Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ενημερωτικό σημείωμα του Τομέα Δικαιοσύνη της ΝΟΔΕ Εύβοιας για τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια

Από το εύκολο προεκλογικό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» τον Ιανουάριο του 2015 και το «δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας» τον Σεπτέμβριο του 2015 φτάσαμε μόλις ένα χρόνο μετά να μιλάμε για κατασχέσεις και άμεσους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμα και για ληξιπρόθεσμα ποσά της τάξης των 500 ευρώ.

Μέσα σε λίγους μήνες οδηγηθήκαμε από τα επιμελώς ενδεδυμένα με κοινωνικές ευαισθησίες βαρύγδουπα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μίας οριζόντιας εφαρμογής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις έννοιες του

κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης να αποτελούν πλέον το θεωρητικό περιεχόμενο των προεκλογικών υποσχέσεών τους.


Καμία νομοθετική μέριμνα δεν έγινε μέχρι σήμερα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Η μόνη ένδικη προστασία που προϋφίστατο, και συνεχίζει, είναι μόνο μέσω του Νόμου 3869/2010 (Νόμος για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά) όπως ισχύει μετά τις τροποποιήσεις του και αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα, μη εμπόρους. 

Στην πράξη δε, ο συγκεκριμένος Νόμος μπορεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας γι΄ αυτούς που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία ταυτόχρονα όμως, αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από "επαγγελματίες μπαταχτσήδες’, με συνέπεια η κατάχρησή του να έχει δημιουργήσει τεράστιες κοινωνικές αδικίες και το πρόβλημα των ‘κόκκινων δανείων’ όχι μόνο να μη λύνεται, αλλά ουσιαστικά να διογκώνεται.

Ο δε προσφάτως Αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, με τον οποίο δίδεται η δυνατότητα δανειακών ρυθμίσεων και σε εμπόρους και σε νομικά πρόσωπα, όταν στην πράξη τυγχάνει ανελαστικής εφαρμογής από τις τράπεζες, δεν πετυχαίνει το σκοπό του, ενώ και από εδώ λείπει η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τύχη της πρώτης κατοικίας.

Οι αριθμοί έρχονται να αποδώσουν την πραγματική κατάσταση:

Ø 450.000 είναι περίπου οι άνθρωποι οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

Ø 1.800 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών γίνονται κάθε μέρα.

Ø 5.000 ακίνητα πρόκειται να τεθούν για πλειστηριασμό στα ειρηνοδικεία μέχρι τα Χριστούγεννα ενώ μέσα στο 2017, ο αριθμός προβλέπεται να εκτοξευτεί στις 50.000.

Ø 2.000 περίπου είναι οι έτοιμοι φάκελοι μη συνεργάσιμων δανειοληπτών που βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών και αναμένεται η άμεση λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Και δυστυχώς η συνεχιζόμενη πολιτική ‘στραγγίζει’ ανεξαιρέτως κυρίως τη μικρή και μικρομεσαία τάξη και οδηγεί σε φτωχοποίηση όλο και περισσότερα νοικοκυριά. Ενδεικτικό της ανυπαρξίας λύσεων και της μόνιμης οικονομικής αδυναμίας στην οποία περιέρχονται καθημερινά χιλιάδες νοικοκυριά αποτελούν τα πρόσφατα στοιχεία για τις αποποιήσεις κληρονομιών από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, που, κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου, αυξάνονται συνεχώς. 

Με στόχο την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών και την οριστική διευθέτηση των ζητημάτων των κόκκινων δανείων, με όρους ειλικρίνειας και όχι υποκρισίας, η ΝΔ επεξεργάζεται για να υποβάλει άμεσα, συνολικό σχέδιο ρύθμισης των ιδιωτικών δανείων το οποίο και θα ενσωματώσει στο πρόγραμμά της. 

Γεώργιος Απ. Αλάμπεης
Τομεάρχης Δικαιοσύνης, ΝΟ.Δ.Ε. Ευβοίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...