''Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα και καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους'' όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Eurogroup σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι: το Eurogroup αναγνώρισε
τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν, η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Υπογραμμίζεται ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ειδικότερα, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.
Επιπλέον, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.
Επίσης, το Eurogroup συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.
Ακόμη, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Τέλος, το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.
Eurogroup: Λύση τις επόμενες ημέρες οταν η Ελλάδα νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα...
Ολοκληρώθηκε με σημαντικές αποφάσης η συνεδρίαση του Eurogroup, με τους συμμετέχοντες να έχουν διευκρινίσει προσερχόμενοι ότι δεν θα υπήρχε συγκεκριμένη λύση για την Ελλάδα.
Σε τρία στάδια και υπό προϋποθέσεις θα γίνει η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα.
Στη δήλωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το Eurogroup συμφώνησε στις εξής γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος.
(i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων
(ii) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής
(iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος
(iv) την ευελιξία να προλάβει τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Eurogroup θα εξετάσει τα εξής:
Eurogroup: Λύση τις επόμενες ημέρες - Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα πρόσθετα μέτρα
Σε βραχυπρόθεσμη βάση, τις πιθανότητες για μεγιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.
Σε μεσοπρόθεσμη βάση, το Eurogroup ζητά από το EWG να αναζητήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως η επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, αν είναι αναγκαίο, στη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs και ΑNFA).
Σε μακροπρόθεσμη βάση, το Eurogroup είναι έτοιμο, αν κριθεί αναγκαίο, και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αξιολογήσει στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη τροχιά.
Ντομπρόβσκις: Καλωσορίζουμε το συνολικό πακέτο μέτρων
«Το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού μέτρων έκτακτης ανάγκης» σημειώνει και προσθέτει πως αναφορικά με το χρέος «θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και το Euroworking Group θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών στις 24 Μαΐου».
Ντάισελμπλουμ: Ανοίγει ο δρόμος
Ανοίγει ο δρόμος της αξιολόγησης του προγράμματος! Η χθεσινή ψήφιση μας βοήθησε να καταλάβουμε εάν όλα βαίνουν σωστά στο πρόγραμμα, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο επιξκεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Πρόκειται να νομοθετηθεί εκ προοιμίου ο προληπτικός μηχανισμός και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τον μηχανισμό τότε αυτός ο μηχανισμός θα μπει σε λειτουργία» συμπλήρωσε.
Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα υπάρξει από τον Ιούνιο του 2016 μία επιτροπή λειτουργική μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, προσέθεσε.
Αναφορικά με το χρέος, είπε ότι συζητήθηκε μία μέθοδος ελάφρυνσης, αλλά όλα αυτά τα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εκπληρώνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί.
Μοσκοβισί: Πολύ σημαντική πρόοδος
Πολύ σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση προς μια συμφωνία «είδε» στη σημερινή συνεδρίαση ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο Επίτροπος Οικονομίας χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το πακέτο μέτρων της Ελλάδας για να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική και να προσελκύσει επενδυτές.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει στο 2,7%, αρκεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
Κατά την άποψη του Πιερ Μοσκοβισί τα προληπτικά μέτρα διασφαλίζουν την αξιοπιστία της Ελλάδας. Είπε χαρακτηριστικά: «Προχωρήσαμε πολύ σήμερα και όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν. Πρέπει να υπάρχει ο μηχανισμός αυτός.
Η τεχνική βοήθεια μπορεί να βοηθήσει και τις δύο πλευρές να μπορέσουν να συνεργαστούν για την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας».
Ρέγκλινγκ: Κάναμε σημαντική δουλειά
«Κάναμε σημαντική δουλειά σήμερα. Όμως η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένη και δύσκολη και επιπλέον η ευρωομάδα σήμερα ξεκίνησε τις πρώτες συζητήσεις για τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα από το 2012 καταφέρει να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του χρέους», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η Ελλάδα θα πρέπει να μπορέσει να φτάσει σε μία βιώσιμή λύση για το χρέος, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συμμετέχοντες υπουργοί οικονομικών εξέτασαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για να δώσει τη συγκατάθεση του στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η συνεδρίαση πήγε πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν.
imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου