Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Δικαίωση των πολιτών η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας

Δικαίωση του αγώνα για την Διάσωση και Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας (ΔΑΧ) αποτελεί η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλκίδας για την Διάσωση και Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς (ΟΠΠοΔΕΔΑΧ)
Σε ανακοίνωση της η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών αναφέρει:

Ανακοινώθηκε μέσω της ανάρτησης στη Διαύγεια (11.05.2016 ) η προκήρυξη του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ΔΑΧ με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΙΤΝΙΑΖΟΥΣΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ» .

Από μόνη της η προκήρυξη του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού αποτελεί μια μεγάλη νίκη των κατοίκων της Χαλκίδας και όλων όσων (μεταξύ αυτών και η Ομάδα μας), απανταχού της Ελλάδας, επί χρόνια πολλά αγωνίσθηκαν για να αποτρέψουν το διαχρονικό - από πλευράς Δημοτικών Αρχών και άλλων κύκλων - σχέδιο κατεδάφισης της ΔΑΧ. Χαιρετίζουμε όσους συνέβαλαν με οιονδήποτε τρόπο στην εξέλιξη αυτή, τονίζοντας παράλληλα, ότι η Αγορά ζητά την επαγρύπνησή μας μέχρι να αποκατασταθεί στην πράξη διότι οι κίνδυνοι γκρεμίσματος, έστω μέρους της, δεν έχουν απαλειφθεί!

Η ιδέα αποκατάστασης της ΔΑΧ ως ιστορικού τοπόσημου της πόλης και επαναλειτουργίας της μαζί με τις παρακείμενες πλατείες της ως δυναμικού συνόλου επ' ωφελεία του εκσυγχρονισμού του κέντρου της Χαλκίδας μέσω Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού (θέση πρωτοδιατυπωμένη στο Πόρισμα του ΤΕΕ/Π.Τ.ΕΥΒΟΙΑΣ για την ΔΑΧ τον Αύγουστο του 2010, και μετά, στο πρώτο Δελτίο Τύπου της ομάδας μας τον Φεβρουάριο του 2014) κέρδισε με το μέρος της δυναμικά τμήματα των κατοίκων της πόλης που υποχρέωσαν όσους μιλούσαν με περιφρόνηση για την Αγορά και τις αξίες της και υπόσχονταν την κατεδάφιση της και να αλλάξουν τον λόγο τους και να ακολουθήσουν τον δρόμο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την αποκατάστασή της. Η νυν Δημοτική Αρχή, σε μια εντυπωσιακή στροφή από τις αρχικές της διακηρύξεις για γκρέμισμα της ΔΑΧ άρχισε να συνεργάζεται με το ΥΠΠΟΑ, αντιμετωπίζοντας, όμως, ως εχθρό της (!) την ομάδα μας που της προσέφερε απλόχερα την βοήθειά της.

Το έργο της αποκατάστασης της ΔΑΧ είναι εξαιρετικής σημασίας για την πόλη και ο τρόπος που θα γίνει θα σφραγίσει την λειτουργία όλης της Χαλκίδας για πολλές δεκαετίες. Μετά ενενήντα (!) χρόνια διενεργείται για πρώτη φορά αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον σχεδιασμό της ανάπλασης του κέντρου της. Η τελευταία ισχύουσα Απόφαση του ΥΠΠΟΑ ορίζει ότι η νέα σύγχρονη Δημοτική Αγορά θα είναι «αξιοποιημένη και επανενταγμένη στον πυρήνα της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής ζωής της πόλης».

Η προκήρυξη του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού δεν έγινε με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την σημασία του έργου από πλευράς εμπλοκής της κοινωνίας και του ιδίου του Δημοτικού Συμβουλίου στην προετοιμασία του. Ο κ. δήμαρχος, δυστυχώς, έκανε τα πάντα για να τον δρομολογήσει σχεδόν εν κρυπτώ αφήνοντας απέξω όχι μόνον την κοινωνία αλλά και το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο με το αναληθές επιχείρημα ότι τους όρους του διαγωνισμού τους θέτει το ΥΠΠΟΑ. Αρνήθηκε να δώσει στην δημοσιότητα, και παρά την εισαγγελική εντολή, την σχετική Έκθεση που ανέθεσε σε Γραφείο - οι ίδιοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι την αγνοούν ως σήμερα. 

Αγνόησε τις προσφορές για βοήθεια από το ΕΜΠ. Αγνοεί ως σήμερα, μετά τρεις μήνες, την αίτηση 400 πολιτών να συζητηθεί το θέμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στο Δ. Συμβούλιο παραβιάζοντας απροκάλυπτα τον κανονισμό λειτουργίας του (!). Με την φοβική αυτή τακτική του στέρησε την πόλη από έναν δημιουργικό και δημοκρατικό διάλογο που θα παρήγαγε δεκάδες προτάσεις λύσεων ώστε οι στόχοι του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού να έρθουν «δουλεμένοι» από την κοινωνία κι όχι ως προϊόν μιας Έκθεσης ιδεών με προφανείς αδυναμίες. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, σε ένα τέτοιο έργο που θα σφραγίσει την λειτουργία του κέντρου της πόλης για δεκαετίες να προτείνεται η επανασύνδεση Αγοράς – Πλατειών με την φράση «επί του παρόντος». («Η κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού Νεοφύτου επί του παρόντος δεν δύναται να αποκοπεί ...»). 

