Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση των προστίμων σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων. Ουσιαστικά, επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον Νοέμβριο οπότε και το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στο «ψαλίδισμα» των κυρώσεων προκαλώντας νέο κύμα μη έκδοσης αποδείξεων.
«Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.
Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό τοις εκατό (1 00%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο διακόσια τοις εκατό (200%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης aπλογραφικού λογιστικού συστήματος και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.»
Αυτό που πρακτικά αλλάζει σε σχέση με το σημερινό καθεστώς ότι μπαίνει το ελάχιστο πλαφόν στο πρόστιμο το οποίο θα ξεκινάει από τα 250 ευρώ ανά έλεγχο και θα μπορεί να φτάνει έως και τα 1000 ευρώ. Στην έκθεσή του, το Γενικό Λογιστήριο περιμένει αύξηση εσόδων χωρίς όμως να αναφέρεται σε συγκεκριμένα νούμερα.
Ιδού τι αναφέρει η έκθεση του ΓΛΚ
Προβλέπεται σε σχέση με τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ και αναλόγως της υποχρέωσης τήρησης από τον φορολογούμενο απλογραφικού ή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, κατώτερο ύψος αυτών 250 και 500 ευρώ αντίστοιχα, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο.
Σε περίπτωση εκ νέου διάπραξης ή κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας, ως άνω, παράβασης, κατά τα ειδικώς οριζόμενα, προβλέπεται προσαύξηση, κατά τα αναφερόμενα ποσοστά, των προστίμων επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, καθώς και κατώτερα όρια αυτών, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, αναλόγως της υποχρέωσης τήρησης από τον φορολογούμενο απλογραφικού ή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
β. Ορίζεται ειδικώς ότι, σε περίπτωση σώρευσης προστίμων για τις προαναφερθείσες παραβάσεις με παραβάσεις για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή για τη μη υποβολή δηλώσεων, αφαιρείται το αναλογικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε σχέση με τις δηλώσεις και όχι τα ανωτέρω θεσπισθέντα κατώτερα πρόστιμα ή τα προσαυξημένα αυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου