Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Συνέντευξη τύπου του σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΖΟΥΡΑ

Συνέντευξη τύπου έδωσε το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΖΟΥΡΑ (29/07/16) στην αίθουσα συνεδριάσεων του εργατικού κέντρου Εύβοιας.


Στην εισήγηση επισημάνθηκε η επίθεση στα δικαιώματά μας από την εργοδοσία, η αντίστοιχη επίθεση των εργοδοτών σε όλες τις επιχειρήσεις της πτηνοτροφίας και γενικότερα, η κοινή τους στάση απέναντι στο σωματείο μας και τη δράση που αναπτύσσει. Οι μεγάλες ευθύνες της
κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Η στήριξη του ταξικού κινήματος στον μακρόχρονο αγώνα μας και τα επιπρόσθετα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε από τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό. 

Η ανάγκη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με πλαίσιο διεκδικήσεων που παίρνει υπόψη τις σημερινές μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και τις αντίστοιχες σημερινές σύγχρονες ανάγκες. Στη συνέντευξη παρόν ήταν σύσσωμο το ΔΣ όπως επίσης και μέλη διοικήσεων του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων & Ποτών της περιοχής αλλά και άλλων σωματείων.

Στη συνέντευξη τύπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και τα εξής: «Το σωματείο μας ιδρύθηκε το 2012 με αφορμή την απληρωσιά και άλλα προβλήματα που υπήρχαν. 

Με τη δράση που αναπτύχθηκε μπήκαν εμπόδια στην επίθεση της εργοδοσίας, που όπως σε κάθε εργασιακό χώρο έτσι και στον χώρο όπου εργαζόμαστε ήταν έντονη. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την δράση την οποία αναπτύχθηκε υπήρξαν κατακτήσεις και μισθολογικές αλλά και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. 

Είναι χαρακτηριστικό, ξαναλέμε πέρα από το μισθολογικό που είναι βασικό, ότι οι συνάδελφοι εντόπιζαν αυτήν την αλλαγή στις συνθήκες εργασίας επισημαίνοντας ότι πλέον μας συμπεριφέρονται όπως αρμόζει σε ανθρώπους ενώ πριν η εργοδοσία μας αντιμετώπιζε λες και είμαστε ζώα. 

Πέρα από τη δράση που αναπτύχθηκε για την υπεράσπιση και εφαρμογή των κεκτημένων δικαιωμάτων μας, έγινε προσπάθεια να υπάρχουν και νέες κατακτήσεις και σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχαν αποτελέσματα. 

Η σημαντικότερη πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από το σωματείο μας ήταν η προσπάθεια για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που διαμορφώθηκε και προέβλεπε αυξήσεις 10% (5%+5% σε δύο δόσεις) και η οποία κατατέθηκε για συζήτηση στην εργοδοσία. 

Η συγκεκριμένη σύμβαση έγινε βάση για να διαμορφωθεί και κλαδική σύμβαση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών για όλους τους εργαζόμενους στην πτηνοτροφία και η οποία κατατέθηκε στον ΣΕΒ πέρσι το καλοκαίρι. 

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν απόρροια της δράσης που αναπτύχθηκε και η οποία είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, τα τακτικά Διοικητικά Συμβούλια, τις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, ενημερώσεις, συνελεύσεις τμημάτων κτλ. Συμμετείχαμε πάντα στις κλαδικές ή γενικές απεργίες μαζί με όλη την εργατική τάξη, πραγματοποιούσαμε δικές μας επιχειρησιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, απεργίες με μεγαλύτερη την απεργία που ξεκίνησε στις 14 Νοέμβρη 2015 και διήρκησε για 53 ημέρες. 

Τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα τις συσπείρωσης που υπήρχε σε κάθε τμήμα. Η δράση που ανέπτυξε το σωματείο μας είχε γενικότερη επίδραση και βοήθησε να υπάρχουν αποτελέσματα και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Ήταν παράδειγμα που αξιοποιούνταν σε πολλές περιπτώσεις και στον κλάδο αλλά και συνολικότερα. 

Αυτή η δράση ενόχλησε την εργοδοσία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα (τον τελευταίο χρόνο περίπου) εξελίσσεται μια σχεδιασμένη επίθεση στα δικαιώματά μας. 

Η εργοδοσία των επιχειρήσεων συμφερόντων ΖΟΥΡΑ, σε αυτήν της την κίνηση, έχει τη στήριξη και των άλλων βιομηχάνων της πτηνοτροφίας, των λεγόμενων ανταγωνιστών της. Έχει αναπτύξει συνεργασία με τον ΝΙΤΣΙΑΚΟ που είναι ο μεγαλύτερος βιομήχανος της πτηνοτροφίας αλλά και με άλλους. Κανένας βιομήχανος και είναι φυσιολογικό, δεν θέλει να υπάρχει σωματείο ταξικά προσανατολισμένο που να υπερασπίζεται τα κεκτημένα και να προσπαθεί να τα διευρύνει όπως επιδιώκαμε εμείς με τον αγώνα μας, με τη ΣΣΕ που είχαμε καταθέσει κτλ. Είμασταν το κακό παράδειγμα, χαλάγαμε την πιάτσα.

Δίνουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου για να επισημάνουμε και τις κατακτήσεις που έγιναν κατορθωτές στις σημερινές συνθήκες αλλά και για να πούμε και ποιες συνθήκες θέλει να επιβάλει η εργοδοσία σε όλη την πτηνοτροφία. 