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός οφείλει να δώσει μακροπρόθεσμες και ολοκληρωμένες λύσεις στο κυκλοφοριακό που πλήττει το κέντρο της πόλης (και καθιστά αδύνατη την λειτουργική επανασύνδεση Αγοράς –Πλατειών) - οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν με στάδια.

Ομάδα μας, με τις συνεχείς παρεμβάσεις της (στον Δήμο, στο ΥΠΠΟΑ, στις εισαγγελικές αρχές κ.α.) σε όλη την ως σήμερα διαδικασία, και παρά την προσπάθεια παρεμπόδισής της, συνέβαλε στην βελτίωση του περιεχομένου και των προτάσεων της αρχικά υποβληθείσας Έκθεσης. Ωστόσο, η διορθωμένη Έκθεση (που δεν «ενέκρινε» - όπως ανακριβώς αναγράφηκε – αλλά «θεώρησε» υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ) που θα χρησιμοποιηθεί πλέον ως «προδιαγραφές του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού» έχει αρκετά αδύναμα σημεία, όπως προειπώθηκε, εκ των οποίων τρία είναι, κατά την κρίση μας, τα κυριότερα:

1. ΒΑΤΑ ΔΩΜΑΤΑ
η διορθωμένη Έκθεση, όπως με έκπληξη διαπιστώσαμε (μετά και την σχετική συζήτηση που έγινε στο ΚΣΝΜ) εξακολουθεί να επιβάλλει την βατότητα των δωμάτων των εσωτερικών πτερύγων Κυδωνιάτη για πολιτιστικές χρήσεις (αφαιρέθηκε η φύτευση) και την κατασκευή ασανσέρ και νέου κλιμακοστασίου στην κεντρική πτέρυγα Κυδωνιάτη. Μία τέτοια απαίτηση εκτός του ότι θα αυξήσει σημαντικά το κόστος, περιέχει και την δυνατότητα ολοκληρωτικού γκρεμίσματος των γερών εσωτερικών πτερύγων Κυδωνιάτη και επανακατασκευής τους - κι άλλη εκτόξευση του κόστους .

2. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: 
η διορθωμένη Έκθεση, αντί να προτείνει γενικά χρήσεις, κάνει υπόδειξη συγκεκριμένων χρήσεων ανά κατάστημα (!) Επίσης, τυχόν εφαρμογή της συγκεκριμένης ποσοτικής επιλογής των χρήσεων και χωροθέτησής τους, δεν καθιστά την ΔΑΧ δημοτική αγορά εμπλουτισμένη και με άλλες νέες χρήσεις, αλλά στοιχειοθετεί μικρό εμπορικό κέντρο.

3. ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΑΓΟΡΑΣ – ΠΛΑΤΕΙΩΝ: 
Στην διορθωμένη Έκθεση, η προτεινομένη επανενοποίηση Αγοράς –Πλατειών επιβάλλεται να γίνει χωρίς καμία αλλαγή του κυκλοφοριακού (Νεοφύτου) και των οροφών και της εισόδου του παρκινγκ - γεγονός που οδηγεί , ουσιαστικά, σε κατασπατάληση χρημάτων για ανούσιες αλλαγές του καταστρώματος της πλατείας.
Είναι βαρύνουσας σημασίας, επίσης, το γεγονός, ότι ενώ έχει προκηρυχθεί επισήμως ο διαγωνισμός στις 11.05 2016 δεκατέσσερεις ημέρες μετά δηλαδή, σήμερα, τα τεύχη δεν είναι ακόμη στην διάθεση των μελετητών (!!!) για να τα μελετήσουν και για να καταθέσουν τα ερωτήματά τους έως τις 15 Ιουνίου – όπως ζητά η προκήρυξη, δίνοντας λαβή για δεύτερες σκέψεις σχετικά με την ειλικρίνεια των προθέσεων των διοργανωτών του να γίνει ένας πραγματικός διαγωνισμός, ανοιχτός σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η ομάδα μας θα συνεχίσει τον καλό της αγώνα έως την τελική αποκατάσταση της ΔΑΧ. - Θα ζητήσει την εφαρμογή της νομιμότητας ώστε ο διαγωνισμός να είναι πραγματικός και να μην λειτουργήσει ως τυπική κάλυψη για αλλότριους σκοπούς- σε όσους, τυχόν, τους έχουν. - Θα προσπαθήσει να συμβάλει στην διευκρίνηση των σημείων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που προαναφέρθηκαν. ώστε όσοι αρχιτέκτονες λάβουν μέρος σε αυτόν (και ελπίζουμε να είναι πολλοί και να κατατεθούν πολλές και καλές ιδέες) να μην εμποδιστούν στις προτάσεις τους από τις αστοχίες της Έκθεσης του Δήμου.

Επίσης, θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την ακεραιότητα των κτηρίων της Αγοράς που εξακολουθούν να είναι αφύλακτα.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (ΟΠΠοΔΕΔΑΧ)

Χαλκίδα, 25 Μαΐου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...