Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Σε εργασιακή «ομηρία» οι εργαζόμενοι

Εργασιακός Μεσαίωνας - Τουλάχιστον το 45% των νέων εργάζεται σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου ενώ πληρώνεται με την ελάχιστη αμοιβή ημιαπασχόλησης, χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει επίδομα ανεργίας, επειδή το κράτος θεωρεί πως είναι «εργαζόμενοι»!

Καθεστώς αποτελούν πλέον στη χώρα μας οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Υποαπασχόληση, συνθήκες ημι-ανεργίας, αλλά και αποδοχές- φιλοδωρήματα χαρακτηρίζουν την εργασιακή «ζούγκλα» που βιώνουν στην Ελλάδα, εκατοντάδες χιλιάδες

άνθρωποι. 

Και μέσα σε όλα αυτά, κυριαρχεί ο φόβος της στέρησης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αφού η πλήρης απασχόληση είναι είδος προς εξαφάνιση. 


Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει χωρίς αναστολές να ισχυρίζεται και μάλιστα παραθέτοντας στοιχεία, ότι «η ανεργία μειώνεται και η μισθωτή απασχόληση ξαναζωντανεύει»!

Και είναι απορίας άξιο πώς ευσταθούν τα στοιχεία που παρουσιάζονται κάθε τόσο από το Υπουργείο Εργασίας, όταν τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν αποδεδειγμένα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και όταν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ, όλο και μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που κατάφερε να πραγματοποιήσει πάνω από 200 μεροκάματα μέσα σε ένα χρόνο! Μάλιστα, τουλάχιστον το 45% των νέων ασφαλισμένων μισθωτών στο ΙΚΑ υποαπασχολείται, δηλαδή δεν εργάζεται με σχέση πλήρους απασχόλησης. 

Σαρώνουν «μαύρη» εργασία, υποαπασχόληση και μακροχρόνια ανεργία

1. Ημι-ανεργία αλά... ανεργία! 

Μία νέα μορφή εργασιακής σχέσης στην οποία οι υπο-απασχολούμενοι εργάζονται λίγες ώρες, κάτι που μοιάζει με το καθεστώς ανεργίας! Περίπου 900.000 άνθρωποι, οι οποίοι εμφανίζονται στις καταστάσεις του ΙΚΑ, βρίσκονται στη δίνη ανακύκλωσης της ανεργίας, κάνοντας λίγα μεροκάματα το χρόνο.

Γύρω στο 51,43% του συνόλου των μισθωτών - ασφαλισμένων στο ΙΚΑ πραγματοποίησαν από ελάχιστα έως 249 μεροκάματα όλο το χρόνο! Από αυτούς:

- Οι 523.310 (24,30% επί του συνόλου των μισθωτών) έκαναν από 1 έως 99 μεροκάματα.

- Οι 228.472 (10,61%) έκαναν από 100 έως 149 μεροκάματα. 

- Αλλοι 1.045.542 (48,57%) εργαζόμενοι ...«κατόρθωσαν» να κάνουν από 250 έως 300 μεροκάματα. 

2. Αποδοχές-χαρτζιλίκι!

Είναι χαρακτηριστικό ότι προσφέρονται θέσεις εργασίας για δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα με μόλις 14 ευρώ αμοιβή το 10ωρο! 

3. Αβέβαιη η συνταξιοδότηση με τόσα λίγα ένσημα! 

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δε θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη ποτέ, αφενός γιατί δεν έχουν συνεχώς ένσημα, λόγω των συχνών απολύσεων, και αφετέρου γιατί οι εργοδότες σε πολλές περιπτώσεις δεν καταβάλλουν τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...