Μιλάμε για εξαντλητικά ωράρια, 12, 13, 14, 15 και περισσότερες ώρες δουλειάς, με απλήρωτα ντυχτερινά, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία, δεν υπάρχουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία κα. Ειδικά το τελευταίο διάστημα επεκτείνεται η παροχή εργασίας μέσω εργολάβων όπου εκεί είναι ακόμα χειρότερες οι συνθήκες.

Θέλουμε να επισημάνουμε τις σοβαρές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, για αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. 

Η κυβέρνηση γνωρίζει από την πρώτη στιγμή, έχουν γίνει συναντήσεις σε υπηρεσίες, στο υπουργείο εργασίας, έχει γίνει ερώτηση στη βουλή ενώ το θέμα έχει συζητηθεί ακόμα και στο κοινοβούλιο. 

Έχει σοβαρές ευθύνες για την υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών. Έχει σοβαρές ευθύνες γιατί μας αντιμετώπισε αξιοποιώντας όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, την αστυνομία, την ΟΠΚΕ, τα ΜΑΤ. Έχουμε συλληφθεί πολλές φορές γιατί διεκδικούσαμε τα δεδουλευμένα και τα άλλα δίκαια αιτήματά μας, για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας ενώ την ίδια στιγμή επέτρεπε και επιτρέπει στον βιομήχανο που χρωστάει πέρα από εμάς και στα ασφαλιστικά ταμεία και αλλού να κυκλοφορεί ελεύθερος. 

Έχει ευθύνες γιατί οι νόμοι που ψηφίζει δίνουν αέρα στα πανιά των βιομηχάνων να κάνουν αυτά και ακόμα περισσότερα. Στη συζήτηση που έγινε στη βουλή ο υπουργός εργασίας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά και αυτό έχει μια δόση αλήθειας. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι εδώ κουμάντο κάνουν οι βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες.

Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν είναι ουδέτερη, είναι κυβέρνηση δικιά τους, της πλουτοκρατίας και αυτό αποδεικνύεται και από τα μέτρα που παίρνουν κάθε μέρα υπέρ των βιομηχάνων και κατά των εργαζομένων. Τέλος, η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη γιατί καθυστερεί να ορίσει τριμερή συνάντηση που έχουμε ζητήσει μέσω της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών που από την πρώτη στιγμή στηρίζει τον αγώνα μας.

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι αυτόν τον μακρόχρονο αγώνα καταφέρνουμε να τον δίνουμε μέχρι σήμερα γιατί έχουμε τη στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του ΠΑΜΕ, όπου και συσπειρώνεται το σωματείο μας.

Είχαμε και έχουμε μεγάλη συμπαράσταση στις πύλες, στις απεργιακές φρουρές, στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έξω από τα κρατητήρια όπου έχουμε οδηγηθεί πολλές φορές, στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις που συχνά πυκνά γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται, ψηφίσματα συμπαράστασης, αλληλεγγύης. 

Είχαμε από σωματεία και άλλους φορείς και οικονομική στήριξη αλλά και προσφορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης γιατί καταλαβαίνεται ειδικά στην απεργία των 53 ημερών θα υπήρχε πολλή σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αν δεν υπήρχε αυτή η αλληλεγγύη. 

Αντίθετα, αυτό που αποκαλούμε κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός ήταν εμπόδιο στον αγώνα μας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένα σωματείο από αυτά που υπάρχουν στις άλλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν έβγαλε καν ένα ψήφισμα. Το πιο ουσιαστικό είναι ότι στη λογική του μικρότερου κακού, στους δικούς τους εργασιακούς χώρους, έχουν βάλει την υπογραφή τους για να αφαιρεθούν δικαιώματα. 

Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι στις συναντήσεις που κάναμε στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ για την υπογραφή της ΣΣΕ που προέβλεπε αυξήσεις 10%, η εργοδοσία επικαλούνταν τη στάση αυτών των συνδικαλιστών και μας έλεγε ότι στην τάδε επιχείρηση της πτηνοτροφίας το σωματείο συμφώνησε σε τόσο μείωση, στην άλλη επιχείρηση της πτηνοτροφίας σε τόσο μείωση κτλ και εσείς θέλετε και αυξήσεις. 

Δηλαδή με τη στάση τους αυτοί οι συνδικαλιστές έχουν βάλει ταφόπλακα όχι μόνο στα δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχουν την πλειοψηφία αλλά αυτή η στάση βάζει ταφόπλακα και στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Τέλος, θέλουμε να πούμε ότι σήμερα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για καταβολή των δεδουλευμένων που σήμερα έχουν φτάσει περίπου τους 6 μήνες, διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων που είχαν κατακτηθεί ανεξάρτητα από το κάτω από ποια επωνυμία θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις, ακύρωση της απόλυσης του προέδρου του παραρτήματος Έβρου και των άλλων απολύσεων, λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. 

Επιδιώκουμε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την εργοδοσία στο υπουργείο εργασίας. Θα πραγματοποιήσουμε και νέες κινητοποιήσεις των επόμενο χρονικό διάστημα για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουμε να είμαστε συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά απέναντι στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας και του κράτους της.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν το δρόμο του αγώνα και οι διεκδικήσεις μας να παίρνουν υπόψη τις παραγωγικές δυνατότητες της εποχής, την πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας, την αύξηση της παραγωγικότητας. 

Σήμερα η ανθρωπότητα έχει κάνει τεράστια βήματα που μπορούν να μας επιτρέψουν να ζήσουμε μια ζωή πραγματικά με όλες τις ανέσεις αντί όλα αυτά τα επιτεύγματα να γίνονται κέρδη για τις τσέπες των λίγων.

Ευχαριστούμε για την παρουσία σας σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...