Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Περιοδεία της Τ.Ο. Εύβοιας του ΚΚΕ στον καταυλισμό προσφύγων στη Ριτσώνα

Στον προσφυγικό καταυλισμό του πρώην στρατοπέδου της Πολεμικής Αεροπορίας στη Ριτσώνα περιόδευσε την Τετάρτη 27 Απρίλη, κλιμάκιο της Τ.Ο. Εύβοιας του ΚΚΕ.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και επανέλαβε την πρόθεση του Κόμματος
να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των προσφύγων.
Κατά την περιοδεία τα στελέχη του ΚΚΕ συζήτησαν με τους πρόσφυγες, διακινώντας ανακοίνωση του Κόμματος μεταφρασμένη στη γλώσσα τους.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό σας, σας στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις. Γνωρίσατε τον πόλεμο που σας ανάγκασε, μόνους ή μαζί με την οικογένειά σας, να ξεριζωθείτε αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Αυτοί που προκάλεσαν τον πόλεμο, με διάφορα προσχήματα και ψέματα, είναι αυτοί που σας έδιωξαν από τη χώρα σας. Είναι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, άλλων καπιταλιστικών κρατών, που άλλοτε συμμαχουν και άλλοτε συγκρούονται με ντόπιες αστικές δυνάμεις. Είναι τα μονοπώλιά τους που ανταγωνίζονται για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τους δρόμους μεταφοράς τους, για νέες αγορές…

Γνωρίσατε την οδύσσεια του ταξιδιού μέχρι την Ελλάδα. Τους κινδύνους για τη ζωή σας και τη ζωή των παιδιών σας. Τους δουλέμπορους στους οποίους αναγκαστήκατε να καταφύγετε. Την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, παρόλες τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εξαιτίας της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ο λαός της Ελλάδας ξέρει από προσφυγιά και μετανάστευση. Έχει δώσει ηρωικούς αγώνες ενάντια στο φασισμό, για μια ζωή που θα διαφεντεύει το συμφέρον της εργατικής τάξης και του λαού και όχι των αφεντικών.

Σήμερα ζείτε τη διάψευση των ελπίδων σας, τις συνέπειες εγκλωβισμού σας στην Ελλάδα, τις άθλιες και ανεπίτρεπτες συνθήκες ζωής στα κέντρα φιλοξενίας, από όπου απουσιάζει η κρατική φροντίδα…

Αυτοί που βομβάρδισαν τις πατρίδες σας, που σας οδήγησαν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση είναι οι ίδιοι που σας εμποδίζουν να φτάσετε στις χώρες πραγματικού προορισμού σας. Είναι οι ίδιοι που «βομβαρδίζουν» τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και άλλων λαών, που τσακίζουν κατακτήσεις της εργατικής τάξης που κερδήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες…

Οι αποφάσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικά η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας παραβιάζουν ωμά το διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματα των προσφύγων, ένα δίκαιο που δημιουργήθηκε με την αποφασιστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών υπέρ των λαών όλης της Γης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί ψήφισε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, ψήφισε νόμο για να μπορέσει να τις εφαρμόσει. Γιατί συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τα πολεμικά τους σχέδια. Γιατί είναι με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια και, μαζί με τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, τσακίζει και τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων. Γιατί έφερε το ΝΑΤΟ να φυλάει το Αιγαίο, με πρόσχημα να εμποδίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να έρχονται στην Ελλάδα και την ΕΕ, ενώ στην πραγματικότητα το διευκολύνει στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλα κράτη, εκτός ΝΑΤΟ. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην πατρίδα σας και στην πατρίδα μας, για νέους πιο γενικευμένους πολέμους, για μεγαλύτερη καταστροφή και ανέχεια…

Καλέσαμε και καλούμε τον ελληνικό λαό να παλέψει για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο στη Συρία, από όλους τους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Να στηρίξει τα αιτήματά σας για:
Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνησή σας στις χώρες τελικού προορισμούς σας, εκεί που έχετε συγγενείς, εκεί που νομίζετε ότι μπορείτε να ζήσετε με ασφάλεια.
Να αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα σε όλους τους λαούς που έχουν δεχθεί ιμπεριαλιστική επίθεση. Ανθρώπινη μεταχείριση και σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Καλέσαμε και καλούμε το λαό μας και το κίνημά του να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του, διεκδικώντας:

Ανοιχτούς και ανθρώπινους, οργανωμένους από το κράτος χώρους φιλοξενίας, για όσο διάστημα αναγκαστείτε να μείνετε στη χώρα μας. Σ’ αυτούς τους χώρους, να σας παρέχονται δωρεάν, επαρκής και υγιεινή σίτιση, περίθαλψη και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους αρρώστους, τις εγκύους, τα παιδιά, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ, που εκμεταλλεύονται την προσφυγιά. Κανένας πρόσφυγας να μην κινδυνεύσει, να μην αρρωστήσει εξαιτίας της διαμονής του σε ακατάλληλους, ανοργάνωτους χώρους.

Αυτά τα αιτήματα θεωρούμε ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας, δίνουν προσωρινή διέξοδο στα πολλά προβλήματα που έχει προκαλέσει ο εγκλωβισμός, μπορούν να διεκδικηθούν με κοινό αγώνα, δικό σας και του λαού μας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...