Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Εύβοιας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας από την προηγούμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα λειτουργούσαν οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης των Προσφύγων στα σχολεία.

Με ευθύνη της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για την προετοιμασία των απαραίτητων προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και προετοιμασία των σχολικών μονάδων που θα λειτουργήσουν ως
δομές υποδοχής.


Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα, αφού πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα των σχολείων, των προβλημάτων που αυτά έχουν, των συνθηκών και των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται ώστε να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα η υποδοχή των προσφυγόπουλων και η εκπαίδευσή τους.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ρίχνει νερό στο μύλο των ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα.

Τώρα που ο φασισμός προσπαθεί να μολύνει την κοινωνία, διαχωρίζοντάς την με βάση το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνικότητα, για να εξυπηρετηθούν για ακόμη μια φορά τα κέρδη των μονοπωλίων, για να σφάζονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ, ίσως κάποιοι "αγανακτισμένοι" να βρουν το εξιλαστήριο θύμα στο πρόσωπο των μικρών παιδιών και να "σχίζουν τα ιμάτιά τους" για το κακό που τους βρήκε. 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους που δηλητηριάζουν τη συνείδηση ιδιαίτερα της νέας γενιάς. 

Είναι τα παιδιά αυτά που γλίτωσαν από το μακέλεμα των ιμπεριαλιστών στη Συρία, που γλίτωσαν στο πέρασμά τους στο Αιγαίο.

Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξ αιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που το στηρίζουν οι οποίοι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς του μεγάλου κεφαλαίου δεν διστάζουν να ανάψουν τη φωτιά του πολέμου όπου γης. 

«Υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα –

Παλεύουμε για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση»,

Τη σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε, το πρόβλημα δεν είναι τα προσφυγόπουλα. Είναι τα κενά εκπαιδευτικών, τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπάθησε να κρύψει με «πατέντες» σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών, οι ελλείψεις σε υποδομές, σε σύγχρονα σχολεία, , τα κοντέινερς που βρίσκονται, χρόνια τώρα στα περισσότερα σχολεία, τα νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε ακατάλληλα νοικιασμένα κτίρια, η υποχρηματοδότηση της παιδείας, η ανάγκη να βάζει ο γονιός βαθειά το χέρι στην τσέπη. Προβλήματα που φροντίζουν οι κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση να αφήνουν άλυτα.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι εργαζόμενοι να δώσουν τη δική τους απάντηση με τη διεκδίκηση σχολείων και υποδομών για όλα τα παιδιά.

Καλούμε όλους τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, τους εκπαιδευτικούς, να υποδεχτούν και να αγκαλιάσουν με όλες τις μορφές στις γειτονιές τους και στα σχολεία τους τα προσφυγόπουλα .

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ü Να ικανοποιηθεί το αίτημα για οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, με γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας και δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής διαμονής. Να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ η καταγραφή των αναγκών, αλλά και των αιτημάτων των προσφύγων (ποιοι θέλουν να φύγουν για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ποιοι εντάσσονται στις προβλέψεις για οικογενειακή επανένωση, ποιοι προετοιμάζουν τη ζωή τους στη χώρα μας, κ.ά).

ü Με ευθύνη του κράτους πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι ζουν –όσο αυτό είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, φυσική αγωγή κ.ά.

Απαιτείται επίσης η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν.

ü Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και πλήρη ένταξη τους στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια. 

Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία τις απογευματινές ώρες αλλά και στο κανονικό πρόγραμμα με την δημιουργία κατάλληλων δομών, με τα κατάλληλα παιδαγωγικά εργαλεία, με σχεδιασμό και χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. δημιουργία τμημάτων υποδοχής).

ü Η οργάνωση αυτής της παρέμβασης πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και συνδέονται –πολλές φορές- με σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων και βέβαια έχουν την επίσημη στήριξη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας.

ü Το κράτος να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων.

ü Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.α.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται. 

ΧΑΛΚΙΔΑ 11-10-16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...