Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Επιστολή διαμαρτυρίας Λιονάκη για τον παραλογισμό του φορολογικού συστήματος

Την αγανάκτηση των επιχειρηματιών για τον παραλογισμό του φορολογικού συστήματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα μεταφέρει με επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Ιωάννης Λιονάκης,

υπογραμμίζοντας ότι το δυσβάστακτο και πρωτοφανές βάρος των φόρων αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, δηλαδή για την αύξηση του ΑΕΠ και δη, όταν το βάρος των φόρων, συνδυάζεται με τον λαβύρινθο της
νομοθεσίας, την καθυστέρηση της δικαιοσύνης, τις ολιγοπωλιακές προνομιακές πρακτικές, τα διάφορα διοικητικά εμπόδια και φυσικά την παράλογη επιβολή προστίμων. 


Ο τρόπος εκτίμησης των προστίμων αποτελεί στην παρούσα και την κύρια κατάθεση διαμαρτίας του κ. Λιονάκη, ο οποίος μιλά για παραλογισμό που διέπει την σχέση φορολογίας εισοδήματος και επιβολής πρόστιμων, αφού την ώρα που αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές την ίδια ώρα αυξάνονται και τα φορολογικά πρόστιμα. 

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, σε κάθε άλλη χώρα προφανώς, η σχέση φορολογίας εισοδήματος και προστίμων είναι εκ προοιμίου αντιστρόφως ανάλογη. Δηλ. όταν αυξάνονται τα φορολογικά μέτρα μειώνονται τα πρόστιμα ή το αντίθετο. 

Εκτός από την χώρα μας στην οποία βέβαια ενώ επιβάλλονται νέα αυξημένα φορολογικά μέτρα αλλά και νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, (ένας επιχειρηματίας ή επενδυτής έφτασε στο υποτελές επίπεδο να υποχρεούται να καταβάλλει στο κράτος έως και 74% των κερδών του, αφού καλείται να πληρώσει προσαυξημένα 29% φόρο επιχειρήσεων, 15% φόρο μερισμάτων, 5-10% εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, υψηλούς φόρους στην ενέργεια και στην τηλεφωνία και όλα αυτά, ενώ ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 24%) την ίδια ώρα επιβάλλεται παράλληλα ένα ενιαίο πλαίσιο διατάξεων αυξημένων διοικητικών κυρώσεων και εξοντωτικών προστίμων. 

Ο λανθασμένος συνδυασμός συνιστά επιπλέον ανυπέρβλητο εμπόδιο όχι μόνο για την χιλιοειπωμένη και πολυπόθητη επίτευξη ανάπτυξης, αλλά για, αυτή κάθε αυτή, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. 

Όπως αναφέρει στην συνέχεια ο κ. Λιονάκης το κράτος στην απέλπιδα προσπάθεια του να αυξήσει τα έσοδα του αντί να δημιουργήσει ανάπτυξη έτσι ώστε ο φορολογούμενος να έχει την φοροδοτική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις φορολογικές υποχρεώσεις, προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις που θα έχουν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στο τέλος για τα κρατικά ταμεία, αφού όταν αναζητάς αυξημένα και τεράστια φορολογικά έσοδα και παράλληλα εφαρμόζεις αυξημένα πρόστιμα και προσαυξήσεις που είναι εκτός πραγματικότητας, θα βεβαιώνεις φόρους οι οποίοι δεν θα εισπράττονται. 

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζητώντας για την παρούσα χρονική στιγμή τουλάχιστον την εκλογίκευση των φορολογικών προστίμων, επισημαίνει για πολλοστή φορά, την ανάγκη έμπρακτης στήριξης του ιδιωτικού τομέα με την θεσμοθέτηση σταθερού, οργανωμένου και βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα επιτρέπει στον επιχειρηματία να παραμένει βιώσιμος, να επενδύει και να αναπτύσσεται. 

Το επιχειρηματικό αυτό περιβάλλον όπως τονίζει κλείνοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών και προστίμων σε μια διαρκώς συρρικνούμενη βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...