Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Π.Α.ΜΕ Εύβοιας: Ανακοίνωση για την λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Οι εργαζόμενοι στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας για άλλη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους.

Μετά από παράταση που έλαβε το συγκεκριμένο πρόγραμμα λήγει στις 31/10/2016, όπως εξαρχής ήταν καθορισμένο να γίνει. Οι επιλογές που τους προσφέρονται είναι είτε η ανεργία, είτε να ενταχθούν τώρα ή αργότερα οι συγκεκριμένες δομές στο ΕΣΠΑ και ενδεχόμενα να επαναπροσληφθούν πάλι προσωρινά για όσο διαρκέσει η χρηματοδότηση.

Η Ταξική Ενότητα είχε εξαρχής προειδοποιήσει ότι τέτοιου είδους προγράμματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κοινωνική πρόνοια. Αντίθετα, αξιοποιούνται ως μοχλός για τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της.

Έτσι το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη για την αντιμετώπιση όχι μόνο οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, αλλά σταδιακά και από τη χρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης. Όλα θα επαφίονται σε προσωρινά προγράμματα, σε ΜΚΟ, εθελοντές και φιλανθρωπίες.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία προωθείται και η δουλειά λάστιχο. Εργαζόμενοι με προσωρινή απασχόληση, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, με ωράρια λάστιχο και αμοιβές κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις. Ιδιαίτερα για τους νέους αυτό που τελικά θα ισχύει θα είναι εναλλαγή περιόδων ανεργίας, με προσωρινή ελαστική απασχόληση και ενδιάμεσα ορισμένα σεμινάρια.

Παράλληλα, αυτά τα προγράμματα στοχεύουν και στον εκμαυλισμό συνειδήσεων. Καταρχήν μέσω διαχείρισης κονδυλίων από δήμους, συνδικαλιστικές οργανώσεις κτλ. Κυρίως όμως γιατί οι άνεργοι αναγκάζονται να τρέχουν στην κυριολεξία πίσω από παντός είδους προγράμματα και να εξαρτώνται από αυτούς που τα διαχειρίζονται. 

Επιπλέον, όπου και να εργαστούν με αυτούς τους όρους, θα πρέπει να μην διαμαρτύρονται, να μη διεκδικούν, γιατί σε λίγο πάλι δε θα έχουν δουλειά και θα αναζητούν άλλο πρόγραμμα. Έτσι εξασφαλίζεται η πολυπόθητη, για κυβέρνηση και εργοδοσία, «κοινωνική συνοχή» για να μην αμφισβητείται η αντεργατική πολιτική. 

Γι’ αυτό και έχει τεράστια ευθύνη η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας που έσυρε μια δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο.

Την ώρα που θα έπρεπε να μάχεται ενάντια στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, την προωθεί το ίδιο. 

Την ώρα που υποτίθεται ότι δίνει μάχη ενάντια στα μνημόνια, εφαρμόζει τα προγράμματα της ΕΕ από την οποία προέρχονται και τα μνημόνια και οι ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικό πριν από αυτά.

Κάνει όμως και κάτι πολύ χειρότερο. Προωθεί την εκβιαστική λογική στους ανέργους, και ιδιαίτερα στους νέους, ότι πρέπει να δεχτούν να δουλεύουν με μειωμένα δικαιώματα από το να μη δουλεύουν καθόλου, λέγοντας ότι έτσι θα μπουν στην αγορά εργασίας. 

Αναπαράγουν δηλαδή το βασικό επιχείρημα κυβερνήσεων και εργοδοτών: «Δεχθείτε τα ψίχουλα γιατί είναι καλύτερα από το τίποτα». 

Εμείς που παράγουμε όλον τον πλούτο, δηλαδή, να ζούμε στη φτώχεια για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα και να είμαστε και ευχαριστημένοι.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί χιλιάδες στη φτώχεια, τσακίζει εργασιακά δικαιώματα και πετάει εργαζόμενους στο δρόμο της ανεργίας. 

Να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη επιλογή της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και να απομονώσουν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που την προωθούν. 

Να διεκδικήσουμε τώρα ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

· Να περάσει η ευθύνη της αντιμετώπισης της φτώχειας στο κράτος με κάλυψη των αναγκών σε στέγαση, σίτιση, περίθαλψη κτλ.

· Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό με σταθερή εργασιακή σχέση και κατοχυρωμένα δικαιώματα.

· Να ενταχθούν με αυτούς τους όρους σε δημόσιες δομές κοινωνικής πρόνοιας οι εργαζόμενοι στα προγράμματα.

· Να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματά τους (καταβολή δεδουλευμένων, συνέχιση μισθοδοσίας κτλ).

Καλούμε τους εργαζόμενους στις δομές να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Να συμπαραταχθούν με την πρωτοβουλία εκατοντάδων συνδικαλιστικών φορέων που διεκδικούν:

• Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα δικαιώματά μας, ο ιδρώτας και το αίμα μας δεν είναι περασμένα, ξεχασμένα.

• Την κατάργηση του νέου μισθολογίου και της αντιδραστικής αξιολόγησης στο δημόσιο, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την κάλυψη των απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων.

• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. 

• Να διεκδικήσουμε την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.

• Να διεκδικήσουμε την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

• Να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων. 

• Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές. 

Να δώσουν μαζικά και μαχητικά το παρόν στη γενική πανεργατική- πανυπαλληλική απεργία στις 24 Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...