μέσα στο 2017.

Φοροαπαλλαγές 

- Ιατρικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενοι κάνουν χρήση της ανωτέρω φοροαπαλλαγής, με το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο να ανέρχεται στα 120,6 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι δεν θα καταργηθεί στο σύνολό του, ωστόσο εξετάζεται να ενταχθεί τμήμα της φοροαπαλλαγής στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών που προωθείται. Δηλαδή, θα βρεθεί τρόπος οι ιατρικές δαπάνες να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση για όσους κάνουν χρήση καρτών.

- Κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών. Σήμερα ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται. Το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο ποσόν των 91,2 εκατ. ευρώ και αφορά 27.318 ναυτικούς.

- Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι ήδη έχει περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και από το 2018 αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί και η σχετική απόφαση που θα ορίζει τους δικαιούχους και τα ποσά που θα λάβουν.

- Παρακράτηση φόρου. Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς είναι μειωμένη κατά 1,5% επί του αναλογούντος φόρου. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τους υπόχρεους με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος, όπου και γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι φοροαπαλλαγές όπως προκύπτουν από τον τόμο που κατατίθεται κάθε χρόνο στη Βουλή ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Για τα νοικοκυριά οι φοροαπαλλαγές φθάνουν στο ποσόν των 388,7 εκατ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις στα 700 εκατ. ευρώ.

Πηγη: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...