Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Συνάντηση μελών του Επιμελητηρίου Εύβοιας με τον Πρόεδρο του «Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα»

Συνάντηση με Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εύβοιας είχε ο Πρόεδρος του νέου πολιτικού σχηματισμού «Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα» κος Γιάννος Γραμματίδης την Δεύτερα 23 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο επίσκεψης του στην Χαλκίδα. 
Κύριο θέμα συζήτησης κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αποτέλεσε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Νομός Ευβοίας
με σκοπό την καταγραφή τους από τον κο  Γραμματίδη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος της «Νέας Πορείας Νέας Ελλάδας» και Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κατέθεσε ότι η πολιτική κίνηση που εκπροσωπεί δημιουργήθηκε σε μία χρονική στιγμή που η Ελλάδα μαστιζόμενη από μια βαθειά κοινωνική κρίση, αποτέλεσμα ανισόρροπων οικονομικών πολιτικών, σύρεται σε μια επικίνδυνη ατραπό πού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την κρατική της λειτουργία, την εθνική της υπόσταση και κυριαρχία όσο και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Ανέφερε ότι θα πρέπει να επιστρατευτεί ο δρόμος του σεβασμού στις βασικές αξίες της δημοκρατίας, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, ο δρόμος της κοινωνικής οικονομίας πού συνδυάζει την στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την δίκαια κοινωνικά ανακατανομή εισοδήματος και φορολογικών βαρών, ως αποτέλεσμα της ορθολογικής παραγωγής πλούτου. Πρότεινε δε, ένα οικονομικό μοντέλο που θα στηρίζεται σε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο αναφοράς, διαμορφωμένο μέσα από κοινωνική διαβούλευση, το οποίο θα οδηγεί στην υλοποίηση ενός οράματος και ενός τελικού στόχου που έχει επιλέξει η κοινωνία για το μέλλον της. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα στηρίζεται στο νοικοκύρεμα του κράτους, στην ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, στην μείωση του ΦΠΑ και των φορολογικών συντελεστών, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας κλπ.  

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Ιωάννης Λιονάκης τοποθετούμενος για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποστήριξε ότι μόνο μέσα από σοβαρά κίνητρα επιχειρηματικής δραστηριοποίησης θα ξανακινηθούν οι τροχοί ανάπτυξης και μόνο μέσα από ένα υγιές και σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα αυξάνει τον εθνικό πλούτο, θα καθιστά το κράτος αποτελεσματικό, θα επικροτεί την καινοτομία και τη δημιουργικότητα και θα εγκαθιδρύει κουλτούρα διαφάνειας. Τόνισε ότι είναι άμεση ανάγκη η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και η ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας. Υπογράμμισε ότι πρέπει να ξαναστηθεί ο Πρωτογενής τομέας και να συνδεθεί με τον Δευτερογενή και τον Τριτογενή με τη χρήση νέων μεθόδων και τεχνολογιών, όπως επίσης να διευρυνθεί η εξαγωγική βάση στοχεύοντας στην επαναπροσέγγιση των παραδοσιακών προορισμών και τη διείσδυση σε νέες αγορές, με προεξέχον τομέα αυτής της προσπάθειας το τουριστικό προϊόν. Συμπλήρωσε δε, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο κάθε πλούτος της χώρας, ιστορικός, πολιτιστικός, περιβαλλοντολογικός, κλιματολογικός και να αποτελέσει ο κάθε ένας πυλώνα ανάπτυξης. Ταυτόχρονα ο κος Λιονάκης παρουσιάζοντας τα προβλήματα της Εύβοιας έκανε γνωστό ότι ο Νομός από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 βρίσκεται σε πορεία αποβιομηχάνισης και οικονομικής οπισθοδρόμησης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές στήριξης και ανάπτυξης της. Ενδεικτικά ανέφερε, τη δημιουργία οδικού δικτύου, τη δημιουργία υποδομών εγκατάστασης των επιχειρήσεων ιδιαίτερα στη Μεταποίηση και τον Τουρισμό, τη δημιουργία έργων λιμενικών υποδομών και αναβάθμιση των υπαρχόντων, την διαμόρφωση χωροταξικών καθορισμών και Χρήσεων Γης, τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Μεταφορών και Εμπορίου, τη δημιουργία υδατοδρομίων, κλπ. 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις του Α΄ Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου κου Ιωάννη Σταθόπουλου και του κου Ιωάννη Μαραγκού Μέλους του ΔΣ.   
                                                                                                                                                                    Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον κο Γραμματίδη να επικροτεί τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου για την τουριστική προβολή της Εύβοιας, την τόνωση της εξωστρέφειας των ευβοϊκών επιχειρήσεων και την επαγγελματική κατάρτιση των ευβοέων επαγγελματιών και εν συνεχεία να τοποθετείται σε θέματα του νομού αλλά και σε επί μέρους θέματα της επιχειρηματικότητας όπως αυτά τέθηκαν από τον κο Λιονάκη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...