Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ξεκινάει το «τσεκούρι» μειώσεων σε συντάξεις και ΕΚΑΣ

Ξεκινάει και επίσημα από σήμερα, με την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, η εφαρμογή του σκληρού μέτρου της κατάργησης ή μείωσης του ΕΚΑΣ σε χιλιαδες χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν συντάξιμες αποδοχές από 664 ευρώ έως 850 ευρώ το μήνα. 

Πρόκειται για ένα μέτρο που προκαλεί μεγάλες περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων.
Η έναρξή του οριοθετήθηκε την 1η Ιουνίου, αλλά ουσιαστικά τίθεται σε εφαρμογή από τις συντάξεις Ιουλίου, ενώ έως το τέλος του έτους θα πρέπει να επιστραφούν τα αναδρομικά ποσά ενός μηνός, που ήδη χορηγήθηκαν.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, εντός του 2016, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι: 

α) Έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους. 
β) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα δεν υπερβαίνει τα 7.972 ευρώ. 
γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου δεν υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ. 
δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του επιδόματος οριοθετούνται ως εξής:

*ΕΚΑΣ 230 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα, μέχει 7.216 ευρώ. 
*Για εισοδήματα από 7.216,01 ευρώ έως 7.518 ευρώ ετησίως, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 172,5 ευρώ το μήνα. 
• Για εισοδήματα από 7.518,01 ευρώ έως 7.720 ευρώ ετησίως, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 115 ευρώ το μήνα. 
• Για εισοδήματα από 7.720,01 ευρώ, έως 7.972 ευρώ καταβάλλεται ΕΚΑΣ 57,5 ευρώ το μήνα.

Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται εξολοκλήρου, στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Αντίθετα, καταβάλλονται τα 2/3 του προβλεπόμενου ποσού, στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη καθώς και αυτούς που δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.

Στις περιπτώσεις προσώπων που είναι συνδικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου, τα ποσά του ΕΚΑΣ επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης.

με πληροφορίες από imerisia.gr - kerdos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...