Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Εργατικό ατύχημα το πρωί στην εταιρεία Κελαϊδίτης

Σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη σήμερα το πρωί στο εργοστάσιο της Κελαϊδίτης ΕΠΕ σύμφωνα με την ενημέρωση του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας.
Ένας 25χρονος εργάτης της εταιρείας έχασε τα δάχτυλα του χεριού του σε μηχάνημα του εργοστάσιου
με αποτέλεσμα να μεταφερθεί επειγόντως στο Νοσοκομείο ΚΑΤ όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση.

Μετά την πρωινή ενημέρωση για το συμβάν με νεα ανακοίνωση του   το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας- Βοιωτίας αναφέρει


Ξημερώματα Δευτέρας 30 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις της ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, ιδιοκτησίας ΣΥΡΙΓΟΥ, όπου λειτουργούν οι επιχειρήσεις ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, ΜΑΖΑΡΑΚΙ, ΒΟΚΤΑΣ, ΣΚΑΛΕΖΑ, στην έναρξη της βάρδιας του πτηνοσφαγείου ένα μηχάνημα τράβηξε και κομμάτιασε τα δάχτυλα του χεριού του συναδέλφου ΝΚ που είναι 22 ετών. Το συγκεκριμένο μηχάνημα που έχει κυλίνδρους με μαχαίρια δυσλειτουργεί εδώ και χρόνια. Όσοι δουλεύουν στο συγκεκριμένο πόστο, όταν κολλάει, βάζουν τα χέρια τους μέσα και σπρώχνουν τα εντόσθια για να ξαναξεκινήσει. Η εργοδοσία έχει αφαιρέσει το καπάκι που ήταν συνδεδεμένο με το «ΣΤΟΠ» ώστε να μην χάνετε «πολύτιμος» χρόνος!

Λίγες ώρες αργότερα, ο συνάδελφος υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση.

Την ώρα που γίνονταν η εγχείρησης η εργοδοσία σκηνοθετούσε το σενάριο που θα παρουσιάσει, τρομοκρατώντας εργαζόμενους για να βρει μάρτυρες να το στηρίξουν. Για το λόγο αυτό είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει και το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο.

Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα της συνολικής κατάστασης στο χώρο. Όταν οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς, συχνά χωρίς διαλείμματα, με μεγάλη πίεση, φωνές και απειλές από τους υπεύθυνους. Όταν δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες. Όταν δουλεύουν με ακατάλληλο εξοπλισμό και χωρίς μέτρα ασφαλείας.

Οι επιλογές που έχουμε είναι είτε να αγωνιστούμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά και να προστατεύσουμε την ίδια μας τη σωματική ακεραιότητα είτε να περιμένουμε τον επόμενο.

Την ίδια στιγμή η ασφάλεια στο χώρο δουλειάς δεν είναι άσχετη με τα υπόλοιπα εργασιακά ζητήματα. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και δεν ξέρουν ούτε τι τους χρωστάνε αφού ούτε κατάσταση μισθοδοσίας δεν τους δίνουν. Για μια βαριά και ανθυγιεινή εργασία αμείβονται με 400€ και σκέφτονται όλη μέρα πως θα τα βγάλουν πέρα. Υπάρχουν ανασφάλιστοι, εργολαβικοί και με κάθε λογής εργασιακή σχέση εργαζόμενοι. Δεν ξέρουν αν την άλλη μέρα θα έχουν δουλειά γιατί μπορεί εν αγνοία τους να τους έχει γίνει παραίτηση.

Τώρα είναι η ώρα όλοι να σκεφτούμε καλά. Η εργοδοσία δε θα μείνει εδώ, δε θα χορτάσει από κέρδη, δε θα πάψει να προσπαθεί να επιβληθεί στον ανταγωνισμό. Ήδη επιχειρεί να αλλάξει το ωράριο και να μας φέρνει στις δύο το πρωί για δουλειά, κάνοντας τις ζωές μας κομμάτια και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Να μην τους αφήσουμε να κάνουν τη ζωή μας κόλαση.
Με τη δράση του κλαδικού και της ομοσπονδίας έχουμε εμποδίσει πλευρές της επίθεσης της εργοδοσίας. Με αυτή τη δράση μπήκαν τα ένσημα αλλιώς θα είμασταν ανασφάλιστοι και σε τέτοιες περιπτώσεις δε θα είχαμε τη  παραμικρή προστασία.

Την ίδια στιγμή απαιτείται να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο επιχειρησιακό σωματείο για να πλειοψηφούν αυτοί που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι αυτοί που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ, ΕΥΒΟΙΑΣ-ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...