Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Καλούμε εκπαιδευτικούς,γονείς, μαθητές και το λαό της Χαλκίδας να υποδεχτούν στα σχολεία τα προσφυγόπουλα

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς,τους γονείς και τους μαθητές, το λαό της Χαλκίδας, να υποδεχτούν στις γειτονιές και στα σχολεία τα προσφυγόπουλα που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου και ζουν εδώ και 8 μήνες κάτω από άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Ριτσώνας.

Καλούμε σε συνέχιση της αλληλεγγύης, που απλόχερα έχει δείξει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Χαλκίδας όλο το προηγούμενο διάστημα. Να εκφραστεί έμπρακτα με κάθε τρόπο, και ιδιαίτερα με τη στήριξη του δικαιώματος των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, για όσο διάστημα
βρίσκονται στη χώρα μας.


Η παραμονή χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, όπως και των εκατοντάδων που βρίσκονται στη Ριτσώνα, δεν είναι επιλογή τους. Κανείς δεν επέλεξε να γίνει πρόσφυγας, να ξεριζωθεί από τη χώρα του, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εξασφάλιση της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων μεγάλων καπιταλιστικών κρατών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί ψήφισε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και έχει συμμάχους τους υπεύθυνους για τον πόλεμο στη Συρία, τους μακελάρηδες των λαών, αυτούς που ανάγκασαν χιλιάδες προσφύγων να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. 

Οι ευθύνες της κυβέρνησης μεγαλώνουν με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Χωρίς να πάρει κανένα μέτρο ώστε να πληρούνται στοιχειώδης όροι για την εκπαίδευση αυτών των παιδιών και να προετοιμάσει τα σχολεία υποδοχής, ανακοινώνει αποφάσεις για τα σχολεία υποδοχής και το παίζει αλληλέγγυα στο δράμα των προσφύγων. 

Ο τρόπος που μεθοδεύεται η έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων, υποδαυλίζει επικίνδυνες ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που εκμεταλλεύονται εύλογες ανησυχίες γονιών σχετικά με τη λειτουργικότητα των σχολείων εφόσον ενταχθούν σε αυτά και άλλα παιδιά.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της δημοτικής αρχής Χαλκίδας, καθώς μέσω του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Βαθέος Αυλίδας, εκφράστηκαν αντιδραστικές απόψεις αποκλεισμού των προσφυγόπουλων από το δικαίωμα στην εκπαίδευση, προτείνοντας τα μαθήματα να γίνουν σε κοντέινερ στον καταυλισμό της Ριτσώνας. 

Η πρόταση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη γιατί ανοίγει το παράθυρο για τη μονιμοποίηση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στο πρώην στατόπεδο, στο οποίο είναι στοιβαγμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες σε ένα χώρο που δεν είχε καμιά υποδομή, που τους έβαλαν να ζουν σε σκηνές εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα, στα κουνούπια, τα φίδια, τους σκορπιούς και τα γουρούνια. Τα έργα που γίνονται το τελευταίο διάστημα δεν καθιστούν τον καταυλισμό κατάλληλο για ανθρώπινη διαβίωση.

Στον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται με τις κοκορομαχίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοτικής Αρχής, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι εργαζόμενοι να δώσουν τη δική τους απάντηση, με τη διεκδίκηση σχολείων και υποδομών για όλα τα παιδιά, ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα. 

Να μην πέσουν στην παγίδα που στήνεται να αποφασίσουν οι γονείς για τη χωρητικότητα κάθε σχολείου. Την ευθύνη για να λυθεί το πρόβλημα έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς. 

Τα πολλά υπαρκτά προβλήματα στα σχολεία δε μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν πλυντήριο για ρατσιστικές αντιλήψεις και ξενοφοβικές απόψεις. 

Για τα κοντέινερ που ήδη λειτουργούν ως τάξεις στα σχολεία, για τις ελλείψεις σε υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό δε φταίνε τα προσφυγόπουλα που έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Υπεύθυνη είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της παιδείας, που σταθερά υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις του συστήματος, οι προηγούμενες και η σημερινή, με την οποία συμπλέει και η τοπική διοίκηση. 

Ο λαός της περιοχής μας έχει δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες. Χρόνια τώρα στις γειτονιές μας και στα σχολεία παιδιά Ελλήνων και μεταναστών μορφώνονται, παίζουν, ζουν μαζί αρμονικά, γιατί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Αντίθετα έχουν πολλά που τα ενώνουν, και πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα σε μια ζωή με δικαιώματα, σε μια ζωή χωρίς κρίσεις, φτώχια, πολέμους και προσφυγιά. 


Αγωνιζόμαστε για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων,όπως και για των παιδιών μας! Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στις γειτονιές μας και στα σχολεία!

Απαιτούμε:

· Οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας.

· Άμεση μετεγκατάσταση από τη Ριτσώνα σε ανοιχτό, αποκλειστικά δημόσιο και προσωρινό χώρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και των αρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής).

Σε αυτό να παρέχεται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων το επιθυμούν. 

· Με ευθύνη του κράτους να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, χωρίς καμία εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

· Να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια και ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών. Να μην αποκλειστεί ούτε ένα προσφυγόπουλο από την εκπαιδευτική διαδικασία.

· Να διασφαλισθεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

· Να διασφαλισθεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...