Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Μεγάλες διαστάσεις η φωτιά στη βόρεια Εύβοια

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η φωτιά στην περιοχή Φαράκλα στη βόρεια Εύβοια σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. 
Το πύρινο μέτωπο πλέον κινείται στην περιοχή νότια της Λίμνης ενώ εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο και η Μονή Γαλατάκη. 
Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή εξαπλώθηκε ταχύτατα.
Μάχη με τις φλόγες, έδιναν έως λίγο πριν σκοτεινιάσει, πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και στο σημείο βρίσκονται 120 πυροσβέστες με 49 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα 44 ατόμων, υδροφόρα οχήματα, και τμήμα 30 στρατιωτών. 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει ότι δεν κινδυνεύουν προς το παρόν κατοικημένες περιοχές.



















New apd: 
Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας Χρήστος Καλυβιώτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, σε επιφυλακή θα μείνουν όλη τη νύχτα και οι δυνάμεις του δήμου συμμετέχοντας στην προσπάθεια να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες μιλώντας  στο ίδιο Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτίμησε ότι δεν θα απειληθεί η Λίμνη Ευβοίας από την πυρκαγιά, παρ' ότι έχει φτάσει πολύ κοντά
φώτο ΑΠΕ-ΜΠΕ




















New apd: 02.08 
Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Φαράκλας στη βόρεια Εύβοια. Μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή στη περιοχή με τις φλόγες να έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πυκνού πευκοδάσους.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από την Εύβοια, την Λαμία, Καρδίτσα, Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα έχουν σπεύσει στη περιοχή για τον περιορισμό της, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη κατάσβεσης θα ριχτούν και πάλι πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα
φώτο Δημ. Γιαννάκης limniotikanews




















New apd: 13.30 p.m
Β.Αποστόλου: Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο - Θα δούμε πως θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και εντός της ημέρας θα έχουν σβηστεί και τα τελευταία μέτωπα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. «Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα»  ανέφερε  ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

 «Φαίνεται ότι υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας, γιατί και η ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι  αυτή που μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για ένα δάσος το οποίο είχε τις προϋποθέσεις μέσα από τις αντιπυρικές του ζώνες,  μέσα από τους δρόμους να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αλλά βλέπετε ότι οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ιδιαίτερα χθες το απόγευμα, οι ισχυροί άνεμοι δηλαδή,  δυστυχώς  είναι από τα μεγάλα προβλήματα που έχει η προστασία του  δασικού χώρου, όταν έχουμε από τη μία μεριά την πυρόφιλη βλάστηση και  από την άλλη δύσκολες καιρικές συνθήκες που δημιουργούν πολλά προβλήματα» είπε ο υπουργός.

Πιστεύουμε  συνέχισε ο κ. Αποστόλου ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση από δω και πέρα. «Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου  στα 20 με 22 χιλιάδες στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα.  Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές  εγκαταστάσεις και το  ζωικό πληθυσμό.   Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να εξετάσουμε  ποια είναι η κατάσταση ακριβώς».

«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί έχει την ιδιαιτερότητα η ρητίνη να  είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό η ρητίνη. Θα δούμε όμως πως μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος,που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους».
φώτο ΑΠΕ-ΜΠΕ




















New apd: 18.05 p.m
Ανεξέλεγκτο μαίνεται το μέτωπο της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια έως αυτή τη ώρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν  μάχη για το περιορισμό της, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα, εντοπίζονται στη περιοχή της Λίμνης, με τη φωτιά να καίει παρθένο δάσος και να αναζωπυρώνεται συνεχώς από το δυνατό άνεμο.

Στην περιοχή επιχειρούν  αυτές τις ώρες 6 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, πάνω από 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, υδροφόρες, καθώς και στρατιωτική δύναμη.
φώτο του Βασίλη Δεμερτζή



























New apd: 18.40 p.m

Το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων, με την φωτιά να έχει φτάσει στα όρια του οικισμού της Λίμνης, περίπου δύο χιλιόμετρα απόσταση. Με δηλώσεις της στο CNN Greece η αντιδήμαρχος της περιοχής, Ελένη Γεωργάκαινα, αναφέρει ότι η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο του χωριού που είναι το γυμνάσιο της  περιοχής και είναι θέμα χρόνου να πλησιάσει και στα πρώτα σπίτια.

Στην περιοχή βρίσκεται ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Τσέλιγκας ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης έχει στείλει και τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό.
φώτο Γιάννης Αβρ. Λίμνη Ευβοίας.






















New apd: 19.44 p.m
Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι κάτοικοι και παραθεριστές στη περιοχή της Λίμνης.
Αν και δεν έχει δοθεί επίσημη εντολή από την Πυροσβεστική πολλοί είναι εκεινοι που εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους. Το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει ακριβώς δίπλα στο Λιμεναρχείο, ενώ καίγεται και το γήπεδο της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Χρήστος Καλυβιωτης σε δηλώσεις του αναφέρει ότι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δεν έχουν κατεύθυνση τέτοια που να οδηγούν την πυρκαγιά προς τη Λίμνη, όμως δεν ξέρουμε τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες και προετοιμαζόμαστε για τα παντα και την εκκένωση της κατοικημένης περιοχής της Λίμνης.
Το στοίχημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη ώρα είναι, τα εναέρια  μέσα να μπορέσουν να περιορίσουν το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς πριν πέσει το σκοτάδι.....
φώτο Eleni Episkopou Λίμνη Ευβοίας























New apd: 20.15 p.m

Δελτίο Τύπου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεγάλη πυρκαγιά σε Φαράκλα, Λίμνη και Κατούνια Ευβοίας

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, 30/07/2016, στις 12:00, σε δασική έκταση στη Φαράκλα Ευβοίας. Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, της πυκνής βλάστησης, της τεράστιας ποσότητας καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της. Οι περιοχές στις οποίες η πυρκαγιά αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα είναι από τη Λίμνη Ευβοίας μέχρι τα Κατούνια και προς βορρά στο σημείο έναρξής της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς. Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος 9 Α/Φ, 7 Ε/Π.

Οι επίγειες δυνάμεις προοδευτικά αναμένεται να ενισχυθούν με προωθητικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ώρου και συγκεκριμένα από 06:00 έως 18:00 εκδηλώθηκαν 27 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο.

Με την ευκαιρία αυτή, για άλλη μια φορά, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς. Επειδή η πυρκαγιά εξελίσσεται κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, παρακαλούνται οι οδηγοί να δείχνουν κατανόηση και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.
φώτο notios-evoikos


















New apd: 21.00 p.m
Τόσκας: Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Λίμνη.....
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ.ΜΠΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας αναφέρει ότι «Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει» 
Εξήγησε πως σύμφωνα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος κατοικημένες περιοχές, αλλά και πως οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.
‎φώτο Dimitrios Giannakis‎ Λίμνη Ευβοίας




















New apd: 21.30 p.m
Μήνυμα στο inbox του Notios-Evoikos.... 
''Η απολυτη ξεφτηλα του αισχους... Να εισαι πεζοπορο τμημα με 3 ωρες ταξιδι....να ανεβοκατεβαινεις πλαγιες ολη μερα...
Να ζητας νερο απο της 5 το απογευμα γιατι εχει τελειωση το δικο σου που κουβαλας σα μαλακας....δε μιλαμε για φαγητο....κ να σου φερνουν 9 η ωρα ενα μικρο εμφιαλομενο...
Για κλαματα εισασται κυριοι δυστηχως...απο τον υπουργο...ως σε ολους τους ενδοιαμεσους...ξεφτηλες...
φώτο notios-evoikos





















New apd: 22.47 p.m
Μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στη Βόρεια Εύβοια. Στη ευρύτερη περιοχή της Λίμνης επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, και όλοι πλέον περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας για να ριχτουν και πάλι στη μάχη κατάσβεσης τα εναέρια  μέσα...
φώτο Δώρα Γεωργίου Λίμνη Ευβοίας
























New apd: 01/08/16 -  00.05 a.m
Νερό να ξεδιψάσουν επίγειες δυνάμεις πυροσβεστικής κ.Αντιπεριφερειάρχα, η πάρτε κανένα κομμάτι δάφνη και ριχτείτε και ο ίδιος προς κατάσβεση!

''Η φωτιά δεν έχει προχωρήσει, όμως τα πράγματα είναι ακόμη πολύ δύσκολα. Επίγειες δυνάμεις πυροσβεστικής, μηχανήματα και εθελοντές δουλεύουν ασταμάτητα. Κουράγιο, υπομονή, ψυχραιμία'' ανέφερε πριν λίγο σε δημοσίευση του στο facebook νεαρός Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Εύβοιας Φάνης Σπανός....
Θα προτείναμε στον Αντιπεριφερειάρχα Εύβοιας αντί να ενημερώνει και να δίνει κουράγιο για τη πορεία της φωτιάς στη περιοχή, ας το αφήσει αυτό στους αρμόδιους επιτελείς του πυροσβεστικού σώματος, και να μεριμνήσει άμεσα ώστε οι κατάκοπες εδώ και δυο 24ωρα επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που μακαρίζει, να τροφοδοτηθούν με νερό η ότι άλλο χρειάζονται, η ακόμα να πάρει κανένα κομμάτι Δάφνη και να ριχτεί ο ίδιος προς κατάσβεση....

Είναι τραγικά τα μηνύματα όπως το παραπάνω από τους Αντρές που παλεύουν στη Πύρινη κόλαση 24 ώρες τώρα, ότι ψάχνουν νερό για να ξεδιψάσουν...!
φώτο Νίκος Στεργίου Λίμνη Ευβοίας





















New apd: 01/08/16 -  01.05 a.m
Συνεχίζεται η σκληρή μάχη με τις φλόγες που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμειςστη Λίμνη. Στην περιοχή  θα βρεθεί το πρωί της Δευτέρας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας
Aτμόσφαιρα αποπνικτική, πεύκα που λαμπαδιάζουν και φωτίζουν το τοπίο και η νύχτα δύσκολη.
φώτο Valy Zacharaki‎ Λίμνη Ευβοίας
























New apd: 21.51 p.m
Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στη περιοχή της Λίμνης που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα.
Ανησυχία όμως για τις πυροσβεστικές δυνάμεις προκαλεί, το  μέτωπο το οποίο κατευθύνεται νοτιότερα προς το Όρος Καντήλι
Συνεργεία προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά στους πρόποδες του βουνού.
φώτο Σπυρος Ραπτακης






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...